Protestatarii care se află în localitatea Afumați, la câțiva kilometri nord-est de București, spun că din punctul lor de vedere nu s-a schimbat nimic, iar marți ocupă în continuare prima bandă a drumului național 2, pe ambele sensuri.
Transportatorii și agricultorii continuă să protesteze și în alte locuri din țară, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, în ciuda promisiunilor venite dinspre premierul Marcel Ciolacu.
Marți sunt raportate manifestații în mai multe orașe din țară, precum Satu Mare, Târgu Secuiesc ori Craiova, însă din cauza organizării lor pe plan local este greu de făcut o contabilizare la nivel general.
Premierul Ciolacu a declarat luni seară că protestele sunt îndreptățite, dar i-a criticat pe manifestanți pentru că, înainte să recurgă la blocarea drumurilor, ar fi trebuit să aibă vină la dialog.
„Orice grevă aduce şi prejudicii economice, aduce şi un disconfort populaţiei. Ar fi trebuit căutat un dialog întâi şi dacă nu am fi găsit împreună soluţiile, cum se pare că până în acest moment le-am găsit, atunci să fi recurs la astfel de lucruri”, a spus Ciolacu, la postul de televiziune Antena 3.
El a spus că „aproape 99% dintre solicitările de la Ministerul Agriculturii s-au închis” și a susținut că „90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs”, doar că nu a mai fost timp în această perioadă ca ele să fie transpuse în hotărâri sau în ordonanțe de Guvern.
Luni, unul dintre liderii fermierilor anunțase că cel mai probabil manifestațiile vor fi suspendate în urma negocierilor cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Agricultorii care au venit marți să protesteze la Afumați i-au spus jurnalistului Europa Liberă de la fața locului, Cezar Amariei, că discuția de sâmbătă cu ministrul Florin Barbu a fost una bună, dar că nu este suficient.
Ei spun că se confruntă cu probleme care nu țin doar de domeniul lor, ci au legătură și cu Finanțele sau cu Transporturile. În plus, au cerut ca lucrurile negociate să apară într-o ordonanță de urgență pe care Guvernul să o adopte în perioada imediat următoare.
Protestatarii de la Afumați mai spun că pe ei nu îi reprezintă toți cei cu care guvernanții au discutat în ultimele zile, afirmând că la discuții separate au fost și asociații care reprezintă 2% dintre agricultori.
Protestatarii de la Afumați au aflat de negocieri de la presă
Aceeași revendicare o au și protestatarii din domeniul transporturilor. Cei prezenți la Afumați i-au spus jurnalistului Europa Liberă că au fost situații în care asociații de profil au vorbit în numele lor cu reprezentanții Guvernului, fără să fie consultați.
Un caz concret a apărut chiar marți, când unul dintre liderii transportatorilor de la Afumați a aflat de la jurnalistul Cezar Amariei de o convocare la negocieri cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Ministerul Transporturilor a convocat o întâlnire între Sorin Grindeanu și reprezentanții Confederațiilor patronale și Federațiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri la ora 13:00.
De asemenea, transportatorii spun că vor adăuga noi măsuri pe lista revendicărilor. Ei spun că numărul măsurilor necesare a crescut în urma sesizărilor venite din țară.
Transportatorii de la Afumați spun că vor prezenta Executivului o nouă listă, pe care vor adăuga și alte măsuri, pe care Guvernul să o adopte.
De asemenea, aceștia spun că problemele lor nu țin numai de infrastructură, ci și de portofoliul Finanțelor.
Sute de camioane în Vama Siret
În ceea ce privește nemulțumirile lor principale, manifestanții de la Afumați au enumerat lipsa parcărilor sau timpii mari de așteptare din vămi.
De altfel, protestul continuă și marți la Vama Siret, unde traficul este întrerupt pentru camioane pe sensul de intrare, potrivit aplicației Poliției de Frontieră.
Timpii de așteptare erau de peste 120 de minute, marți la prânz, deoarece zeci de tractoare şi utilaje agricole ocupă trei dintre cele patru benzi de circulaţie dintre oraşul Siret şi punctul de trecere a frontierei.
Aproape 250 de camioane sunt blocate marți în Vama Siret (județul Suceava, în nordul țării) din cauza protestului, scrie Agrepres. Acestea aștepată să intre în Ucraina.
Luni, la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Siret, peste 100 de tractoare și TIR-uri au blocat parțial drumul de acces.
În aceeași zi, Poliția de Frontieră a restricționat temporar trecerea camioanelor prin postul vamal Costești – Stânca, de la granița cu Republica Moldova. Acesta este unul din punctele de trecere a frontierei prin care are loc tranzitul cerealelor ucrainene.