Linkuri accesibilitate

Analiză | Vizita lui Zelenski în SUA, o călătorie cu miză mare pentru războiul din Ucraina


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în vizită la Casa Albă, într-o discuție cu președintele american Joe Biden - Washington, 21 septembrie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în vizită la Casa Albă, într-o discuție cu președintele american Joe Biden - Washington, 21 septembrie 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va încerca să-l convingă pe omologul său american, Joe Biden, și pe oricine îi va succede la Casa Albă anul viitor să acorde în continuare sprijin militar pentru Ucraina și să relaxeze restricțiile privind folosirea lui, încercând în același timp să extindă sprijinul global pentru planul său de victorie.

„Este important ca Ucraina să prezinte un fel de viziune consecventă și realistă asupra modului în care asistența din partea Occidentului o poate ajuta să-și atingă obiectivele strategice", a spus un expert.

Vizita lui Zelenski va fi probabil ultima până când un nou președinte american și un nou Congres vor depune jurământul anul viitor. Sunt multe în joc.

La o fabrică de muniții din Pennsylvania, unde sunt produse mii de obuze de artilerie de 155 mm, președintele Volodimir Zelenski a zâmbit și a dat mâna și și-a pus semnătura pe unul din obuzele de care depinde armata ucraineană.

„În locuri ca acesta poți simți cu adevărat că lumea democratică poate învinge”, a spus el într-o postare pe X. „Le mulțumesc oamenilor ca aceștia – în Ucraina, în America și în toate țările partenere – care lucrează neobosit pentru a se asigura că viața este protejată”.

Fabrica de muniții a fost prima oprire a lui Zelenski într-o vizită de o săptămână în Statele Unite, o călătorie care se anunță a fi una dintre cele mai importante pentru liderul ucrainean de când Rusia și-a lansat invazia totală, în februarie 2022.

În discursurile de la Națiunile Unite și întâlnirile de la Casa Albă, Zelenski speră să determine întreaga lume să se alăture cauzei sale, în cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și, totodată, să obțină permisiunea de a extinde capacitatea armatei sale de a lovi cu mai multă forță în interiorul Rusiei.

Atenția globală asupra războiului din Ucraina este în scădere, eclipsată din ce în ce mai mult de conflictul din Orientul Mijlociu.

În Statele Unite, americanii sunt din ce în ce mai reticienți cu privire la sprijinul acordat de SUA pentru Ucraina, sentimente canalizate de Donald Trump, fostul președinte și candidat republican la alegerile prezidențiale din acest an, care vor avea loc pe 5 noiembrie.

Iar pe teren, trupele rusești continuă să avanseze în estul Ucrainei, chiar dacă suferă pierderi imense, apropiindu-se de orașele cheie Pokrovsk și Vuhledar.

„Este important ca Ucraina să prezinte un fel de viziune consecventă și realistă asupra modului în care asistența din partea Occidentului o poate ajuta să-și atingă obiectivele strategice", a declarat Mihail Alexeev, profesor de științe politice la Universitatea de Stat din San Diego.

Sudul Global în centrul atenției

Zelenski se va adresa Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York miercuri, pe 25 septembrie, unde se așteaptă să reamintească lumii de invazia Rusiei, lansată în februarie 2022.

El va trebui să-și concentreze discursul în special asupra Sudului Global, a declarat Andrei Veselovski, fost reprezentant al Ucrainei la Uniunea Europeană.

Acesta este un termen care se referă la țările din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu. Majoritatea sunt ambivalente în cel mai bun caz în ce privește războiul, preocupate mai mult de pericolele turbulențelor economice sau de creșterea prețurilor alimentelor.

Multe națiuni din această grupare văd luptele ca pe un război proxy între Statele Unite și Rusia.

Toate cele 40 de națiuni care s-au abținut sau au votat împotriva unei rezoluții ONU din martie 2022 care condamna invazia Rusiei se aflau în Sudul Global.

„Ucraina trebuie să evite separarea Vestului și Sudului în chestiunea Ucrainei", a declarat Veselovski pentru RFE/RL. „Trebuie să îmblânzim pozițiile acestor țări. Trebuie să schimbăm starea de spirit în chestiunea Ucrainei".

Sudul Global are o influență asupra Rusiei, spun experții, având în vedere că Kremlinul și-a distrus relația cu Occidentul.

Dar în acest moment, starea de spirit este că Ucraina ar trebui să facă efortul de a purta discuții cu Kremlinul, a declarat Richard Gowan, directorul Națiunilor Unite pentru International Crisis Group, o organizație de cercetare cu sediul la Bruxelles.

„Există sentimentul că este timpul ca Ucraina să se așeze și să negocieze cu Rusia”, a declarat Gowan pentru RFE/RL. „S-ar putea să nu existe o înțelegere despre cât poate fi de dificil pentru ucraineni să obțină un acord viabil cu Moscova”.

Aripa de vest

Vizita lui Zelenski la Casa Albă pe 26 septembrie va fi la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă.

În ciuda incursiunii îndrăznețe a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia în august, forțele rusești continuă să avanseze în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Oficialii ucraineni au pledat luni de zile pentru mai mult armament și echipament militar, inclusiv obuze de artilerie de la fabrica din Pennsylvania.

În timpul întâlnirii sale cu președintele Joe Biden, Zelenski va cere, de asemenea, permisiunea de a folosi rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare în interiorul Rusiei, cum ar fi depozitele și aerodromurile care au avioane de luptă.

Aceste avioane sunt folosite cu consecințe devastatoare de Rusia: aruncă bombe grele, ghidate, care rad blocuri de locuințe sau distrug pozițiile de apărare ucrainene și sunt extrem de greu de doborât. Bombele au afectat grav infrastructura energetică a țării.

Până la 4.000 de astfel de bombe sunt aruncate în estul Ucrainei în fiecare lună, a declarat Zelenski într-un interviu la CNN săptămâna trecută.

Din acest motiv, comandanții ucraineni vor să folosească armament occidental pentru a lovi aerodromurile rusești.

Oficialii administrației Biden au respins până acum cererea Ucrainei, temându-se că se va depăși o linie roșie pentru președintele rus Vladimir Putin.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a sugerat la începutul acestei luni că un astfel de atac cu rază lungă de acțiune ar schimba soarta războiului.

Alexeev spune că Kievul nu poate câștiga într-un război de uzură, dar poate împinge trupele rusești înapoi prin perturbarea liniilor de aprovizionare.

Săptămâna trecută, Ucraina a lovit două depozite de muniție mult dincolo de linia frontului, cel mai probabil cu drone artizanale.

La un depozit din regiunea Tver a fost distrusă muniție care putea fi folosită încă trei luni de-acum încolo, potrivit estimărilor agenției de informații a apărării din Estonia.

Criticii politicii SUA spun că mai multe din liniile roșii ale Kremlinului au fost deja depășite în trecut fără repercusiuni.

Cu toate acestea, Biden ar putea fi mai precaut de data aceasta, cu alegerile prezidențiale din SUA care vor avea loc peste doar șase săptămâni, spun experții.

Kamala Harris – vicepreședintele lui Biden – se află la egalitate cu Trump, potrivit mai multor sondaje.

Unii republicani, cum ar fi partenerul de candidatură al lui Trump, senatorul JD Vance, spun că Statele Unite nu ar trebui să ofere mai mult ajutor Ucrainei, argumentând că Kievul are puține șanse să învingă Rusia.

Alți republicani se opun pe motiv că banii ar putea fi cheltuiți mai bine acasă.

Chiar dacă Ucraina nu se află în fruntea preocupărilor majorității americanilor pentru alegeri, subiectul îi preocupă pe mulți alegători, așa cum o arată sondajele.

Ucrainenii își exprimă speranțele pentru pace în timpul vizitei lui Zelenski în SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00

„Planul Victoria”

Zelenski este așteptat să-și dezvăluie „Planul Victoria” – o foaie de parcurs detaliată prin care poate fi încheiat războiul, așa cum îl vede Kievul.

Puține detalii despre plan au fost făcute publice până acum, deși oficialii administrației Zelenski au spus că-l consideră realist și realizabil cu sprijinul Occidentului.

„O acțiune decisivă acum ar putea grăbi sfârșitul agresiunii rusești împotriva Ucrainei anul viitor. Planul nostru de victorie va ajuta la aducerea Rusiei la pace”, a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram după întâlnirea avută pe 24 septembrie cu un grup de senatori republicani și democrați.

„Acum, la sfârșitul anului, avem o oportunitate reală de a consolida cooperarea dintre Ucraina și Statele Unite", a spus el.

Mai mulți bani, mai multe arme, mai mult ajutor

Indiferent de cine va câștiga președinția și controlul Congresului pe 5 noiembrie, ajutorul SUA pentru Ucraina anul viitor este cel mai probabil să scadă față de pachetul de 61 de miliarde de dolari adoptat în aprilie, spun analiștii.

Depinde de mai mulți factori, inclusiv de ce partid iese învingător.

Democrații ar susține probabil un pachet mai mare decât republicanii. Harris a declarat clar că vrea ca Ucraina să învingă în război.

Trump a evitat să dea un răspuns clar, spunând doar că vrea ca războiul să se încheie, dar nu a dat detalii și despre cum vede că se va întâmpla acest lucru.

Vizita lui Zelenski la fabrica de muniție a armatei de la Scranton, din Pennsylvania, a avut ca scop parțial să le reamintească parlamentarilor și alegătorilor americani că ajutorul pentru Ucraina generează locuri de muncă și în Statele Unite, spune Alexeev.

„Este evident important să evidențiem acest beneficiu, pentru că este important pentru marea bază democrată tradițională, dar și pentru alegătorii republicani, pentru că mare parte din sprijinul pentru Trump se bazează pe nemulțumirile legate de pierderea locurilor de muncă din producție", a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG