Acuzele vin după decizia Tribunalului de Arbitraj de la Washington de vineri 8 martie, care a dat câștig de cauză României în procesul deschis împotriva ei de compania canadiană Gabriel Resources, cu privire la proiectul minier de la Roșia Montană, în județul Alba.
Premierul Marcel Ciolacu, surse guvernamentale și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au făcut mai multe declarații, începând cu 31 ianuarie din care reieşea că era cel mai probabil ca România să piardă procesul.
Primul-ministru lansase în 1 februarie ideea că în data de 10 (februarie) ar urma să vină un verdict, menţionând că va face publice toate documentele din care să reiasă cine este vinovat pentru pagubele pe care România ar fi urmat să le achite.
Surse guvernamentale şi ministrul Finanţelor Marcel Boloş au lansat diverse sume minime pe care România ar fi putut ajunge să le plătească, 2 miliarde de dolari, 1 miliard de dolari, sau în caz de „decizie nemonetară” să ofere posibilitatea continuării proiectului, potrivit ministrului.
Toate acestea s-a infirmat prin Decizia ICSID din 8 martie, iar USR acuză că prin declaraţiile sale premierul, Marcel Ciolacu a influenţat şi chiar „a manipulat piaţa de capital.”
Preşedintele organizaţei politice, Cătălin Drulă, a transmis că USR sesizat în acest sens Bursa din Toronto şi că „vom depune inclusiv o plângere la DNA.” El cere inclusiv demisia premierului.
„Dacă pe 31 ianuarie 2024, valoarea unei acțiuni Gabriel Resources valora 0,45 dolari (canadieni, n.r.), pe 7 martie, cu o zi înainte de verdict, acestea ajunseseră la 0,87 dolari (anadieni, n.r.)”. a transmis USR.
Acțiunile s-ar fi dublat „imediat după declarațiile lui Marcel Ciolacu (din 1 februarie, n.r.) cu privire la iminența pierderii procesului în cazul Roșia Montană.”
Afirmaţia este totuşi inexactă, în sensul în care imediat după declaraţiile premierului acţiunile companiei au crescut, însă în 3 februarie ajunseseră la 0,57%.
Chiar şi aşa, câştigul companiei în doar două zile devenise de aproximativ 100 milioane de dolari, determinând Gabriel Resources să anunţe Bursa din Toronto că a constatat mişcări neobişnuite pe Bursă.
Până în 7 martie, acţiunile companiei au urcat într-adevăr la 0,87 dolari pe acţiune, între 31 ianuarie şi 7 martie valoarea de capitalizare pe Bursa canadiană aproape s-a dublat, de la 335 de milioane de dolari americani, la aproape 600 de milioane de dolari, după cum a remarcat Libertatea.
USR consideră că premirul Marcel Ciolacu nu mai poate reprezenta credibil România în faţa partenerilor străini, „în condițiile în care am văzut că reprezintă interesele unui grup organizat.”
Premierul Ciolacu: Cei care acuză au lăsat datorii României. E o zi istorică
Aflat într-o vizită de lucru sâmbătă 9 martie la Iaşi, premierul a replicat acuzaţiilor că ar fi influenţat evoluţia acţiunilor Gabriel Resources pe Bursă, la întrebări ale jurnaliştilor, negându-le.
„Cei cu acuzaţiile, care au lăsat datorii de 200 de miliarde pe care le plătim noi toţi, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie”, a spus MArcel Ciolacu, susţinând că el a declarat doar că „românii vor cunoaşte adevărul”.
„Ce Bursă? Eu ca şi prim-ministru de câte ori am avut intervenţii pe acest proces am spus că românii vor cunoaşte adevărul. Nu am dat nicio informaţie, niciun document din Guvernul României, nu am dat de niciune nicio motivare care să influenţeze acest proces. Am spus foarte clar că toate documentele vor fi puse la dispoziţia presei în momentul în care se finalizează procesul. Despre ce Bursă vorbim, eu joc la Bursă?.”
De amintit că premierul declarase în 1 februarie că „înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană”, declaraţie transmisă de agenţiile de presă.
El declarase tot atunci că „în ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces” şi că „vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces, am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă.”
Declaraţia pemierului cu privire la data de 10 februarie a determinat compania însăşi să transmită că nu a fost informată de comunicarea unui verdict la acea dată şi că termenul limită de comunicare a hotărârii ICSID este 12 martie.
Pe de altă parte şi în declaraţiile de sâmbătă premierul a vorbit despre faptul că România a reuşit să întoarcă un proces „aproape pierdut”, fără să fie clar ce a dat de înţeles autorităţilor că statul român ar putea pierde procesul.
Într-o zi istorică a României, unde avocaţii angajaţi de Guvernul României au reuşit să întoarcă un proces aproape pierdut eu să răspund de ce nu las României datorii? Unora care au făcut 200 de dolari datorii României? Mi se pare că poate nu trăim în aceeaşi lume.”
Premierul a răbufnit pe finalul intervenţiei sale, menţionând că este acuzat după ce Guvernul a reuşit să evite, prin câştigarea procesului, un dezechilibru macroeconomic. „Chiar nu le este ruşine?”, a conchis el, pe un ton vizibil enervat.
El a adăugat, vizibil iritat că nu a avut informaţii de la avocaţi pe parcursul procesului. „Nu am dreptul să am informaţii de la avocaţi, chiar dacă sunt primul-ministru al României.”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI