Linkuri accesibilitate

Opt copii și trei adulți au fost eliberați luni de Hamas


Un elicopter care transportă ostatici eliberați din Gaza de Hamas sosește la heliportul Centrului Medical pentru Copii Schneider din Petah Tikva, Israel, duminică, 26 noiembrie 2023.
Un elicopter care transportă ostatici eliberați din Gaza de Hamas sosește la heliportul Centrului Medical pentru Copii Schneider din Petah Tikva, Israel, duminică, 26 noiembrie 2023.

Israelul și Hamas și-au exprimat interesul pentru o posibilă prelungire a armistițiului, care intră în ultima zi. 58 de ostatici au fost eliberați începând de vineri. Lor li se adaugă cei 11 eliberați luni seară, majoritatea copii.

Ziua 52 de război | Principalele evenimente

  • Hamas încearcă să prelungească armistițiul de patru zile și să crească numărul de ostatici eliberați. Premierul israelian spune că e posibilă o prelungire dar că atacurile israeliene din Gaza vor fi reluate după perioada de pauză.
  • 14 ostatici israelieni și trei cetățeni străini au fost eliberați duminică de Hamas în schimbul a 39 de prizonieri palestinieni. Locuitorii din Gaza au folosit pauza în luptă pentru a obține provizii disperate de combustibil, alimente și medicamente
  • Atacurile Hamas din 7 octombrie au ucis 1.200 de persoane, iar aproximativ 240 au fost luate ostatice, potrivit autorităților israeliene.
  • Ministerul Sănătății din Gaza, controlat Hamas, spune că aproape 15.000 de persoane au fost ucise de armata israeliană.

Qatar: Toți cei 11 ostatici israelieni eliberați luni au dublă cetățenie

Toți cei 11 prizonieri israelieni eliberați luni au dublă cetățenie, a postat luni purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Qatarului, Majed Al-Ansari, pe X.

„Israelienii eliberați din Gaza, care includ 3 cetățeni francezi, 2 cetățeni germani și 6 cetățeni argentinieni, au fost predați CICR”, a postat el pentru X.

Informația a fost confirmată de președintele francez Emmanuel Macron, care a spus că 3 ostatici eliberați sunt israeliano-francezi.

Opt copii și trei adulți eliberați. Niciun american printre ei

Forumul Familiilor pentru ostatici și persoane dispărute din Israel a publicat luni seara numele și fotografiile celor 11 ostatici eliberați de Hamas.

Forțele de Apărare ale Israelului spun că toate cele 11 persoane eliberate sunt israelieni, dar nu este clar dacă unii dintre ei dețin dublă cetățenie.

Toți sunt rezidenți ai kibuțului Nir Oz din sudul Israelului, se arată într-o declarație oficială a kibuțului.

Ostaticii eliberați:

  1. Eitan Yahalomi, copil
  2. Sharon Kunio, adult
  3. Emma Kunio, copil
  4. Yuli Kunio, copil
  5. Karina Engel, adult
  6. Mika Engel, adult
  7. Yuval Engel, copil
  8. Sahar Kalderon, copil
  9. Erez Kalderon, copil
  10. Sau Yaakov, copil
  11. Yagil Yaakov, copil

Elon Musk vizitează Israelul după ce a fost criticat pentru postări antisemite

Magnatul rețelelor de socializare Elon Musk, criticat pentru susținerea unei postări antievreiești, a vizitat, luni, locul atacului Hamas asupra Israelului și și-a declarat angajamentul de a face tot ce este necesar pentru a opri răspândirea urii, scrie Reuters.

Musk, proprietarul platformei X, Tesla și SpaceX, a urmărit imagini de la camerele corporale Hamas, CCTV și alte surse ale crimelor Hamas din 7 octombrie, când 240 de persoane au fost răpite și duse în Gaza.

IDF: Eliberarea a patru ostatici din Gaza este „în curs”

Eliberarea a patru ostatici din Gaza este „în curs”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Daniel Hagari.

Predarea ostaticilor din Gaza ar trebui să fie finalizată într-o oră, relatează CNN, citând o sursă diplomatică.

Hagari a spus că prelungirea unui armistițiu cu Hamas nu este definitivă, scriet Times of Israel.

„Gestionăm o înțelegere prin mediatori non-stop. Nimic nu este definitiv până nu se întâmplă cu adevărat. Lucrurile merg și în seara asta, dar e nevoie de răbdare”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF.

Casa Albă a spus că oficialii administrației speră că alți americani vor fi printre acei ostatici eliberați luni de Hamas.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că oficialii vor „veghea îndeaproape pentru a vedea dacă vreun american se află în acel grup” de ostatici care urmează să fie eliberați luni.

El a mai spus că au salutat anunțul făcut de Qatar că pauza umanitară va fi prelungită până joi dimineață, ora Israelului. El a spus că grație extinderii, „Hamas s-a angajat să elibereze alte 20 de femei și copii în următoarele două zile”.

Casa Albă a mai spus că „speră să vadă” pauza prelungită mai mult.

Întrebat dacă președintele a primit vreo asigurare de la omologii săi că americanii vor fi printre ostaticii eliberați luni, Kirby a reiterat că administrația speră că vor fi eliberați astăzi, dar că Casa Albă nu va ști cu siguranță până când nu vor fi eliberați și vor trece granița în Israel.

Ministerul de Externe al Qatarului: Armistițiul în Gaza prelungit cu două zile

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al Ansari, a anunțat că s-a ajuns la un acord de prelungire a armistițiului umanitar pentru încă două zile în Fâșia Gaza.

Israel și Hamas, interesate de o extindere a armistițiului

Pe măsură ce armistițiul dintre Hamas și Israel intră luni în ultima zi, ambele părți au discutat posibilitatea prelungirii acestuia, idee susținută de mediatorii SUA și Qatar, transmite CNN.

Într-o declarație publicată duminică seara, Hamas spune că dorește „să prelungească armistițiul după încheierea perioadei de patru zile pentru a crește numărul celor eliberați din închisoare”.

A treia zi de armistițiu în Gaza City, oraș puternic bombardat de forțele israeliene.
A treia zi de armistițiu în Gaza City, oraș puternic bombardat de forțele israeliene.

Armistițiul convenit inițial include posibilitatea de prelungire suplimentară a armistițiului cu câte o zi pentru fiecare zece ostatici pe care Hamas este gata să-i elibereze.

Negociatorii din Qatar au declarat că speră în extinderea armistițiului.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că își dorește extinderea armistițiului care să ducă la eliberarea în siguranță a mai multor ostatici și pentru a obține ajutor umanitar de urgență pentru civilii din Fâșia Gaza.

Cel puțin 120 de camioane cu ajutoare au intrat duminică în Gaza

Cel puțin 120 de camioane care transportau ajutoare au intrat duminică în Gaza, a anunțat guvernul de la Cairo, potrivit Reuters și AFP.

Camioane care transportau combustibil și gaz de gătit s-au îndreptat spre nordul Fâșiei Gaza, în coordonare cu Organizația Națiunilor Unite și Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a transmis biroul de presă al guvernului egiptean.

Anterior, Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a anunțat că un convoi umanitar de 100 de camioane a fost trimis în orașul Gaza și în zonele nordice ale Fâșiei, transportând alimente, apă, articole de ajutor, provizii de prim ajutor și medicamente.

Copii și tineri urmăresc intrarea camioanelor cu ajutoare prin punctul de trecere a frontierei Rafah. 26 noiembrie, 2023
Copii și tineri urmăresc intrarea camioanelor cu ajutoare prin punctul de trecere a frontierei Rafah. 26 noiembrie, 2023

Zeci de camioane care au intrat sâmbătă în punctul de trecere erau încă procesate prin punctul de control israelian duminică după-amiază, ora locală, sau încă descărcau pe partea Gaza a punctului de trecere a frontierei, transmite CNN.

Oficialul a adăugat că aproximativ 129.000 de litri de motorină și 80.000 de litri de benzină au trecut prin punctul de trecere a frontierei Rafah din partea egipteană a frontierei.

Primele informații despre experiențele trăite de ostatici

Agenția Associated Press scrie despre condițiile de detenție în care au trăit săptămâni de zile ostaticii luați de Hamas. Au dormit pe scaune de plastic, au fost hrăniși cu pâine și orez, au așteptat ore întregi pentru a putea merge la toaletă.

Cei 58 de ostatici eliberați începând de vineri în cadrul acordului de încetare a focului au rămas în mare parte departe de ochii publicului. Majoritatea celor eliberați par să fie în stare fizică stabilă.

Rudele ostaticilor spun că membrii familiilor lor au fost primit hrană în mod neregulat și au pierdut în greutate. Unii spun că rudele lor, recent eliberate, se adaptează încă la lumina soarelui după ce au petrecut atât de mult timp sub pământ.

Cea mai extinsă mărturie despre condițiile de detenție, scrie AP, vine de la Yocheved Lipschitz, în vârstă de 85 de ani, o ostatică eliberată înainte de încetarea focului. După eliberare, Lipschitz a spus că a fost ținută în tuneluri care se întindeau sub Gaza „ca o pânză de păianjen”, relatează Associated Press.

O fotografie publicată de Biroul de presă al guvernului israelian o arată pe fosta ostatică cu dublă cetățenie, israeliană și germană, Shoshan Haran, în vârstă de 67 de ani, vorbind cu un soldat după eliberarea ostaticilor de către Hamas.
O fotografie publicată de Biroul de presă al guvernului israelian o arată pe fosta ostatică cu dublă cetățenie, israeliană și germană, Shoshan Haran, în vârstă de 67 de ani, vorbind cu un soldat după eliberarea ostaticilor de către Hamas.

Ea a spus că răpitorii ei le-au spus ostaticilor că „sunt oameni care cred în Coran și nu ne-ar face rău”.

Lifshitz a spus că prizonierii au fost tratați bine și au primit îngrijiri medicale, inclusiv medicamente. Gardienii au păstrat condițiile curate, a spus ea. Ostaticilor li s-a dat o masă pe zi, adăugând că răpitorii ei au mâncat la fel.

Eyal Nouri, nepotul Adinei Moshe, în vârstă de 72 de ani, care a fost eliberată vineri, a declarat că mătușa sa „a trebuit să se adapteze la lumina soarelui” pentru că a fost în întuneric săptămâni întregi.

Nouri a declarat că Moshe nu a știut că va fi eliberată până în ultimul moment, „până când a văzut Crucea Roșie”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG