Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a amendat Apple cu 1,8 miliarde de euro


Logoul companiei amendate luni de Comisia Europeană
Logoul companiei amendate luni de Comisia Europeană

Comisia Europeană a amendat Apple cu peste 1,8 miliarde de euro. Compania a abuzat de poziția sa dominantă pe piață pentru distribuirea de aplicații de streaming muzical către utilizatorii iPhone și iPad („utilizatorii iOS”) prin intermediul App Store, spune Comisia.

Executivul comunitar a constatat că Apple a aplicat restricții dezvoltatorilor de aplicații, împiedicându-i să informeze utilizatorii iOS despre serviciile alternative și mai ieftine de abonament la muzică disponibile în afara aplicației („dispoziții anti-direcționare”).

„Acest lucru este ilegal conform normelor antitrust ale UE”, transmite Comisia Europeană.

Pe scurt, compania americană este acuzată că a împiedicat publicitatea făcută unor oferte de abonamente mai ieftine în afara magazinului Apple pentru servicii muzicale.

Valoarea amenzii a fost stabilită pentru „a descuraja Apple să repete încălcarea prezentă sau o încălcare similară, dar și pentru a descuraja alte companii de dimensiune similară și cu resurse similare să comită aceeași încălcare sau o încălcare similară”, spune Comisia.

De asemenea, valoarea ei a fost raportată la veniturile globale ale Apple „și este necesară pentru a obține descurajare”, arată sursa citată.

De asemenea, Comisia a ordonat Apple să elimine dispozițiile anti-direcționare și să se abțină de la repetarea încălcării sau de la adoptarea unor practici cu un obiect sau efect echivalent în viitor.

„Timp de un deceniu, Apple a abuzat de poziția sa dominantă pe piață pentru distribuția de aplicații de streaming muzical prin App Store. Au făcut acest lucru restricționând dezvoltatorii să informeze consumatorii despre serviciile de muzică alternative și mai ieftine disponibile în afara ecosistemului Apple. Acest lucru este ilegal conform normelor antitrust ale UE, așa că astăzi am amendat Apple cu peste 1,8 miliarde de euro”, a anunțat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență.

Apple este în prezent singurul furnizor al unui App Store unde dezvoltatorii își pot distribui aplicațiile.

Apple controlează fiecare aspect al experienței utilizatorului iOS și stabilește termenii și condițiile pe care dezvoltatorii trebuie să le respecte pentru a fi prezenți în App Store și pentru a putea ajunge la utilizatorii iOS din SEE.

Investigația Comisiei a constatat că Apple interzice dezvoltatorilor de aplicații de streaming de muzică să informeze pe deplin utilizatorii iOS cu privire la serviciile alternative și mai ieftine de abonament la muzică disponibile în afara aplicației și să ofere orice instrucțiuni despre cum să se aboneze la astfel de oferte.

În special, prevederile anti-direcționare interzic dezvoltatorilor de aplicații:

  • Informarea utilizatorilor iOS din aplicațiile lor despre prețurile ofertelor de abonament disponibile pe internet în afara aplicației.
  • Informarea utilizatorilor iOS din aplicațiile lor despre diferențele de preț dintre abonamentele în aplicație vândute prin mecanismul de achiziție în aplicație Apple și cele disponibile în altă parte.
  • Includerea de link-uri în aplicațiile lor care conduc utilizatorii iOS către site-ul web al dezvoltatorului de aplicații de pe care pot fi cumpărate abonamente alternative.
  • Dezvoltatorii de aplicații au fost împiedicați să-și contacteze proprii utilizatori nou achiziționați, de exemplu prin e-mail, pentru a-i informa despre opțiunile alternative de preț după ce au creat un cont.

Comisia concluzionează că dispozițiile anti-direcționare ale Apple reprezintă condiții comerciale neloiale, cu încălcarea articolului 102 litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”).

„Aceste prevederi anti-direcționare nu sunt nici necesare și nici proporționale pentru protecția intereselor comerciale ale Apple în legătură cu App Store pe dispozitivele mobile inteligente ale Apple și afectează negativ interesele utilizatorilor iOS , care nu pot lua decizii informate și eficiente cu privire la locul și modul de achiziție. abonamente de streaming muzical pentru a fi utilizate pe dispozitivul lor”, se mai spune în decizia Comisiei.

Comportamentul Apple, care a durat aproape zece ani, s-ar putea să fi determinat mulți utilizatori iOS să plătească prețuri semnificativ mai mari pentru abonamentele de streaming de muzică din cauza comisionului mare impus de Apple dezvoltatorilor și transmis consumatorilor sub formă de prețuri mai mari de abonament pentru același serviciu pe Apple App Store, spune Comisia Europeană.

Mai mult decât atât, prevederile Apple anti-direcționare au condus la un prejudiciu non-monetar sub forma unei experiențe degradate de utilizator: utilizatorii iOS fie trebuiau să se angajeze într-o căutare greoaie înainte de a găsi drumul către oferte relevante în afara aplicației, fie nu s-au abonat niciodată la niciun serviciu pentru că nu l-au găsit singuri pe cel potrivit.

La stabilirea nivelului amenzii, Comisia a luat în considerare durata și gravitatea încălcării, precum și cifra de afaceri totală și capitalizarea bursieră a Apple.

De asemenea, a luat în considerare faptul că Apple a prezentat informații incorecte în cadrul procedurii administrative.

În plus, Comisia a decis să adauge la valoarea de bază a amenzii o sumă forfetară suplimentară de 1,8 miliarde de euro pentru a se asigura că amenda totală aplicată Apple este suficient de descurajatoare.

O astfel de amendă forfetară a fost necesară în acest caz, deoarece o parte semnificativă a prejudiciului cauzat de încălcare constă în prejudicii non-monetare, care nu pot fi contabilizate în mod corespunzător conform metodologiei bazate pe venituri, astfel cum este prevăzută în Orientările Comisiei din 2006 privind amenzile.

În iunie 2020 , Comisia a deschis proceduri oficiale privind regulile Apple pentru dezvoltatorii de aplicații cu privire la distribuirea de aplicații prin App Store.

În aprilie 2021 , Comisia a trimis Apple o declarație de obiecțiuni, la care Apple a răspuns în septembrie 2021.

În februarie 2023, Comisia a înlocuit comunicarea obiecțiilor din 2021 cu o altă comunicare a obiecțiilor care clarifică obiecțiile Comisiei, la care Apple a răspuns în mai 2023.

Articolul 102 din TFUE și articolul 54 din Acordul privind Spațiul Economic European interzic abuzul de poziție dominantă.

Ca atare, dominația pieței nu este ilegală în conformitate cu normele antitrust ale UE. Cu toate acestea, companiile dominante au o responsabilitate specială de a nu abuza de poziția lor puternică pe piață prin restrângerea concurenței, fie pe piața în care sunt dominante, fie pe piețe separate.

Amenzile aplicate companiilor care au încălcat normele antitrust ale UE sunt plătite în bugetul general al UE. Aceste venituri nu sunt alocate pentru anumite cheltuieli, dar contribuțiile statelor membre la bugetul UE pentru anul următor sunt reduse în consecință. Prin urmare, amenzile ajută la finanțarea UE și la reducerea sarcinii pentru contribuabili.

Pentru că acest caz a fost inițiat înainte de Brexit, UE va rambursa Regatului Unit partea sa din amenda colectată de UE odată ce amenda va deveni definitivă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG