Linkuri accesibilitate

Reacții din China, Turcia și Rusia după uciderea liderului Hamas la Teheran. A. Blinken: SUA nu au știut și nu au fost implicate


Ismail Haniyeh a fost ucis miercuri în Iran, în jurul orei de 2 dimineța.
Ismail Haniyeh a fost ucis miercuri în Iran, în jurul orei de 2 dimineța.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri dimineață la Teheran. Primele reacții au venit din partea aliaților regionali ai palestinienilor.

Ismail Haniyeh se afla într-o vizită oficială în Iran, unde a participat la ceremonia de învestire a noului președinte al țării, Masoud Pezeshkian.

A fost ucis de un raid israelian care a lovit reședința în care se afla, în jurul orei locale 2 am, miercuri, 31 iulie.

Cu câteva ore înainte de a fi ucis, liderul Hamas se întâlnise cu liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.

La aflarea veștii că Ismail Haniyeh a fost ucis, Hamas a răspuns și a transmis că acest liderul al său a murit ca un martir: „Liderul mișcării a fost ucis într-un raid sionist înșelător în Teheran. După ce a participat la ceremonia de inaugurare a noului președinte iranian. Lui Dumnezeu îi aparținem și la El ne vom întoarce. Este o luptă, o victorie sau un martiriu”.

Autoritățile israeliene nu au emis nicio declarație oficială, dar unii oficiali israelieni sărbătoresc uciderea liderului Hamas.

Ministrul israelian pentru Patrimoniu Amichai Eliyahu spune că uciderea lui Haniyeh „face lumea un pic mai bună”. Tot el consideră că „e corect să curățăm lumea de această mizerie. Gata cu acordurile imaginare de pace, gata cu mila”.

Reacții internaționale

Ministerul de Externe al Chinei a condamnat uciderea acestui lider important al Hamas. Beijing-ul se declară spune că privește cu îngrijorare înspre stabilitatea regiunii. Luna aceasta, China a mediat un acord de unitate națională între diferitele facțiuni palestiniene, care s-au angajat la formarea unui guvern împreună după finalul războiului.

Și Kremlinul condamnă acțiunile Israelului, spunând că este „o crimă politică absolut inacceptabilă”.

În schimb, SUA pare să rămână susținătorul hotărât al Israelului.

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, spune că Washingtonul va sări în ajutorul Israelului în cazul în care vor fi atacați în urma acestei lovituri. Austin adaugă că SUA se implică în detensionarea situației regionale.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că nu vrea să speculeze cu privire la impactului știrii privind uciderea liderului Hamas.

Washington nu a știut despre planurile de ucidere a liderului Hamas și nici nu a fost implicat în acțiune, a mai spus Blinken.

El a subliniat că va continua să insiste pentru negocierile de pace.

„Nimic nu e mai important decât să ajungem la încetarea focului, ceea ce este în mod evident în interesul ostaticilor, de a-i aduce acasă”, a spus el în timpul unui eveniment din Singapore, citat de BBC.

Antony Blinken.
Antony Blinken.

Blinken mai spune că palestinienii „suferă îngrozitor în fiecare zi, copiii, femeile, bărbații din Gaza sunt prinși în acest foc încrucișat pe care Hamas îl face”.

Potrivit Politico, oficialii francezi, germani, italieni și britanici sunt în contact cu omologii lor din Liban, Iran și Israel în încercarea de a stăvili impulsul regional de agravare a conflictului.

Țările europene – nici individual, nici la nivel comun în UE – nu au avut nicio declarație pe subiectul uciderii lui Haniyeh până la publicarea acestui articol, miercuri la ora prânzului.

Reacții din Orientul Mijlociu

Iranul, dușman istoric al Israelului și țara pe teritoriul căruia s-a petrecut uciderea acestui lider politic al Hamas, a reacționat vehement. Dar nu există încă indicii că ar putea răspunde militar.

Una dintre ultimele fotografii cu Haniyeh în viață, împreună cu liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.
Una dintre ultimele fotografii cu Haniyeh în viață, împreună cu liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.

„Astăzi, Iranul îl plânge pe cel cu care și-a împărțit tristețile și bucuriile, curajosul lider al rezistenței palestinene, martirul din al-Quds [numele arab pentru Ierusalim, n.r.], Haj Ismail Haniyeh. Ieri i-am ridicat mâna victoriasă și azi trebuie să-l duc pe umeri spre groapă”, a declarat președintele iranian Masoud Pezeshkian.

El jură că „va păstra legătura dintre Iran și Palestina” și că „Republica Islamică Iran își va apăra integritatea teritorială, onoarea, demnitatea și mândria, să îi va face pe ocupatorii teroriști să-și regrete acțiunile mișele”.

În schimb, liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a declarat că este de datoria iranienilor „să-i răzbunăm sângele [vărsat, n.r.] în acest incident amar și apăsător care a avut loc pe teritoriul Republicii Islamice”. Acest act va fi pedepsit, amenință Khamenei.

Hezbollah, gruparea teroristă a cărui comandant a fost ucis de Israel marți seară într-un atac în capitala libaneză Beirut, transmite că uciderea lui Haniyeh va face luptătorii din rezistență „mai hotărâți și mai încăpățânați”.

Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene din Cisiordania, îndeamnă palestinienii să se unească și să fie „răbdători și statornici în fața ocupației israeliene”.

Ismail Haniyeh (st) și președintele palestinian din Cisiordania, Mahmoud Abbas (dr), 2007.
Ismail Haniyeh (st) și președintele palestinian din Cisiordania, Mahmoud Abbas (dr), 2007.

Turcia, care cu doar câteva zile în urmă amenințase că ar putea ataca Israelul ca să protejeze popuația palestiniană din Gaza, spune că uciderea liderului Hamas „demonstrează din nou că guvernul israelian condus de Netanyahu nu are nicio intenție de a realiza pacea”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că „barbarismul zionist” nu va avea succes și că „asasinatul perfid” nu va descuraja cauza palestiniană.

Uciderea a mai fost condamnat și de Qatar, Malaezia, Iordania și de rebelii Houthi din Yemen.

Familia Haniyeh este ținta israelienilor încă de la începutul războiului. Cel puțin 60 de membri ai familiei extinse a liderului Hamas au fost uciși în Gaza, inclusiv trei dintre fiii săi și patru dintre nepoții săi.

Abdul, fiul liderului ucis, spune că tatăl său a supraviețuit în trecut la patru tentative de asasinare și că „acest asasinat nu va opri rezistența, care va lupta până când vor ajunge la libertate”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG