Linkuri accesibilitate

Incursiunea ucraineană în Rusia. Stare de urgență la Belgorod. 100 de soldați ruși, capturați. Înalt oficial american, la Kiev


Soldați ruși legați la ochi, într-un vehicul ucrainean, în Sumî, 13 august 2024. Pe 6 august, Ucraina a lansat o ofensivă șoc în regiunea rusească Kursk. Este cel mai important atac transfrontalier asupra teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial.
Soldați ruși legați la ochi, într-un vehicul ucrainean, în Sumî, 13 august 2024. Pe 6 august, Ucraina a lansat o ofensivă șoc în regiunea rusească Kursk. Este cel mai important atac transfrontalier asupra teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial.

Ucraina a continuat să atace miercuri regiunea de frontieră Kursk cu rachete și drone. În timpul incursiunii transfrontaliere care intră în a doua săptămână, Ucraina a atacat mai multe regiuni de frontieră rusești.

În acest timp, Rusia face eforturi să răspundă inclusiv prin deturnarea trupelor din Donbas pentru a contracara avansul ucrainean.

Autoritățile de la Kiev susțin că au obținut noi câștiguri teritoriale. Moscova a ordonat mai multe evacuări pe 12 și 13 august, deși în urmă cu o zi susținea că ar fi oprit incursiunea ucraineană.

Sub bombardamentele puternice ale forțelor ucrainene, Belgorod, regiune de graniță a Rusiei, s-a alăturat miercuri Kurskului declarând stare de urgență.

Guvernatorul a anunțat evacuarea a mii de civili din districtele care se învecinează cu Ucraina și regiunea Kursk.

Comandamentul ucrainean a transmis miercuri după-amiază, că rușii au desfășurat peste o sută de atacuri pe toate fronturile din Ucraina, dar aproape jumătate sunt în direcția Avdiivka-Pokrovsk, din Donbas. La ora 16, erau în desfășurare 12 bătălii.

Pokrovsk este un oraș strategic, cu rol esențial pentru lanțurile de aprovizionare ale frontului din Donbas.

Între timp, satelitul Planet Lab a înregistrat imagini ale bazei aeriene ruse din Voronej, folosită mai ales de aeronave tactice (Su-25, Su-30, Su-34 și Su-35), unde bombardamentul ucrainean cu drone de noaptea trecută pare că a distrus hangarele de mentenenanță, unde aeronavele sunt încărcate și reparate.

Localnici din Kursk urcă în autobuzele cu care sunt evacuați din localitățile de frontieră din regiune de frontieră cu Ucraina - 13 august 2024. Aproximativ 200 de locuitori ai regiunii Kursk au sosit la Moscova, inclusiv 162 de copii.
Localnici din Kursk urcă în autobuzele cu care sunt evacuați din localitățile de frontieră din regiune de frontieră cu Ucraina - 13 august 2024. Aproximativ 200 de locuitori ai regiunii Kursk au sosit la Moscova, inclusiv 162 de copii.

„Sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne neclintit”

În acest timp, un înalt diplomat american a ajuns la Kiev pentru a-și exprima sprijinul pentru efortul de război al Ucrainei.

Moscova a declarat o „operațiune anti-terorism” în regiunile Kursk, Belgorod și Breansk.

Secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O'Brien, care a sosit la Kiev pe 13 august, s-a întâlnit cu șeful administrației prezidențiale Andrei Iermac. Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că cei doi au discutat despre situația de pe câmpul de luptă și cooperarea în materie de securitate.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a scris pe site-ul de socializare X că vizita lui O'Brien a transmis „un semnal puternic” că „sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne neclintit”.

100 de soldați ruși, capturați de forțele ucrainene

Armata Ucrainei susține că ar fi preluat controlul asupra 74 de localități din zonă, cuprinzând aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu, că trupele sale au luat 100 de prizonieri ruși și că a distrus un avion rusesc Su-34 folosit pentru a bombarda pozițiile și orașele din prima linie ucraineană.

Miercuri dimineață, autoritățile din mai multe regiuni rusești au anunțat raiduri intense ale dronelor ucrainene, scrie Current Times.

Informații despre atacuri au venit mai ales din regiunile Kursk, Voronej, Nijni Novgorod, Oriol și Rostov.

Ministerul rus al Apărării a transmis că Ucraina a lansat noaptea trecută un atac masiv asupra mai multor regiuni din Rusia și că unităţile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 117 drone și patru rachete tactice.

Forțele ucrainene au distrus în noaptea de marți spre miercuri un avion rusesc Su-34 în regiunea Kursk, în timpul unei misiuni de luptă, a transmis miercuri Statul Major General al Ucrainei.

„Eforturile de eliminare a ocupanților, a echipamentelor și armelor lor continuă”, se arată într-o declarație pe aplicația Telegram.

În același timp, comandantul armatei ucrainene spune că soldații Kievului au capturat miercuri 100 de prizonieri de război ruși în regiunea Kursk, scrie Reuters.

Evacuările civililor ruși din zonele de frontieră continuă.

Când și unde a început atacul surpriză. Miza incursiunii ucrainene

Oficialii ucraineni au spus că Kievul nu intenționează să ocupe teritoriul Rusiei și că obiectivul este de a preveni lansarea de rachete rusești în Ucraina. Ei susțin că doresc să stabilească o zonă tampon pentru a împiedica bombardarea teritoriului său dinspre regiunea Kursk.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că operațiunea transfrontalieră din Rusia este „doar o chestiune de securitate” pentru țara sa. El a spus că forțele ucrainene au capturat zone din apropierea graniței tocmai pentru că Moscova le-a folosit pentru a lansa aproximativ 2.100 de atacuri împotriva regiunii Sumî, din Ucraina începând cu 1 iunie.

Operațiunea ar putea avea ca scop, de asemenea, deturnarea trupelor rusești de la luptele din regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde Moscova a făcut progrese lente, dar constante. Incursiunea demonstrează, de asemenea, rezistența hotărâtă a Ucrainei împotriva unei armate rusești mult mai mari.

Ofensiva surpriză a început pe 6 august și a zguduit Kremlinul.

Atacul surpriză a început cu tancuri și alte vehicule blindate și a venit din mai multe direcții în regiunea Kursk. S-a estimat că până la 10.000 de soldați ucraineni, susținuți de artilerie, ar participat la operațiune, potrivit analiștilor militari occidentali.

Este pentru prima dată când trupe străine invadează și ocupă teritoriul rusesc de când Germania nazistă a făcut-o în al Doilea Război Mondial împotriva Uniunii Sovietice.

Deși Rusia a mai avut parte de incursiuni anterioare pe teritoriul său, raidul de la Kursk se remarcă prin dimensiunea sa, viteza, implicarea brigăzilor ucrainene de luptă și perioada de timp în care acestea au rămas în interiorul Rusiei.

Atacul a întâmpinat puțină rezistență la granița cu Rusia. Deși regiunea Kursk a fost supusă atacurilor cu drone ucrainene, granița este păzită de recruți și unități de gardă națională care au dovedit o pregătire slabă.

Peste 120.000 de locuitori au fost evacuați, potrivit oficialilor ruși.

În ciuda obiectivelor declarate ale Kievului, operațiunea pare să fie, de asemenea, concepută pentru a slăbi ofensiva Rusiei în estul Ucrainei, atragând forțele Moscovei și întrerupând liniile de aprovizionare, eliminând presiunea asupra mai multor locații în care Rusia făcuse unele progrese.

Acest lucru a reprezentat o provocare pentru Moscova, care trebuie să decidă dacă se retrage sau nu de pe linia frontului în estul Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului, de la Washington, consideră că este puțin probabil ca incursiunea să schimbe dinamica războiului.

„Autoritățile rusești vor fi probabil reticente să retragă din [Donețk] unitățile militare rusești angajate în luptă și vor continua probabil să desfășoare un număr limitat de forțe neregulate în Kursk”, spune ISW.

Care este situația acum

Guvernatorul interimar al regiunii rusești Kursk, Alexander Gusev, a anunțat miercuri că apărarea antiaeriană a doborât patru drone. Noaptea trecută, peste 35 de drone au atacat regiunea Voronej. Nu au existat victime, spune oficialul rus.

Relatări ale canalelor rusești de Telegram arată că un incendiu a izbucnit în timpul unui raid cu drone în Voronej. Probabil, lovitura a vizat aerodromul militar „Baltimore” din Voronej.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladcov, a descris situația ca „extrem de dificilă și tensionată din cauza bombardamentelor forţelor armate ucrainene”, afirmând că atacurile au distrus case și au cauzat victime civile.

El a scris pe canalul său Telegram, el a spus că se fac eforturi pentru evacuarea minorilor, aproximativ 5.000 de copii fiind mutați în tabere în zone sigure.

Acesta a adăugat că „starea de urgenţă va fi introdusă la nivel regional” începând de miercuri.

În Kursk, 121.000 de persoane au plecat deja sau au fost evacuate, iar alte 59.000 erau în curs de evacuare, potrivit oficialilor locali.

În regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Kursk, 11.000 de civili au fost, de asemenea, evacuaţi.

Kurskul primește refugiați din așezările de graniță după incursiunea forțelor armate ucrainene
Kurskul primește refugiați din așezările de graniță după incursiunea forțelor armate ucrainene

Ministerul rus al Apărării raportează ciocniri cu forțele ucrainene în apropierea așezărilor aflate la aproximativ 25 de kilometri de graniță. Un comandant rus susține că luptele continuă în Suja, centrul administrativ al zonei de incursiune, la aproximativ 10 kilometri de graniță.

Nu sunt disponibile cifre confirmate independent de victime pentru nicio parte. Rusia a întârziat să trimită suficiente întăriri pentru a întoarce înapoi avansul ucrainean. A lansat lovituri aeriene și rachete împreună cu foc de artilerie.

Localnicii din districtul Krasnoyaruzhsky ajung la centrul de cazare temporară pentru evacuații din Belgorod. Ei și-au părăsit casele în urma incursiunii trupelor ucrainene care a început pe 6 august.
Localnicii din districtul Krasnoyaruzhsky ajung la centrul de cazare temporară pentru evacuații din Belgorod. Ei și-au părăsit casele în urma incursiunii trupelor ucrainene care a început pe 6 august.

Luni, Putin a declarat că Ucraina „cu ajutorul stăpânilor săi occidentali” urmărește să îmbunătățească poziția de negociere a Kievului înainte de posibile discuții de pace și să încetinească avansul forțelor rusești.

Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a sugerat că împingerea trupelor ucrainene pe teritoriul rus ar putea întări mâna Ucrainei în eventualele negocieri pentru a pune capăt războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG