Linkuri accesibilitate

Polonia deschide un punct temporar de trecere a frontierei cu Ucraina


Un protest la granița dintre Ucraina și Polonia pe 11 februarie
Un protest la granița dintre Ucraina și Polonia pe 11 februarie

Polonia a deschis temporar un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a anunțat Kievul pe 28 martie. Reprezentanții celor două guverne s-au întâlnit la Varșovia pentru a dezamorsa o dispută privind importurile de cereale din Ucraina.

Serviciul ucrainean de grăniceri a declarat pe Telegram că 120 de camioane ar trebui să treacă prin punctul de control Uhrîniv Dolhobiciuv, în Polonia și că trecerea va rămâne deschisă până pe 2 aprilie.

Anunțul a fost făcut în timp ce guvernele polonez și ucrainean s-au întâlnit timp de mai bine de șase ore la Varșovia pentru a discuta despre o dispută privind importurile de cereale din Ucraina, dar o decizie comună pare prea puțin probabilă.

Punctele de trecere a frontierei cu Ucraina au fost blocate de săptămâni întregi, după ce fermierii polonezi cer reimpunerea taxelor vamale la importurile agricole din Ucraina, scutite de taxe după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Ei susțin că Ucraina inundă Europa cu cereale ieftine, făcându-le imposibil de concurat.

„Este greu să ne așteptăm la vreo decizie după aceste discuții, la orice acord specific, de exemplu, pe probleme agricole”, a spus Jan Grabiec, șeful biroului premierului.

„Suntem încă în dialog și ambele părți – cel puțin pentru astăzi – nu sunt pe deplin mulțumite”.

Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solsky, a scris pe X, fostul Twitter, că discuțiile au fost „dificile, dar sincere”. El a spus că au fost discutate soluții, care vor fi „anunțate în curând”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG