Linkuri accesibilitate

Nouă morți și mii de răniți în Liban după ce pagerele folosite de gruparea Hezbollah au explodat


Soldații armatei libaneze păzesc un spital din Beirut după ce o serie de explozii au avut loc în mai multe locații folosite de Hezbollah în Liban pe 17 septembrie 2024.
Soldații armatei libaneze păzesc un spital din Beirut după ce o serie de explozii au avut loc în mai multe locații folosite de Hezbollah în Liban pe 17 septembrie 2024.

Cel puțin opt persoane au fost ucise marți, 17 septembrie, și aproape 3.000 au fost rănite după ce pagerele folosite de membrii Hezbollah, luptători și medici, au explodat simultan în Liban. Liderii grupării Hezbollah acuză Israelul că s-ar afla în spatele operațiunii.

Informații esențiale, pe scurt:

  • Cel puțin nouă persoane au fost ucise și peste 3.000 de persoane au fost rănite după ce pagerele folosite de membrii grupării Hezbollah, susținute de Iran au explodat, simultan în Liban pe 17 septembrie 2024.
  • Exploziile au început la aprox. 15:30 ora locală, în sudul Libanului, în suburbiile sudice ale Beirutului (Dahieh) și în estul Văii Bekaa.
  • Exploziile au durat aproximativ o oră, iar martori și locuitori din Dahieh intervievați de Reuters spun că la 16:30 încă se auzeau.
  • Ministrul libanez al Sănătăţii, Firass Abiad, a declarat că 200 dintre răniți sunt în stare critică.
  • Ambasadorul Iranului la Beirut, Mojtaba Amani, a fost și el rănit.
  • Hezbollah a acuzat Israelul pentru „agresiunea păcătoasă”. Liderii grupării spun că Israelul va primi „o pedeapsă echitabilă”.
  • Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun într-un comunicat că au făcut o evaluare a situației marți seară, fără să comenteze exploziile pagerelor din Liban.
  • Luptătorii Hezbollah folosesc pagere ca mijloc de comunicație pentru a evita să fie urmăriți de forțele israeliene în locațiile în care se află.

Actualizare 23:00

Ministrul libanez al informațiilor a spus că atacul este unul la suveranitatea Libanului.
Armata israeliană a refuzat să comenteze întrebările Reuters cu privire la exploziile de pagere.

Actualizare 22:50

SMEX, o organizație libaneză pentru drepturile digitale, a declarat pentru Reuters că Israelul ar fi putut exploata o slăbiciune a dispozitivului pentru a-l face să explodeze.

Se spune că pagerele ar fi putut fi, de asemenea, interceptate înainte de a ajunge la Hezbollah și fie modificate electronic, fie implantate cu un dispozitiv exploziv.

Forțele de informații israeliene au mai plasat explozibili în telefoanele personale pentru a-și viza inamicii, conform relatărilor din cartea Rise and Kill First.

Hackerii au demonstrat, de asemenea, capacitatea de a infiltra malware în dispozitivele personale, ducând la supraîncălzirea lor și, în final, la explozia lor în unele cazuri.

Malwareul este un software rău intenționat, dăunător, proiectat intenționat pentru deteriorarea unui dispozitiv electronic sau pentru infiltrarea în el.

Actualizare 22:45

Paul Christensen, expert în siguranța bateriilor cu litiu-ion de la Universitatea Newcastle, spune că nivelul daunelor cauzate de exploziile pagerului par a fi în contradicție cu cazurile cunoscute de defecțiuni ale unor astfel de baterii în trecut.

„Vorbim despre o baterie relativ mică care arde în flăcări (...) Ar trebui să știu mai multe despre densitatea de energie a bateriilor, dar intuiția mea îmi spune că este foarte puțin probabil”, a spus el pentru Reuters.

Actualizare 22:30

Hezbollah a declarat că face o „investigație științifică și de securitate” asupra cauzelor exploziilor.

Surse diplomatice și de securitate au speculat că exploziile ar fi putut fi cauzate de detonarea bateriilor dispozitivelor, posibil din cauza supraîncălzirii.

Experții au fost nedumeriți de explozii, dar mai mulți dintre cei care au vorbit cu Reuters au spus că se îndoiesc că numai bateria ar fi fost suficientă pentru a provoca exploziile.

Actualizare 22:05

Imaginile de pagere distruse analizate de Reuters arată că acestea au un format și autocolante pe spate care par a fi în concordanță cu pagerele fabricate de Gold Apollo, un producător de pagere din Taiwan. Firma nu a răspuns întrebărilor Reuters pe subiect și nici Hezbollah.

Actualizare 21:45

SUA spun că adună informații despre exploziile pagerelor din Liban și Siria. „Pot să vă spun că SUA nu au fost implicate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „Statele Unite nu erau la curent cu acest incident. Și în acest moment, strângem informații”.

Actualizare 21:25

Pagerele afectate provin dintr-un nou transport pe care gruparea l-a primit în ultimele zile, au declarat persoane familiarizate cu această problemă pentru Wall Street Journal.

Un oficial Hezbollah a declarat că mulți luptători aveau astfel de dispozitive, speculând că malware-ul ar fi putut provoca explozia dispozitivelor. Oficialul a declarat că unii oameni au simțit că pagerele se încălzesc și le-au aruncat înainte ca acestea să explodeze.

Actualizare 21:15

Amos Yadlin, fost șef al serviciilor de informații militare israeliene (Aman), a declarat pentru Radio Farda că oricine a efectuat această operațiune a vrut să trimită un „mesaj clar” către Hezbollah.

„O operațiune atent concepută și bine programată este probabilă și aș dori să subliniez câteva posibilități: ar putea fi un răspuns la complotul de asasinare a unui înalt oficial de securitate israelian, așa cum a anunțat aparatul de securitate israelian. Strategic vorbind, Hezbollah își continuă atacurile asupra Israelului și încearcă să se lege de conflictul din Gaza. Nasrallah (Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah - n.r.) nu vrea să își oprească atacurile asupra Israelului. Prin urmare, guvernul israelian a decis ieri să adauge întoarcerea în siguranță a cetățenilor săi în nord ca parte a listei sale de ținte în acest război. Prin urmare, Nasrallah trebuie să înțeleagă că acțiunile sale vor duce la o schimbare a politicii israeliene. Cu toate acestea, dacă această schimbare de politică va duce la un război pe scară largă sau la o operațiune militară limitată va deveni clar în zilele următoare. În orice caz, ne aflăm acum într-o nouă fază”.

Știrea inițială

Cel puțin nouă persoane au murit și alte mii sunt rănite după ce pagere folosite de Hezbollah pentru a comunica au început să explodeze în Liban, marți după-amiază, transmite BBC.

Gruparea militantă Hezbollah, susținută de Iran, a declarat că doi dintre membrii săi și o fată se numără printre cei uciși în exploziile „misterioase”.

Ministrul libanez al Sănătății, Firass Abiad, citat de RFE/RL, a declarat că 200 dintre răniți sunt în stare critică.

Agenția iraniană de știri Mehr a scris că ambasadorul Iranului la Beirut, Mojtaba Amani, a fost și el rănit. Informația a fost confirmată de ministrul Abiad și de televiziunea națională libaneză.

Un jurnalist Reuters a scris că văzut ambulanțe trecând în grabă prin suburbiile de sud ale capitalei libaneze, Beirut, o fortăreață a Hezbollah.

La spitalul Mt. Lebanon, dintr-o suburbie a Beirutului, mai multe motociclete au năvălit în camera de urgență, scrie alt reporter Reuters. Acolo, oameni cu mâinile însângerate țipau de durere.

O sursă de securitate a spus că mai multe dispozitive au explodat și în sudul Libanului. Șeful spitalului public Nabatieh, din sudul țării, a declarat pentru Reuters că aproximativ 40 de răniți sunt tratați la unitatea sa. Rănile sunt inclusiv la nivelul feței, ochilor și membrelor.

Oamenii se adună în fața spitalului universitar american după sosirea mai multor persoane care au fost rănite de pagere portabile care au explodat, în Beirut, Liban, marți, 17 septembrie 2024
Oamenii se adună în fața spitalului universitar american după sosirea mai multor persoane care au fost rănite de pagere portabile care au explodat, în Beirut, Liban, marți, 17 septembrie 2024

Un oficial Hezbollah a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că detonarea pagerelor este „cea mai mare breșă de securitate” la care gruparea a fost supusă în aproape un an de război cu Israelul.

Exploziile au avut loc pe fondul intensificării violenței dintre Israel și Hezbollah, implicate în lupte transfrontaliere de când a izbucnit, în octombrie anul trecut, războiul din Gaza.

Hezbollah a acuzat Israelul pentru „agresiunea păcătoasă” și a promis că țara va primi o „pedeapsă echitabilă”.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun într-un comunicat că au făcut o evaluare a situației marți seară, fără să comenteze exploziile.

„În acest moment, nu există nicio modificare a directivelor defensive ale Comandamentului Frontului Intern", afirmă un purtător de cuvânt al IDF.

Acestea sunt directivele emise de armata israeliană pentru ca civilii să le urmeze pentru a se menține în siguranță în cazul unui atac, conform BBC.

„Publicul este rugat să rămână alert și vigilent, iar orice modificare a politicii va fi actualizată imediat", menționează IDF.

Angajații Apărării Civile poartă un bărbat care a fost rănit după ce pagerul său portabil a explodat, în orașul-port sudic Sidon, Liban, marți, 17 septembrie 2024. (Foto AP)
Angajații Apărării Civile poartă un bărbat care a fost rănit după ce pagerul său portabil a explodat, în orașul-port sudic Sidon, Liban, marți, 17 septembrie 2024. (Foto AP)

Hezbollah, un grup armat susținut de Iran, s-a opus de mult prezenței Israelului în zonele de frontieră disputate. Luptele dintre cele două părți au escaladat în ultimele luni, stârnind temeri că ar putea izbucni un război total în regiune.

Pagerele detonate sunt cel mai recent model folosit de Hezbollah în ultimele luni, au declarat trei surse de securitate.

Valul de explozii a durat în jur de o oră după primele detonări, care au avut loc în jurul orei 15:45, ora locală.

Nu este clar cum au fost detonate dispozitivele.

Televiziuni regionale difuzează imagini CCTV care arată ceea ce pare a fi un mic dispozitiv portabil care explodează în timp ce o persoană, posibil membru Hezbollah, plătea cumpărăturile.

Ce este un pager

Un pager – sau beeper – este un receptor radio mic, alimentat cu baterii, care declanșează o alertă (sonoră sau prin vibrații) atunci când primește semnalul corespunzător.

Pagerul poate afișa mesaje numerice (de exemplu, un număr de telefon) sau mesaje text (dacă este un alfanumeric, adică permite combinații de cifre și litere).

Pagerele au fost extrem de folosite începând cu sfârșitul anilor 1980 și până la finalul anilor 1990, când s-au dezvoltat rețele de telefonie mobilă.

Există două tipuri principale de pagere: unidirecționale, care primesc doar mesaje, și bidirecționale, care pot trimite și primi mesaje, scrie trtworld.

Datorită fiabilității lor, pagerele au fost utilizate frecvent în industrii precum asistența medicală, serviciile de urgență și de către jurnaliști.

În România, au fost extrem de populare la jumătatea anilor 1990.

Pagerele mai sunt folosite acum în situații de urgență, atunci când rețelele de telefonie cedează și sunt utilizate ca rezervă pentru comunicare.

Pagerul are anumite avantaje și dezavantaje în materie de confidențialitate în comparație cu telefoanele celulare. Un pager unidirecțional, de exemplu, este doar un receptor pasiv (nu trimite nicio informație înapoi la stația de bază), astfel că locația lui nu poate fi urmărită.

Acest lucru poate fi și un dezvantaj, pentru că un mesaj trimis către un pager trebuie să fie difuzat de fiecare emițător din zona de serviciu – astfel, dacă un pager are serviciu la nivel național, un mesaj trimis către acesta ar putea fi interceptat de infractori sau serviciile de securitate oriunde în zona de serviciu la nivel național.

Cum încearcă Hezbollah să contracareze supravegherea de înaltă tehnologie a Israelului

După uciderea unor comandanți de rang înalt în atacurile aeriene țintite israeliene, gruparea militantă libaneză susținută de Iran, Hezbollah, a folosit câteva strategii low-tech pentru a încerca să evite tehnologia de supraveghere sofisticată a inamicului său, au declarat surse informate pentru Reuters.

De asemenea, a folosit propria tehnologie – dronele – pentru a studia și ataca capacitățile Israelului de culegere de informații în ceea ce liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a descris ca fiind o strategie de „orbire” a Israelului.

Cele două tabere au făcut schimb de focuri de când aliatul palestinian al Hezbollah din Fâșia Gaza, Hamas, a intrat în război cu Israelul, în octombrie 2023.

În timp ce luptele de la granița de sud a Libanului au rămas relativ limitate, atacurile intense din partea ambelor părți au sporit îngrijorarea că s-ar putea transforma într-un război pe scară largă.

Zeci de mii de oameni din ambele părți ale graniței și-au părăsit locuințele. Atacurile israeliene au ucis peste 330 de luptători Hezbollah și aproximativ 90 de civili în Liban, potrivit statisticilor Reuters. Israelul spune că atacurile din Liban au ucis 21 de soldați și 10 civili.

Multe dintre victimele Hezbollah au fost ucise în timp ce participau la ostilitățile aproape zilnice, inclusiv lansarea de rachete și drone explozive în nordul Israelului.

Hezbollah a confirmat, de asemenea, moartea a peste 20 de agenți – inclusiv trei comandanți de top, membri ai unității sale de elită a forțelor speciale Radwan și agenți de informații – în atacuri direcționate departe de liniile frontului.

Armata israeliană a declarat că răspunde astfel atacului neprovocat al Hezbollah, care a început să tragă în ținte israeliene la o zi după ce Hamas a atacat Israelul, pe 7 octombrie 2023.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au declarat pentru Reuters că lovesc ținte militare și iau „măsuri de precauție fezabile pentru a atenua daunele aduse civililor”.

„Succesul acestor eforturi depinde de capacitatea IDF de a colecta informații detaliate și precise despre forțele Hezbollah, liderii săi, infrastructura teroristă a organizației, locația și operațiunile lor”, se arată în declarație.

IDF nu a răspuns la întrebările despre colectarea de informații și contramăsurile lui Hezbollah, invocând „motive de securitate a informațiilor”.

Pe măsură ce presiunea internă crește în Israel asupra barajelor Hezbollah, IDF și-a evidențiat capacitatea de a-i lovi pe agenții grupării de dincolo de graniță.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG