Linkuri accesibilitate

Mesajul lui Joe Biden. Text integral. Președintele se retrage din cursa pentru un nou mandat


Președintele SUA, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a anunțat că se retrage din cursa pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Anunțul de retragere nu cuprinde nici o referire la cine ar putea să îl înlocuiască în competiția contra candidatului republican, Donald Trump.
Președintele SUA, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a anunțat că se retrage din cursa pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Anunțul de retragere nu cuprinde nici o referire la cine ar putea să îl înlocuiască în competiția contra candidatului republican, Donald Trump.

Președintele Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Mesajul a fost postat pe rețeaua X (ex-Twitter) și nu făcea inițial nici o referire la cine îl va înlocuiască în competiția contra candidatului republican, Donald Trump. Ulterior, Joe Biden și-a exprimat susținerea pentru vicepreședinta sa, Kamala Harris.

Europa Liberă redă mesajul integral al președintelui Joe Biden care se retrage din cursa electorală pentru un nou mandat.

„Conaționalii mei americani,

În ultimii trei ani și jumătate, am făcut mari progrese ca națiune.

Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiții istorice în reconstruirea națiunii noastre, în reducerea costurilor medicamentelor pe bază de rețetă pentru persoanele în vârstă și în extinderea asistenței medicale la prețuri accesibile pentru un număr record de americani. Am oferit îngrijiri extrem de necesare unui milion de veterani expuși la substanțe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranța armelor de foc din ultimii 30 de ani.Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Și am adoptat cea mai hotărâtă legislație privind clima din istoria lumii. America nu a fost niciodată mai bine poziționată pentru a conduce decât suntem astăzi.

Știu că nimic din toate acestea nu ar fi putut fi realizat fără voi, poporul american. Împreună, am depășit o pandemie unică într-un întreg secol și cea mai gravă criză economică de la Marea Criză încoace. Ne-am protejat și conservat democrația. Am revitalizat și consolidat alianțele noastre în întreaga lume.

A fost cea mai mare onoare a vieții mele să fiu președintele vostru. Dar deși intenția mea să vă cer realegerea, acum sunt convins că este în interesul partidului meu (democrat n.r.) și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului în curs.

Mă voi adresa națiunii la sfârșitul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre hotărârea mea.

Pentru moment, dați-mi voie să exprim cea mai adâncă recunoștință față de cei care au muncit din greu pentru realegerea mea. Vreau să îi mulțumesc vicepreședintei Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în tot ceea ce a făcut. Și dați-mi voie să îmi exprim recunoștința din inimă pentru poporul american, pentru credința și încrederea lui în mine.

Cred și astăzi ceea ce am crezut mereu: nu există ceva ce America să nu poată face când lucrăm împreună. Trebuie doar să ne amintim că împreună suntem Statele Unite ale Americii”.

Scrisoarea lui Joe Biden, publicată pe rețeaua X, în care îți anunță retragerea din cursa prezidențială.
Scrisoarea lui Joe Biden, publicată pe rețeaua X, în care îți anunță retragerea din cursa prezidențială.

Într-un mesaj ulterior, Joe Biden s-a adresat colegilor săi din Partidul Republican:

„Colegii mei democrați,

Am decis să nu accept nominalizarea (drept candidat al Partidului Democrat la alegerile din noiembrie n.r.) și să îmi concentrez întreaga energie asupra îndatoririlor mele de președinte în ultima parte a mandatului. Prima decizie pe care am luat-o când am fost nominalizat candidat democrat la alegerile din 2020 a fost să o aleg vicepreședinte pe Kamala Harris. A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Astăzi, îmi ofer întreagul sprijin și întreaga mea susținere astfel încât Kamala să fie nominalizată candidatul partidului nostru în acest an. Democrați, e timpul să strângeți rândurile și să îl bateți pe Trump!”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG