Linkuri accesibilitate

Un deputat ucrainean din partidul lui Zelenski, acuzat de corupție, a cerut azil în România


Andriy Odarchenko este pus pe lista de lista persoane căutate de către Parchetul Anticorupție din Ucraina.
Andriy Odarchenko este pus pe lista de lista persoane căutate de către Parchetul Anticorupție din Ucraina.

Un deputat ucrainean acuzat de corupție a trecut granița în România și a cerut aici azil, scrie Ukrainska Pravda. Este vorba despre Andriy Odarchenko, deputat al formațiunii Servitorul Poporului, acuzat că a încercat să mituiască conducerea Ministerului Justiției.

„Conform informațiilor aflate la dispoziția organelor de cercetare preliminară, Odarchenko a trecut frontiera de stat în afara punctului de control cu România și după aceea s-a adresat autorităților de stat din România cu o cerere de azil în acest stat” a transmis un procuror anticorupție ucrainean, citat de Ukrainska Pravda.

Tribunalul Anticorupție Ucrainean afirmă că, pe 19 septembrie, șoferul lui Odarcenko a povestit că acesta i-a cerut să îl lase în centrul orașului, i-a dat telefoanele mobile și i-a cerut să le pună la încărcat. Odarchenko i-a mai spus că se va întoarce singur la Parlamentul Ucrainei. De atunci, șoferul nu l-a mai văzut pe deputat și nu știe cum să ia legătura cu el.

Anul trecut, pe 21 noiembrie, serviciile anticorupție au făcut publice suspiciunile cu privire la Andriy Odarchenko, deputat din fracțiunea Servitorul Poporului, care ar fi încercat să îl mituiască pe șeful Agenției de Stat pentru Restaurarea și Dezvoltarea Infrastructurii, Mustafa Nayem.

Deputatul intenționa să primească fonduri din fondul pentru lichidarea consecințelor agresiunii armate pentru a repara clădirile universității unde Odarchenko a fost rector.

Pe 18 septembrie, procurorii au constatat că deputatul Andriy Odarchenko ar fi fugit în străinătate. Parchetul anticorupție a inițiat recuperarea a 15 milioane de grivne (aproximativ 325.000 de euro) din cauțiunea plătită anterior de către deputat și l-a trecut pe lista de persoane căutate.

Libertatea citează surse oficiale care spun că deputatul ucrainean a intrat în România pe 19 septembrie, în jurul orei 14.00, prin zona Vicovu de Sus din județul Maramureș.

El avea pașaport valabil și nu a putut fi reținut pentru că nu are un mandat care să fie pus în aplicare. Andrei Odarchenko a cerut autorităților române protecție temporară, de care beneficiază aproape 180.000 de cetățeni ucraineni de la începutul războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG