Linkuri accesibilitate

Al României Paul, eliberat pe cauțiune de justiția din Malta. Actele de identitate, confiscate de instanță


Mandatul internațional emis pe numele cetățeanului Al României Paul.
Mandatul internațional emis pe numele cetățeanului Al României Paul.

Instanța din Malta a dispus luni punerea sub control judiciar a lui Al României Paul Philippe și eliberarea acestuia pe cauțiune, după două luni de arest.

Până se va lua o decizie definitivă cu privire la predarea sa, Al României Paul va merge de două ori pe zi la secția de poliție, pentru a semna prezența, a anunțat luni ministerul român al Justiției.

Al României nu va putea părăsi Malta pentru că atât pașaportul, cât și actele sale de identitate sunt reținute de instanță.

El trebuie să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, precum și să depună o garanție personală de 30.000 de euro.

Decizia a fost justificată prin vârsta înaintată a acestuia și prin faptul că, potrivit legislației malteze, în astfel de cazuri, termenul de arest preventiv este de maximum 60 de zile.

Pe 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis predarea lui Paul-Philippe al României.

Hotărârea nu este definitivă.

„Justiția din România va continua să își facă treaba cât se poate de bine pentru a-i aduce în țară pe fugarii statului român, indiferent de cât de sonor le este numele”, spune Ministerul Justiției (MJ) în comunicatul remis luni presei pe grupul de whatsapp.

Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a admis solicitarea de a dezbate în procedură de urgență întrebările preliminare cu care a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov în cazul Prințului Paul.

„Iar opinia Comisiei Europene a fost în acord cu cea a statului român”, spune MJ.

CE a spus că un stat membru nu poate refuza executarea unui mandat european de arestare doar pentru presupuse nereguli privind depunerea jurământului de către judecătorii care au decis condamnarea.

În plus, Comisia Europeană a argumentat că un mandat european de arestare nu poate fi refuzat doar pentru că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiași mandat european de arestare (MEA).

Al României Paul Philippe (75 ani), care a renunțat la numele tatălui său și și-a luat în buletin numele de „Al României” pentru a acredita legalitatea descendenței sale regale, a fost dat în urmărire în 2020 după ce a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

El este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare (MEA) emis de Curtea de Apel Braşov în decembrie 2020 după ce a fost condamnat pentru cumpărare de influenţă și complicitate la abuz în serviciu.

Al României a fost arestat provizoriu de autoritățile franceze în 2022, în vederea executării mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare române, dar a fost eliberat printr-o decizie a Curții de Apel Paris, fiind plasat sub control judiciar.

În noiembrie anul trecut, Curtea de Apel din Paris a respins cererea României de a-l extrăda.

Faptele pentru care a fost condamnat definitiv în România au fost comise între 2006 și 2013, atunci când el a revendicat fără drept Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa.

Prejudiciul în acest dosar depășește 145 de milioane de euro.

În același dosar, DNA i-a trimis în judecată în 2016 pe Remus Truică, Dan Andronic, precum şi pe oamenii de afaceri Tal Silberstein, Beniamin Steinmetz şi Moshe Agavi.

Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein la câte 5 ani de închisoare.

Paul Phillipe al României este fiul lui Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, presupus fiu nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940 în favoarea fiului său cel mai tânăr, Mihai I.

Carol Mircea Grigore a obținut recunoașterea filiației sale cu Carol al II-lea în Portugalia, unde a locuit, în 1955, apoi în Franța în 1963 și în România mult mai târziu, în 2012.

Paul al României, care deține naționalitățile franceză, britanică și română, s-a întors să trăiască în România în anii 1990. El nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale a României.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG