Linkuri accesibilitate

Feribot rusesc, scufundat de ucraineni. Bombe americane folosite în Kursk


Fumul se ridică deasupra strâmtorii Kerch de la un incendiu în portul rusesc Kavkaz după ce un feribot rusesc cu combustibil a fost lovit de o rachetă la 22 august.
Fumul se ridică deasupra strâmtorii Kerch de la un incendiu în portul rusesc Kavkaz după ce un feribot rusesc cu combustibil a fost lovit de o rachetă la 22 august.

Marina ucraineană a confirmat vineri că a distrus un feribot în portul rus Kavkaz. Vasul era folosit pentru livrări de combustibil și arme în Crimeea ocupată. Autoritățile locale declaraseră joi că feribotul a fost incendiat și avariat în atacul asupra portului din regiunea Krasnodar.

„Un alt obiectiv militar fără îndoială a fost distrus. Scopul său era de a furniza combustibil invadatorilor. Feribotul s-a scufundat și acest port (Kavkaz - n.red) nu este utilizabil până când feribotul nu este îndepărtat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenciuk.

Autoritățile locale ruse au confirmat scufundarea iar șeful districtului orașului Temriuk, unde se află portul Kavkaz, Fiodor Babenkov, a spus că feribotul transporta 30 de rezervoare de combustibil.

Portul Kavkaz este unul dintre cele mai mari noduri maritime ale Rusiei la Marea Neagră. Pe aici trec atât nave în scop comercial, cât și cele care aprovizionează cu combustibil Crimeea, ocupată de Rusia în 2014.

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a scris că cinci persoane care erai pe navă în momentul atacului au fost date dispărute.

Toți angajații portului au fost evacuați, a transmis TASS, citând Ministerul Transporturilor.

Atacuri în Kursk și Belgorod

Ministerul rus al Apărării a transmis că, în noaptea de 22-23 august, apărarea aeriană rusă a doborât patru drone deasupra regiunii Kursk și trei deasupra regiunii Belgorod, transmite Current Times.

Un atac cu drone din 22 august a vizat aerodromul Marinovka din regiunea Volgograd din Rusia, situat la 275 de kilometri est de granița cu Ucraina.

Atacul a urmărit și anihilarea un depozit de combustibil, rachete antitanc și bombe, au relatat pentru RFE/RL surse din serviciile de informații ucrainene.

Între timp, aeroportul din capitala regională Volgograd, un oraș de aproximativ 1 milion de locuitori, situat la 55 de kilometri est de Marinovka, a restricționat sosirile și plecările aeronavelor comerciale.

Volgograd este numele actual al orașului care, între 1925 până în 1961, a purtat numele Stalingrad, după dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Stalingradul a devenit faimos pentru respingerea unui asediu nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mai mult, forțele armate ale Ucrainei au declarat vineri că au lovit cu bombe americane GBU-39 o fortificație rusă din regiunea Kursk

„Un punct de control UAV, o unitate de război electronic, echipamente, arme și până la 40 de militari ruși au fost lovite”, a declarat Nikolai Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

GBU-39 este o bombă de alunecare de înaltă precizie, cu o autonomie de zbor care ajunge la 110 kilometri.

În iunie, Statele Unite au permis Ucrainei să lovească cu arme americane de-a lungul întregii granițe cu Rusia, motivând că Ucraina se află în situație de autoapărare.

Lupte grele în estul Ucrainei

Statul Major al Armatei ucrainene a transmis în seara zilei de 22 august că 135 de ciocniri de luptă au avut loc pe front în cursul zilei și că Rusia continuă să-și concentreze principalele eforturi în zona Pokrovsk, unde a atacat pozițiile ucrainene de 53 de ori.

Într-un atac rusesc a fost ucis un bărbat de 56 de ani și au fost răniți alte opt persoane în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat Parchetul General Ucrainean. Printre răniți s-a numărat și un băiat de 15 ani. Clădiri rezidențiale au fost, de asemenea, avariate.

În timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în regiunea Sumî, guvernatorul local a spus însă că, după începerea operațiunii Ucrainei în Kursk, numărul bombardamentelor transfrontaliere și victimele în rândul civililor au scăzut drastic.

Conducerea Ucrainei susține că incursiunea militară în Kursk are ca scop stabilirea unei zone tampon în interiorul Rusiei, menită să protejeze civilii ucraineni de bombardamentele rusești lansate de peste frontieră.

Ucraina a spus, de asemenea, că nu urmărește câștiguri teritoriale de la Rusia.

Articol redactat cu informații oferite de RFE/RL și Current Times.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG