Linkuri accesibilitate

FBI a percheziţionat casa analistului politic ruso-american Dmitri Simes


Dimitri Simes îi adresează o întrebare președintelui rus Vladimir Putin în timpul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Rusia, în iunie 2023.
Dimitri Simes îi adresează o întrebare președintelui rus Vladimir Putin în timpul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Rusia, în iunie 2023.

Agenți ai FBI au percheziționat casa din Virginia a lui Dmitri Simes, un proeminent comentator politic și autor care găzduiește un program de actualitate la televiziunea de stat Channel One din Rusia, a informat ziarul Rappahannock News, pe 16 august.

FBI a declarat ziarului că percheziția a început pe 13 august, dar a refuzat să ofere detalii, relatează Serviciul rusesc al RFE/RL

Simes a declarat publicației că este plecat din țară, dar că este „nedumerit și îngrijorat” de acțiunea FBI.

El a declarat agenției de presă de stat ruse TASS, pe 16 august, că informațiile conform cărora agenți FBI se aflau la el acasă sunt adevărate, deși nu a fost anunțat oficial.

Simes s-a născut la Moscova în 1947 și a emigrat în Statele Unite în 1973.

A fost consilier informal al fostului președinte american Richard Nixon și a călătorit în mod regulat cu Nixon în Rusia și alte foste țări sovietice.

În 1994, Nixon l-a numit la conducerea Centrului pentru Interesul Național, care la acea vreme se numea Centrul Nixon pentru Pace și Libertate. Simes s-a retras din funcție în 2022.

El a consiliat și campania prezidențială din 2016 a lui Donald Trump și a organizat și un important eveniment de politică externă din 2016, în care Trump a conturat o viziune pentru o mai bună cooperare cu Rusia.

Numele lui Simes a fost menționat de peste 100 de ori într-un raport din 2019 al consilierului special al SUA Robert Mueller, intitulat Raport despre investigația asupra interferenței ruse în alegerile prezidențiale din 2016.

Simes a moderat o sesiune de întrebări și răspunsuri cu președintele rus Vladimir Putin la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, în 2023.

La începutul acestei luni, Fox News a relatat că agenți FBI au percheziționat casa din New York a lui Scott Ritter, un fost inspector de arme al ONU în Irak, care a produs frecvent pentru presa guvernamentală rusească, inclusiv RT și Sputnik.

Un purtător de cuvânt al FBI a declarat pentru Fox că percheziția face parte dintr-o anchetă „în desfășurare”.

Scott Ritter
Scott Ritter

Ritter a sprijinit invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, iar în ianuarie s-a adresat miilor de soldați ceceni pe o piață centrală din capitala cecenă, Groznîi.

În iunie, autoritățile americane au confiscat pașaportul lui Ritter și l-au împiedicat să călătorească la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG