Linkuri accesibilitate

Boeing. Multe incidente de securitate, mulți reclamanți, dintre care doi au murit


Un avion Boeing a aterizat la Istanbul fără roțile din față.
Un avion Boeing a aterizat la Istanbul fără roțile din față.

Un avion cargo Boeing a aterizat la Istanbul fără trenul din faţă. O altă aeronavă Boeing, de această dată de pasageri, a aterizat de urgență în Canada. În Senegal o aeronavă a constructorului american a fost implicată într-un accident pe aeroportul din Dakar, care a dus la rănirea a 11 oameni.

Acestea sunt incidente care au implicat aeronave Boeing numai în ultima săptămână. De la începutul anului, diverse probleme au afectat aeronavele constructorului american.

Siguranța aeronavelor Boeing a devenit subiect de audieri în Congresul SUA, procese în justiție și articole în mass-media internațională, mai ales de la incidentul de la începutul lunii ianuarie.

Atunci, ușa unei aeronave Boeing 737 Max, aparținând companiei Alaska Airlines, s-a desprins în timpul zborului.

Săptămâna aceasta, pe 7 mai, autoritățile din Statele Unite au deschis cea mai recentă anchetă asupra companiei Boeing.

Investigația vine după ce compania a declarat autorităților de reglementare că este posibil să nu fi inspectat în mod corespunzător avioanele sale 787 Dreamliner, implicate în mai multe incidente aviatice.

2024 - incidente în care au fost implicate aeronave Boeing

Aprilie 2024

Un Boeing 737 al Southwest Airlines efectuează o aterizare de urgență pe Aeroportul Internațional Preston Smith (Texas) după un mic incendiu la motorul stâng.

Martie 2024

În două incidente separate, un Boeing 777-200 pierde o roată în timpul decolării de la San Francisco, iar un Boeing 737 derapează de pe pistă după aterizarea la Houston.

Un Boeing 787 Dreamliner se scufundă în timpul unui zbor de la Sydney la Auckland, în Noua Zeelandă, rănind cel puțin 50 de persoane. În aceeași zi, un zbor Boeing 777 de la Sydney este forțat să se întoarcă din cauza unei probleme de întreținere.

Un alt Boeing 777 este forțat să aterizeze de urgență pe Aeroportul Internațional din Los Angeles, după ce piloții au raportat o pană de cauciuc.

La un Boeing 737 care a decolat de la San Francisco mai târziu în acea săptămână s-a descoperit ulterior că lipsea un panou de bord.

Un zbor Boeing 777 al United Airlines de la San Francisco la Paris a fost deviat spre Denver din cauza unei probleme la motor.

Un avion Boeing 787 al United Airlines care se îndrepta spre Newark, New York, din Tel Aviv, Israel, a fost forțat să efectueze o aterizare de urgență pe Aeroportul Internațional Stewart din New York din cauza turbulențelor extreme.

Un avion Boeing 737 Max 9 al Alaska Airlines de la Honolulu la Anchorage, Alaska, a fost forțat să se întoarcă după ce o chiuvetă de baie defectă a inundat cabina.

Ianuarie 2024

Unei aeronave Boeing 737 MAX 9 operată de Alaska Airlines i se desprinde o ușă în timpul zborului.

Administrația Federală a Aviației (FAA) ia în considerare inclusiv posibilitatea ca personalul responsabil de siguranța aeronavelor Boeing să fi falsificat documente.

FAA a anunțat că Boeing reinspectează toate avioanele 787 aflate pe linia de producție. De asemenea, constructorul american va fi obligat să facă un „plan de acțiune” care să răspundă preocupărilor legate de siguranța aeronavelor care sunt deja în serviciu.

Incidentul din ianuarie a dus la reținerea temporară la sol a zeci de avioane și a forțat Boeing să încetinească drastic producția. În același timp, autoritățile au înăsprit controalele de siguranță, au avut loc audieri în Congres, iar în justiție pornit mai multe procese.

Whistleblowers. Foști angajați reclamă probleme de siguranță la aeronavele Boeing

Cel mai recent, un fost manager de calitate de la Spirit AeroSystems, un furnizor al Boeing, a afirmat că a fost presat să minimalizeze defectele pe care le-a descoperit în timp ce inspecta fuzelajele avioanelor cu probleme.

Santiago Paredes spune că a văzut, zilnic, sute de defecte, atunci când făcea inspecțiile finale ale fuselajelor modelelor 737. Paredes lucra la fabrica Spirit AeroSystems din Wichita, Kansas, iar de aici fuselajele erau expediate către Boeing.

Într-un interviu pentru CBS, Santiago Paredes afirmă: „știind ce știu despre 737 (modelul Boeing - n.red), mă simt foarte inconfortabil când zbor cu unul dintre ele”.

Sam Salehpour, inginer la Boeing, le-a spus parlamentarilor americani, în aprilie, că a fost hărțuit și amenințat după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța avioanelor companiei.

Compania Spirit AeroSystems este un furnizor esențial pentru Boeing.
Compania Spirit AeroSystems este un furnizor esențial pentru Boeing.

Salehpour, care a lucrat la Boeing timp de 17 ani, a declarat că a semnalat timp de trei ani, încâ începând din 2020, încălcări ale standardelor de siguranță.

„Am fost ignorat, mi s-a spus să nu produc întârzieri”, a spus el, adăugând că ulterior a fost transferat pe un alt post.

Salehpour vorbește despre Boeing 787, o aeronavă mai mare, alta decât cea implicată în zborul Alaska Airlines sau în accidentele mortale anterioare, dar care a avut probleme de fabricație.

El spune că piesele care alcătuiesc corpul avionului nu au fost îmbinate corespunzător, ceea ce ar putea crește, în timp, riscul de accident.

Audierea din comisia din Senat a reunit în total trei denunțători, inclusiv un fost oficial de siguranță la Administrația Federală a Aviației (FAA).

Sam Salehpour, inginer la Boeing, depune mărturie în fața subcomitetului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale din Senatul SUA.
Sam Salehpour, inginer la Boeing, depune mărturie în fața subcomitetului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale din Senatul SUA.

Un alt martor audiat în Congres, Ed Pierson, fost manager la Boeing, care este acum directorul executiv al Fundației pentru Siguranța Aviației, a acuzat compania de o „mușamalizare criminală”, spunând că a oferit Biroului Federal de Investigații (FBI) documente legate de defecte de fabricație la Boeing.

Doi denunțători, morți

Joshua Dean, fost controlor de calitate la compania Spirit AeroSystems, care a vorbit despre probleme de siguranță ale aeronavelor 737 Max, a murit pe 30 aprilie 2024, în urma unei infecții bacteriene rezistente la antibiotice.

Joshua Dean avea 45 de ani și a fost unul dintre primii care au semnalat defecte periculoase la avioanele 737 Max.

Dean a descris problemele constatate ca martor într-un proces intentat de acționari companiei Spirit AeroSystems.

Aceștia au acuzat firma că a indus în eroare investitorii prin încercarea de a ascunde un număr excesiv de defecte ale pieselor produse pentru Boeing.

Fotografie publicată de Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor, care arată spațiul lăsat deschis prin desprinderea unei uși în timpul zborului unui Boeing 737 al Alaska Airlines.
Fotografie publicată de Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor, care arată spațiul lăsat deschis prin desprinderea unei uși în timpul zborului unui Boeing 737 al Alaska Airlines.

În procesul acționarilor, Dean a spus că a semnalat un defect semnificativ - găuri în peretele etanș de presiune din pupa al fuselajului modelului 737 Max. După câteva luni, a fost concediat.

Joshua Dean este al doilea denunțător legat de Boeing care moare.

În martie, John Barnett, în vârstă de 62 de ani, a murit din cauza a ceea ce pare a fi o „rană autoprovocată prin împușcare”, potrivit medicilor legiști.

La momentul decesului, Barnett depunea mărturie în procesul pe care l-a intentat Boeing. John Barnett a susținut că firma a încercat să elimine inspecțiile de calitate la o fabrică care produce modelul 787.

Barnett a fost manager de control al calității la Boeing cu o carieră de 30 de ani în această companie. S-a pensionat în 2017, din motive de sănătate în 2017.

Ulterior, el a dat în judecată Boeing, susținând că a suferit abuzuri din partea managerilor după ce semnalat probleme serioase de siguranță. Boeing a negat acuzația.

O parte esențială a mărturiei lui se referea la o presupusă falsificare a documentelor care semnalau probleme în procesul de producție. Barnett a mai afirmat că angajații au fost presați să ocolească procedurile de management al calității al Boeing, pentru a economisi timp.

Acest lucru, a spus el, a permis ca „o mulțime îngrozitoare” de piese defecte să ajungă pe linia de producție a aeronavelor.

Ce și unde produce Boeing

Dezvoltă, fabrică și întreține avioane comerciale, produse pentru Apărare și sisteme spațiale

Are clienți în peste 150 de țări

Are mai mult de 170.000 de angajați în Statele Unite și în mai mult de 65 de țări

Este unul dintre exportatorii americani de top

Avioane comerciale produse: Boeing 737, 747, 767, 777, 787, 787-10( Dreamliner), 737 MAX, 777X. Business Jet-uri

Peste 10.000 de avioane comerciale Boeing sunt în uz, în întreaga lume

sursa: www.boeing.com

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

Articol redactat pe baza informațiilor publicate de BBC, CNN, New York Post, AP, CBS.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG