Linkuri accesibilitate

Interviu din ruine. Zelenski avertizează: Fără ajutorul SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează, într-un interviu acordat din ruine, că fără un ajutor urgent din partea SUA, Ucraina nu va mai putea face față Rusiei.

Vladimir Putin, spune Zelenski, va viza în curând Kazahstanul, apoi statele baltice, Polonia şi cel puţin jumătate din Germania, când implicarea SUA în război va fi inevitabilă.

„Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat", a declarat Zelenski într-un interviu acordat CBS News printre ruine, dintr-o locaţie nedezvăluită din apropierea graniţei cu Rusia.

„Pentru el, noi suntem un satelit al Federaţiei Ruse. În acest moment, suntem noi, apoi Kazahstan, apoi statele baltice, apoi Polonia, apoi Germania. Cel puţin jumătate din Germania", a spus el, citat de News.ro.

„Această agresiune - şi armata lui Putin - poate ajunge în Europa, iar atunci cetăţenii Statelor Unite, soldaţii Statelor Unite, vor trebui să protejeze Europa, pentru că ei sunt membri NATO.”

Zelenski a reiterat un avertisment mai vechi, lansat tot la CBS News înainte ca Rusia să invadeze total Ucraina pe 24 februarie 2022. Pe atunci, Ucraina lupta de ani de zile cu forţele ruseşti şi cu cele susţinute de Kremlin în Crimeea ocupată de Rusia în 2014.

Președintele Ucrainei a spus că Putin este decis să readucă Rusia la granițele fostei Uniuni Sovietice.

Întrebat dacă războiul ar putea fi câştigat cu Putin încă la putere, liderul ucrainean a spus că eventuala câștigare a războiului de către Ucraina l-ar slăbi pe Putin şi a avertizat că liderul de la Kremlin nu se va opri la Ucraina.

În apropierea primăverii, Zelenski spune că forţele ucrainene au reuşit să facă față ofensivei ruseşti în cele mai grele luni de iarnă. „Am stabilizat situaţia. Este mai bine decât era în urmă cu două sau trei luni, când aveam un mare deficit de muniţie de artilerie şi de diferite tipuri de arme", a spus el. „Nu am văzut deloc contraofensiva aceea amplă, uriaşă, din partea Rusiei. Nu au avut succes", a punctat Zelenski.

Pe de altă parte, el a atras atenția că Ucraina are nevoie urgentă de muniție pentru a face față următoarei ofensive rusești, așteptată să aibă loc la sfârşitul lunii mai sau în iunie. „Şi înainte de asta, nu numai că trebuie să ne pregătim, nu numai că trebuie să stabilizăm situaţia (...) avem nevoie de ajutor acum."

În ceea ce a devenit un război de uzură al artileriei, Rusia are avantajul unei puteri aflată într-un raport de forțe de cinci la unu față de Ucraina, cu o putere militară direct proporțională.

„În Bahmut şi Avdiivka şi Lîsîceansk şi Soledar şi aşa mai departe, a fost foarte greu să ne luptăm cu adversarul, al cărui obuz de artilerie poate trage la 20 şi de kilometri, iar raza obuzului nostru de artilerie este de 20-minus", a spus el.

„De obicei, atunci când atacă cu artileria şi distrug satele, după aceea, întotdeauna au încercat să ocupe", a explicat el. „Nu ştim ce va fi mâine. De aceea trebuie să ne pregătim", a adăugat liderul de la Kiev.

75% din banii americani rămân în SUA

El a spus că Ucraina are nevoie în acest moment mai mult ca oricând pe front de sistemele de apărare antirachetă Patriot şi de tot mai multă artilerie.

Deşi recunoscător pentru sprijinul acordat până acum de SUA, Zelenski a spus că „zeci de miliarde de dolari rămân în SUA”.

„Să fim sinceri, banii care sunt alocaţi de Congres, de administraţie, în majoritatea cazurilor, 80% din aceşti bani - hai, cel puţin peste 75% - rămân în SUA. Această muniţie vine la noi, dar producţia are loc acolo, iar banii rămân în SUA, iar taxele rămân în SUA", a arătat Zelenski.

„Da, este un sprijin uriaş care vine la noi, dar avem nevoie de el", a spus președintele ucrainean.

El le-a dat o temă de meditație celor care s-au „săturat” să audă că războiul lui Putin împotriva Ucrainei este, de fapt, unul „împotriva democrației, împotriva valorilor, împotriva întregii lumi” și le-a spus că „s-au săturat doar cei care nu sunt în război, care nu ştiu ce este războiul şi care nu şi-au pierdut niciodată copiii".

„SUA ajută Ucraina şi suntem recunoscători pentru sprijinul lor, pentru acest sprijin multilateral, dar Statele Unite nu au un război în desfăşurare. Dar acesta poate veni în Europa şi în Statele Unite ale Americii. Poate veni foarte repede în Europa", a avertizat președintele ucrainean.

El a spus că Putin este tributar gândirii de război rece, a cărui prăbușire nu o va ierta niciodată, pentru că „el crede în asta”.

„Nu trebuie să îi schimbăm opinia. Trebuie să îl schimbăm pe el. Trebuie să îl înlocuim", a conchis liderul ucrainean.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG