Linkuri accesibilitate

Zelenski le cere aliaților să ia decizii „îndrăznețe” după ce Kievul a respins cel mai dur atac rusesc din acest an


Explozia unei drone este văzută pe cerul Kievului în timpul unei lovituri rusești cu drone
Explozia unei drone este văzută pe cerul Kievului în timpul unei lovituri rusești cu drone

Sistemele ucrainene de apărare aeriană au respins cu succes ceea ce oficialii au numit „cel mai masiv atac din 2024” asupra capitalei Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut partenerilor occidentali ai Kievului să ia „decizii îndrăznețe” și să furnizeze suficiente resurse care să permită Ucrainei să-și protejeze pe deplin cerul de atacurile rusești.

Forțele aeriene ucrainene au declarat pe 31 iulie că apărarea aeriană a distrus toate cele 89 de drone lansate în capitală, precum și o rachetă ghidată X-59, în timpul unei alerte de raid aerian care a durat mai bine de șapte ore.

Dronele rusești au atacat Kievul din toate direcțiile.

„Acesta este unul dintre cele mai masive atacuri cu drone”, a scris comandantul forțelor aeriene ucrainene, generalul Nicola Olesciuc, pe Telegram.

Atacul este al șaptelea lansat asupra Kievului în această lună, a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare a Kievului, adăugând că nu au existat victime sau pagube la Kiev.

Zelenski a numit respingerea atacului, într-un mesaj pe X, „un rezultat important” și o dovadă că „ucrainenii își pot proteja pe deplin cerul de atacurile rusești atunci când au resurse suficiente”.

Președintele ucrainean și-a reiterat apelul către aliații Ucrainei să trimită în continuare armamentul necesar pentru a-și apăra orașele și rachetele care îi vor permite să lovească mai adânc în Rusia.

„Este nevoie de decizii suficient de îndrăznețe din partea partenerilor - suficiente sisteme antiaeriene, suficientă rază lungă de acțiune. Iar ucrainenii vor face totul corect și precis", a scris Zelenski.

De asemenea, bombardamentele rusești au ucis cel puțin patru persoane în regiunile Harkov, Donețk și Herson, au declarat oficialii locali.

Un locuitor din Torețk a fost ucis, a informat guvernatorul regional al Donețkului, Vadim Filașchin. În regiunea Harkov, din nord-est, guvernatorul regional Oleg Sînîiehubov a raportat că doi civili au fost uciși de artileria rusă în ultimele 24 de ore.

În sudul orașului Herson, o persoană a fost ucisă și una a fost rănită de bombardamentele rusești de peste râul Nipru, a informat șeful administrației militare a orașului, Roman Mrocico.

Hersonul a fost eliberat de trupele ucrainene în noiembrie 2022, dar forțele rusești care s-au retras peste Nipru continuă să lovească orașul în fiecare zi, provocând victime în rândul civililor și dăunând infrastructurii.

De la începutul invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei, forțele Moscovei au vizat sistematic energia ucraineană și infrastructura civilă, provocând victime și pagube uriașe.

La rândul său, Ucraina a început să vizeze instalațiile de rafinare a petrolului și alte infrastructuri energetice din interiorul Rusiei, care funcționează în principal pentru armată.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 31 iulie că apărarea sa antiaeriană a distrus 19 drone ucrainene care au atacat cinci dintre regiunile sale, precum și regiunea ucraineană Crimeea, ocupată de Moscova.

„Sistemele de apărare aeriană au interceptat și distrus 11 drone peste Belgorod, 4 peste Bryansk, câte una peste regiunile Kursk, Kaluga și Rostov” și una în Crimeea”, a spus ministerul într-un mesaj pe Telegram.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG