Linkuri accesibilitate

SmartJob | Alexandra Bădescu, Integral Edu: Succesul în carieră vine la pachet cu lucrurile care-i plac copilului, nu părinților


„Sunt foarte mulți părinți care fac credite. Asta mă emoționează de fiecare dată, când îi văd pe acești părinți care se dedică copiilor și îi sprijină în ceea ce vor să facă”, susține Alexandra Bădescu.
„Sunt foarte mulți părinți care fac credite. Asta mă emoționează de fiecare dată, când îi văd pe acești părinți care se dedică copiilor și îi sprijină în ceea ce vor să facă”, susține Alexandra Bădescu.

Alexandra Bădescu, director Integral Edu, vorbește la SmartJob despre tinerii care merg să studieze în străinătate, despre părinții care fac sacrificii și despre revenirea acestor copii în România: „Văd din ce în ce mai des CV-urile lor pentru job-uri în țară. Le e greu în afară”.

Alexandra Bădescu este deputy country manager Integral Edu, companie care oferă de peste 30 de ani consiliere și consultanță educațională pentru studii în străinătate și pentru programele Work and Travel din SUA.

Este cea mai mare companie de consultanță în educație la nivel local, cu birouri în mai multe orașe ale țării și reprezintă peste 500 de instituții de învățământ de top din întreaga lume.

Anul acesta, vorbim de o creștere de 15% a celor care pleacă la studii de lungă durată în străinătate, spune Alexandra Bădescu. Copiii pleacă datorită varietăților de programe pe care le pot studia și, în plus, programele din străinătate sunt mai aplicate, bazate mai mult pe practică, pe internship-uri.

„În perioada celor trei ani de studiu în străinătate, jumătate de an sau un an copiii sunt obligați să facă un internship la o companie, astfel încât partea practică îi va ajuta mai departe la jobul pe care îl vor accesa. Ei depun un efort suplimentar față de cei care rămân în țară și, în momentul în care pleacă acolo, nu le este deloc ușor”, susține aceasta.

În calitatea ei de angajator, Alexandra Bădescu vede din ce în ce mai des CV-uri ale celor care au studiat în străinătate și care caută job-uri în țară. De ce se întorc în țară? „Pentru că, în străinătate, nu e neapărat ușor. Este greu din cauza lipsei familiei, lipsei cercului de prieteni.”

SmartJob | Alexandra Bădescu (Integral Edu): Succesul în carieră vine la pachet cu lucrurile care-i plac copilului, nu părinților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:43 0:00

În anul universitar care începe în toamna 2024, cei mai mulți tineri vor să plece în Olanda, urmată de Marea Britanie, Belgia, Italia și Irlanda. De ce Olanda? Pentru că taxa de școlarizare este mult mai mică decât în alte țări:

„E de 2.530 euro pe an, iar pentru primul an de studiu primesc o reducere de jumătate din preț. Apoi, Marea Britanie revine în top datorită calității învățământului. Aici e o creștere de 60% față de februarie 2023. UK oferă și burse de studiu consistente pentru studenții europeni și reducerea taxei de școlarizare.”

Care sunt cele mai căutate domenii? „Cyber Security și AI, Computer Science, business, psihologie, inginerie, artă și design, dar și domenii mai nișate pe care nu le poți găsi la noi în țară: biologie marină sau design de bijuterii.”

Potrivit Ligii Studenţilor Români din Străinătate, la universităţile din Europa sunt peste 20.000 de români.

Împrumut la bancă pentru studii în străinătate

Cine sunt românii care își trimit copiii la studii în străinătate? Avem părinți care își permit, financiar vorbind, să facă asta, și foarte mulți părinți care fac credite, susține Alexandra Bădescu:

„Asta mă emoționează de fiecare dată, când îi văd pe acești părinți care se dedică copiilor și îi sprijină în ceea ce vor să facă.”

Ce credit poți face la bancă ca să-ți susții copilul în afara țării? „Practic, costurile de trai în străinătate… un mediu ar fi 10.000 euro pe an. La aceste costuri de trai se adaugă și costurile de tuition (școlarizare).”

„Aș împărți cumva părinții jumătate - jumătate. Sunt părinți care într-adevăr au bani și sprijină copiii, dar jumătate dintre copii pleacă acolo pe munca lor. Ei se angajează și se susțin singuri acolo și pe aceștia îi consider niște luptători”, spune Alexandra.

Pentru a ajunge să studiezi în străinătate, ai nevoie de o pregătire în prealabil:

„Nu poți să vii la jumătatea clasei a XII-a și să decizi că vrei să mergi în afară. Sunt familii care investesc într-o tabără educațională în străinătate care durează câteva săptămâni, o lună, pe perioada verii. Ei vor studia într-un campus al unei universități și văd dacă se pot acomoda cu mediul acela, cu lipsa familiei, dacă se pot organiza singuri. Undeva, după jumătatea clasei a IX-a, ar trebui să vezi în primul rând spre ce domeniu de studiu vrei să mergi.”

Potrivit Integral Edu, pregătirea dosarului pentru studii în străinătate ar trebui să înceapă din clasa a X-a sau a XI-a, pentru a putea aplica la începutul clasei a XII-a la universitatea pe care copiii o vor.

Copiii școliți în România vs. copiii școliți în străinătate

Alexandra Bădescu vorbește și despre diferențe între tinerii care studiază în străinătate și cei care învață în România, când vine vorba de job, de munca pe care o fac după studii:

„Avem cazuri de colegi care au venit, s-au întors în țară și s-au angajat la noi și se vede total diferența. În momentul în care avem un lucru nou de făcut, ei sunt cei care reușesc într-adevăr și nu se dau bătuți. Experiența celor care studiază în străinătate îi schimbă .”

Pentru ei, traiul e mai greu: nu mai au familia acasă, nu găsesc ceva seara în frigider, trebuie să se ocupe singuri să-și spele lucrurile, să aibă grijă de ei, să se administreze. Experiența în sine îi ajută foarte mult și îi maturizează, explică ea.

Care vor fi domeniile care se vor dezvolta masiv în următorii ani? „Vedem o creștere foarte mare în domeniile corelate cu inteligența artificială, deci computer science, diferite programe cu inteligența artificială, mai ales că toate meseriile se vor digitaliza”, spune Alexandra.

Are și un mesaj pentru părinții care pun presiune pe copii și care le impun domeniile pe care să le aleagă: „Succesul în carieră vine la pachet cu lucrurile care-i plac copilului, nu părinților. Oricât de muncitor ai fi, oricât de deștept ai fi, nu poți să ai succes într-o carieră care nu e pentru tine.”

În lumea actuală, când ei au acces la foarte multe informații, e foarte ușor să-i pierdem pe copii, crede Alexandra Bădescu: „E nevoie să fim alături de ei, să-i susținem și să le arătăm cât mai multe experiențe, înscriindu-i la voluntariat, la activități extracurriculare, pentru că ei au nevoie de practică, iar școala se bazează pe multă teorie. În felul acesta își dau seama spre ce domeniu de studiu să se îndrepte.”

De ce s-ar întoarce în țară tinerii care au învățat în străinătate? „Ca să pună în practică lucrurile pe care le-au învățat și să schimbe în bine ceea ce au în țară. Sfatul meu este ca angajatorii să accepte ideile cu care vin tinerii înspre ei, să le accepte și să nu-i refuze. Haideți să începem să schimbăm lucrurile în bine.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG