Linkuri accesibilitate

Instanța supremă a ONU ordonă Israelului să „oprească imediat” ofensiva din Rafah


Judecătorul britanic Malcolm Shaw, la Curtea Internațională de Justiție, în timpul judecării cererii Africii de Sud de a dispune oprirea ofensivei Israelului Rafah în Gaza, la Haga, pe 24 mai.
Judecătorul britanic Malcolm Shaw, la Curtea Internațională de Justiție, în timpul judecării cererii Africii de Sud de a dispune oprirea ofensivei Israelului Rafah în Gaza, la Haga, pe 24 mai.

Instanța supremă a ONU a decis că situația actuală din Fâșia Gaza s-a deteriorat și a ordonat Israelului să „oprească imediat” ofensiva militară în Rafah. Curtea Internațională de Justiție a invocat „riscul imediat” pentru poporul palestinian.

Actualizare 19:08

Ministrul israelian de război, Benny Gantz, a declarat că Israelul va continua războiul său „just și necesar” împotriva Hamas pentru a-și salva ostaticii și pentru a-și asigura securitatea.

El a spus că armata israeliană va opera în conformitate cu dreptul internațional și va încerca să evite rănirea civililor.

„Statul Israel se angajează să continue să lupte pentru a-și aduce înapoi ostaticii și pentru a promite securitatea cetățenilor săi – oriunde și oricând este necesar – inclusiv în Rafah”, a spus el într-un comunicat.

Actualizare ora 17:20

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, a declarat pentru BBC: „Nu există nicio putere în lume care să ne împingă la o sinucidere publică, pentru că asta este oprirea războiul nostru împotriva Hamas”.

Miniștrii cabinetului israelian se întâlnesc, vineri (24 mai), pentru a discuta despre decizia ICJ, dar oficialii guvernamentali au declarat anterior că nicio putere de pe pământ nu va împiedica Israelul să-și protejeze cetățenii și să urmărească Hamas în Gaza.

Autoritatea Palestiniană (AP) - care conduce părți din Cisiordania ocupată - și Hamas - care conduce Gaza și a atacat comunitățile israeliene pe 7 octombrie 2023, declanșând războiul actual - au salutat decizia.

Cu toate acestea, Hamas spune că apelul de a pune capăt ofensivei ar trebui să acopere toată Gaza, și nu doar Rafah.

Decizia ICJ „reprezintă un consens internațional pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al AP Nabil Abu Rudeina pentru agenția de presă Reuters.

Decizia integrală a curții aici.

Stirea inițială

Curtea Internațională de Justiție a emis mai multe ordine pentru Israel:

  • oprirea operațiunilor militare din Rafah
  • deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah cu Egiptul pentru intrarea ajutoarelor umanitare
  • asigurarea accesului în Gaza a anchetatorilor și misiunilor de stabilire a faptelor
  • raportarea instanței în termen de o lună progresul în aplicarea acestor măsuri.

Hotărârea vine după o cerere a Africii de Sud de a ordona oprirea ofensivei militare israeliene din Gaza, Pretoria acuzând Israelul de „genocid”.

Pretoria a cerut Curții Internaționale de Justiție să ordone oprirea „imediată” a campaniei Israelului, inclusiv în zona de sud a orașului Rafah, și să faciliteze accesul la ajutorul umanitar.

Într-o altă hotărâre din ianuarie, intens contestată, instanța a ordonat Israelului să facă tot ce îi stă în putință pentru a preveni actele de genocid în Gaza, dar s-a oprit înainte de a ordona o încetare a focului.

Știre în curs de actualizare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG