Linkuri accesibilitate

Armistițiu prelungit cu două zile. Oficial israelian: atacurile vor fi reluate cu putere și mai mare


Foști ostatici eliberați din Fâșia Gaza pe 26 noiembrie se reunesc cu familia lor în Israel.
Foști ostatici eliberați din Fâșia Gaza pe 26 noiembrie se reunesc cu familia lor în Israel.

33 prizonieri palestinieni au fost eliberați din închisorile israeliene, în timp ce Hamas a eliberat 11 israelieni, răpiți pe 7 octombrie. Cel de-al patrulea schimb a avut loc după ce negociatorii din Qatar și SUA au confirmat că încetarea focului de patru zile a fost prelungită cu încă două zile.

Ziua 53 de război | Principalele evenimente

  • 11 ostatici israelieni au fost eliberați de Hamas luni, iar Israelul a eliberat 33 de prizonieri palestinieni. În următoarele două zile, Hamas s-a angajat să elibereze încă 20 de femei și copii.
  • Israelul și Hamas au convenit asupra unei prelungiri cu două zile a armistițiului.
  • Alte camioane încărcate cu provizii umanitare au intrat luni în Fâșia Gaza, iar alimentele, combustibilul și medicamentele au fost distribuite de organizațiile umanitare.
  • Atacurile Hamas din 7 octombrie au ucis 1.200 de persoane, potrivit autorităților israeliene. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că aproape 15.000 de persoane au fost ucise în campania de represalii a Israelului.

Israelul a anunțat familiile a 10 ostatici care urmează să fie eliberați marți

Oficialii israelieni au anunțat familiile ale căror rude se află pe o listă de ostatici care urmează să fie eliberate marți, anunță CNN.

„Israelul a primit o altă listă de ostatici, zece ostatici, pe care, sperăm, îi vom vedea eliberați de Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt Tal Heinrich pentru CNN.

Tal Heinrich a spus că și Israelul are o listă de prizonieri palestinieni pe care au fost de acord să-i elibereze în schimb și a adăugat că pentru fiecare grup de zece ostatici eliberați de Hamas, Israelul va prelungi armistițiul cu încă o zi.

Înaintea celei de-a cincea zile a armistițiului Israel-Hamas, Israelul a eliberat 150 de deținuți palestinieni în schimbul eliberării de către Hamas a 69 de ostatici.


Dintre toți deținuții eliberați până acum, 98 palestinieni au fost reținuți fără acuzații. 119 dintre prizonierii eliberați erau copii, iar restul de 31 erau femei, notează CNN, care citează informații ale Clubului Prizonierilor Palestinieni și ale autorităților penitenciare israeliene.

Israelul plasează adesea palestinienii în detenție administrativă, o practică criticată de organizațiile de protecția drepturilor omului, în care un deținut nu este acuzat oficial, iar cazul lor nu este supus niciunui proces legal.

La începutul lunii octombrie, peste 1.200 de palestinieni erau ținuți în detenție administrativă, cea mai mare cifră din ultimele trei decenii, potrivit grupurilor israeliene și palestiniene pentru drepturile omului.

Arestările au crescut dramatic de la atacurile mortale ale Hamas din 7 octombrie. Până la 2.070 de arestări au fost documentate în Cisiordania ocupată și Ierusalim numai în acea lună, potrivit Societății Prizonierilor Palestinieni, un ONG dedicat situației deținuților palestinieni din închisorile israeliene. Această cifră include 145 de copii și 55 de femei.

Armistițiul prelungit cu două zile

33 prizonieri palestinieni, 30 de copii și trei femei, au fost eliberați din închisorile israeliene. Hamas a eliberat 11 israelieni, nouă copii și două femei, răpiți la 7 octombrie.

Cel de-al patrulea schimb a avut loc după ce oficiali din Qatar și SUA au confirmat că încetarea focului de patru zile a fost prelungită cu încă două zile.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că „pentru a prelungi pauza, Hamas s-a angajat să elibereze încă 20 de femei și copii”.

Israelul nu a comentat niciun acord de prelungire a armistițiului, dar, în ceea ce poate fi o confirmare implicită, biroul premierului israelian a declarat că guvernul israelian a aprobat adăugarea a 50 de prizoniere pe lista sa de palestinieni pentru o potențială eliberare dacă sunt eliberați și alți ostatici israelieni.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune, atunci când luptele vor reîncepe, puterea atacurilor israeliene va fi și mai mare.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune, atunci când luptele vor reîncepe, puterea atacurilor israeliene va fi și mai mare.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus luni trupelor că, atunci când luptele vor reîncepe, „puterea sa va fi mai mare și va avea loc în întreaga fâșie”.

Agențiile umanitare au salutat prelungirea cu două zile a armistițiului în Gaza, dar și-au exprimat îngrijorarea că reluarea așteptată a atacului Israelului asupra Hamas ar duce la o criză umanitară și mai profundă în rândul palestinienilor.

O preocupare deosebită a fost impactul asupra oamenilor din sudul aglomerat al Fâșiei Gaza, unde aproximativ 2 milioane de oameni trăiesc acum în jurul Khan Younis și în alte părți.

Cel mai înalt diplomat al UE a declarat că „poporul palestinian nu poate plăti pentru acțiunea Hamas”, cerând ca armistițiul din Gaza să fie extins la unul permanent. Josep Borrell a declarat că „nu are sens să dai mâncare cuiva care va fi ucis a doua zi. Trebuie să oprim bombardamentele”.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) spune că 57 de jurnaliști au fost uciși de la începutul războiului Israel-Hamas. Conflictul a fost deja cel mai mortal înregistrat pentru jurnaliști.

Secretarul de stat american va călători în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, merge din nou în această săptămână în Orientul Mijlociu, transmite CNN.

„Secretarul Blinken va călători săptămâna aceasta la Skopje, Israel, Cisiordania și Dubai”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat.

În timpul acestor întâlniri, Blinken va „sublinia necesitatea de a susține fluxul crescut de asistență umanitară în Gaza, de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor și de a îmbunătăți protecția civililor din Gaza”, a spus oficialul.

Blinken va discuta, de asemenea, cu liderii despre „viitorul Fâșiei Gaza și despre necesitatea înființării unui stat palestinian independent”, a spus oficialul, adăugând că Blinken va urmări să „continue eforturile de prevenire a răspândirii conflictului”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG