Linkuri accesibilitate

Câți urși trăiesc în România? Autoritățile vorbesc de un număr record, dar fără o numărătoare reală


Urs la "Observator de ursi"- Baile Tusnad, Romania
Urs la "Observator de ursi"- Baile Tusnad, Romania

Autoritățile vor să aprobe împușcarea a peste 400 de urși până la sfârșitul anului, pe motiv că sunt prea mulți. Nimeni nu a numărat, de multă vreme, câte exemplare trăiesc în România, conform stirileprotv.ro. Recensământul științific trebuia finalizat la sfârșitul anului trecut, dar nu este, încă, gata. 

Ministerul Mediului folosește o estimare potrivit căreia în țară ar fi circa 8.000 de urși, un număr record.

România a aceesat 11 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România.

Cel mai important obiectiv al proiectului este stabilirea numărului de exemplare, pe baza datelor ADN. Studiul trebuia finalizat la sfârșitul anului trecut, dar nu a fost gata, iar autoritățile au reușit să obțină prelungirea termenului.

"Important este că nu s-au pierdut banii. Am reușit să trecem în urmatorul exercițiu financiar", spune ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Până acum s-au cumpărat și calibrat echipamente și au fost instruiți oamenii.

Din teren au fost recoltate peste 21.000 de probe precum excremente sau fragmente de blană. Trei câini special dresați participă la operațiune.

Materialul trebuie analizat apoi în laboratorul de genetică al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură, aflat la Brașov.

Articolul complet pe știrileprotv.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG