Linkuri accesibilitate

3 minute | Israelul va ataca Rafah. Germania, actor militar. Primul spital din România în pragul falimentului


Premierul israelian Beniamin Netanyahu a anunțat că armata a planificat calendarul unei operațiuni terestre în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu a anunțat că armata a planificat calendarul unei operațiuni terestre în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Israelul anunță că a stabilit o dată pentru atacul asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, văzut ca ultim bastion Hamas. Primii soldați germani cantonați în afara granițelor după Al Doilea Război Mondial ajung în Lituania. Primul spital din România în pragul falimentului

Bun găsit!

Iată principalele subiecte ale dimineții.

  • Israelul anunță că a stabilit un calendar pentru atacarea orașului Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza. Washingtonul, cel mai important aliat al Israelului, transmite că nu a fost informat în legătură cu acest plan.
  • Primele trupe germane care vor forma o brigadă în Lituania au ajuns în țara baltică. Este pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial când Germania trimite trupe permanente peste graniță.
  • Managerul spitalului din Târgu Cărbunești, județul Gorj, anunță că unitatea medicală e în faliment, deși s-au investit peste 15 milioane de euro în modernizări.

Israelul a hotărât momentul atacului asupra orașului Rafah

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că autoritățile israeliene au stabilit o dată pentru invazia terestră a Israelului în Rafah, la numai o zi de la retragerea trupelor israeliene din orașul Khan Younis, scrie Deutsche Welle.

Jerusalem Post relatează că ministrul securității naționale din Israel, politicianul de extremă dreapta Itamar Ben-Gvir, a avertizat că guvernul Netanyahu va cădea dacă armata israeliană nu va intra în Rafah.

În replică, oficialii SUA au transmis că Israelul nu a informat Washingtonul cu privire la data unei ofensive în Rafah și au repetat avertismentul că o ofensivă în orașul unde se află aproape 1,5 milioane de palestinieni va duce la noi victime civile și „în cele din urmă va afecta securitatea Israelului", notează CNN.

Palestinienii au început să se întoarcă în orașul Khan Younis după retragerea trupelor israeliene.
Palestinienii au început să se întoarcă în orașul Khan Younis după retragerea trupelor israeliene.

Posibilitatea unui atac asupra orașului Rafah vine într-un moment în care organizația Hamas a anunțat că negocierile privind încetarea focului în Gaza s-au blocat din nou, potrivit Washington Post.

În acest timp, palestinienii se întorc în Khan Younis, orașul de unde s-au retras trupele israeliene. În urmă a rămas un peisaj cu clădiri spulberate și mirosul pestilențial al cadavrelor de sub dărâmături, scrie The Guardian.

Germania, actor militar

Grupul G7 al celor mai industrializate state calculează un buget de 10 trilioane de dolari necesar pentru apărare, scrie Bloomberg, care adaugă că SUA și aliații săi sunt nevoiți să se împace cu ideea de a crește masiv cheltuielile de apărare pentru a contrabalansa amenințările Rusiei și Chinei.

Euronews anunță că în Lituania au ajuns primele trupe germane. Acestea vor forma o bază permanentă, prima din afara propriilor granițe după Al Doilea Război Mondial. AFP scrie că brigada germană de 4.800 de soldați va fi operațională din 2027 și este înființată ca urmare a tensiunilor generate de invazia Rusiei în Ucraina.

În Lituania va fi înființată prima bază militară germană din afara granițelor țării după Al Doilea Război Mondial.
În Lituania va fi înființată prima bază militară germană din afara granițelor țării după Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, guvernul Germaniei intenționează să comande nave și vehicule blindate în valoare de 7 miliarde de euro, scrie Bloomberg. Aceste investiții majore fac parte din efortul Germaniei de a moderniza armata, odată cu schimbarea echilibrului de securitate în Europa.

Legat de războiul din Ucraina, The Economist scrie despre cum armata ucraineană folosește Inteligența Artificială pentru a lupta împotriva Rusiei, iar El Pais descrie o altă bătălie decât cea de pe front, pe care veteranii ucraineni o au de dus: reintegrarea în viața civilă.

Primul spital românesc în pragul falimentului

Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, modernizat cu peste 15 milioane de euro, e aproape în incapacitate de plată. Managerul spune că situația e cauzată de salarii, care înseamnă 99% din buget, scrie Hotnews.

Europa Liberă relatează despre cum Portalul digital unic al României – care va permite realizarea online a unor operațiuni pentru care românii stau în prezent la coadă – va fi realizat de o asociere de firme condusă de o societate care are deja peste 100 de contracte cu statul.

Digi24 publică un reportaj tulburător despre soarta unei fete salvate anul trecut din așa-numitele azile ale groazei din Mureș. Ea a fost dusă într-un alt centru, în Ialomița, unde a fost găsită ulterior legată. De acolo a ajuns la Spitalul de Psihiatrie Obregia, unde este uitată de șapte luni.

Defapt.ro descrie, tot într-un reportaj, situația oamenilor din Delta Dunării care, deși înconjurați de ape, nu au apă potabilă decât la prețuri de lux. Asta cu toate că Apele Române au cheltuit peste cinci milioane de euro pentru construirea unei stații de alimentare cu apă potabilă.

Iar Pressone scrie despre cum Colegiul Psihologilor refuză să investigheze abuzul comis de un psihoterapeut asupra unei femei, deși acesta și-a recunoscut fapta.

Alte știri:

  • Procesul a 27 de persoane legate de scandalul de evaziune fiscală „Panama Papers” a început la un tribunal din Panama, la aproximativ opt ani de la apariția dezvăluirilor. - DW
  • Au început audierile la Curtea Internațională de Justiție, în care Germania este acuzată de Nicaragua că, sprijinind financiar și militar Israelul, a contribuit la „comiterea genocidului” în Fâșia Gaza. - FP
  • Vaticanul transmite că maternitatea surogat și schimbarea sexului amenință demnitatea umană. - NYT

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG