Linkuri accesibilitate

România nu recunoaște alegerile prezidențiale organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate


Ministerul Afacerilor Externe anunță că România nu va recunoaște alegerile prezidențiale din teritoriile ucrainene ocupate ilegal de Rusia.
Ministerul Afacerilor Externe anunță că România nu va recunoaște alegerile prezidențiale din teritoriile ucrainene ocupate ilegal de Rusia.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale organizate de autorităţile ruse în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojie, Herson, Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol.

Ministerul de Externe menționează că autorităţile ruse au decis să nu invite observatori internaționali ODHIR/OSCE la scrutinul prezidenţial din martie 2024, situație care este, potrivit ministerului, „în contradicţie cu obligaţiile internaţionale asumate”.

Într-un comunicat, MAE îndeamnă cetățenii români sau persoanele juridice din România să nu participe la monitorizarea alegerilor din Federația Rusă.

„MAE reaminteşte că prezenţa cetăţenilor români în teritoriile aparţinând Ucrainei aflate sub ocupaţia Federaţiei Ruse, inclusiv pentru scopul observării şi monitorizării electorale amintite, comportă consecinţe de natură penală şi administrativă în conformitate cu legea ucraineană”, se mai menţionează în comunicat.

La sfârșitul lunii februarie, autoritățile ruse au pornit de timpuriu alegerile prezidențiale în teritoriile ucrainene ocupate.

Reprezentanții Uniunii Europene au anunțat că alegerile din teritoriile ocupate ilegal de Rusia în Ucraina încalcă legea internațională.

„Nu vom recunoaște niciodată rezultatele viitoarelor alegeri prezidențiale din Rusia, care vor avea loc la mijlocul lunii martie, având în vedere situația din Rusia”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

În teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina au mai avut loc alegeri locale și regionale, între 31 august și 10 septembrie 2023. Organizarea și rezultatul lor nu au fost recunoscute de țările occidentale și organizațiile internaționale.

Atunci, soldați înarmați au însoțit oficiali ai autorităților instalate de Rusia în teritoriile ocupate pentru a îndemna oamenii să iasă la vot, iar soldații au „păzit” secțiile de votare. Relatări ale presei ucrainene arată că și în cazul alegerilor prezidențiale se întâmplă lucruri asemănătoare.

Kremlinul dorește să demonstreze o prezența mare la vot și, în context mai mare, să arate că președintele Vladimir Putin are susținerea covârșitoare a populației, inclusiv în chestiunea războiului din Ucraina.

În februarie 2024, autoritatea electorală a Rusiei a anunțat că aproximativ 112,3 milioane de persoane sunt eligibile să voteze la alegerile prezidențiale, cifra incluzând și cetățeni din teritoriile anexate sau ocupate ilegal de Rusia în Ucraina, notează AFP.

Președintele Parlamentului European: Nu vom recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG