Linkuri accesibilitate

Ucraina a semnat acorduri de securitate cu Slovenia și Republica Cehă


În total, Ucraina a semnat deja 25 de acorduri bilaterale de securitate.
În total, Ucraina a semnat deja 25 de acorduri bilaterale de securitate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul sloven Robert Golob au semnat pe 18 iulie un acord privind cooperarea în domeniul securității și sprijinul pe termen lung între cele două țări. Slovenia a oferit deja Ucrainei 13 pachete de ajutor militar și intenționează să mențină acest nivel de sprijin pe parcursul celor 10 ani ai acordului, transmite Serviciul Ucrainean al RFE/RL.

În plus, Slovenia va aloca încă 5 milioane euro pentru ajutor umanitar, redresare economică și programul umanitar „Cereale din Ucraina”.

De asemenea, președintele Volodimir Zelenski și premierul ceh Petr Fiala au semnat un acord bilateral de securitate.

O parte semnificativă a acordului este dedicată cooperării consolidate în domeniul militar, în producția de arme și muniție, drone, sau război electronic.

„Republica Cehă va continua să ajute țara noastră ca parte a inițiativei sale de a furniza obuze de artilerie de calibru 155 mm și 122 mm cu sprijinul țărilor partenere. În plus, Ucraina și Republica Cehă vor consolida capacitățile industriale pentru producția de muniții pe teritoriile lor, precum și vor crea întreprinderi mixte", se arată în mesaj.

Petr Fiala a numit semnarea acordului „un simbol important” care conturează parteneriatul actual și creează spațiu pentru cooperarea viitoare.

De la începutul invaziei rusești pe scară largă, Republica Cehă a oferit ajutor militar Ucrainei în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.

În total, Ucraina a semnat deja 25 de acorduri bilaterale de securitate: cu Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, Statele Unite, UE, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg, România, Republica Cehă și Slovenia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG