Linkuri accesibilitate

Explainer | De ce a lansat Israelul o invazie terestră în Liban?


Soldați israelieni își pregătesc echipamentul în timpul ostilităților transfrontaliere dintre Hezbollah și Israel.
Soldați israelieni își pregătesc echipamentul în timpul ostilităților transfrontaliere dintre Hezbollah și Israel.

Israelul a invadat sudul Libanului, în ceea ce a numit o operațiune terestră „limitată, localizată și direcționată” împotriva Hezbollah.

Pe 1 octombrie, forțele israeliene au trecut granița pentru prima dată de la războiul de 34 de zile dintre Israel și Hezbollah din 2006.

Hezbollah este un grup armat și un partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului. Este considerată organizație teroristă de către Statele Unite, deși Uniunea Europeană a inclus pe lista neagră doar aripa sa armată.

Care este obiectivul Israelului?

Armata israeliană a declarat că scopul său este să distrugă obiectivele Hezbollah de-a lungul frontierei. O divizie a armatei, care numără de obicei peste 10.000 de soldați, este implicată, a menționat IDF.

Luna trecută, Israelul a făcut din întoarcerea celor aproximativ 60.000 de locuitori din nordul Israelului strămutați de atacurile Hezbollah un obiectiv-cheie de război.

Israelul și Hezbollah au avut un schimb constant de lovituri transfrontaliere de la invadarea de către Israel a Fâșiei Gaza în octombrie 2023.

Michael Horowitz, șeful serviciilor de informații de la firma de consultanță Le Beck International, cu sediul în Bahrain, a declarat că Israelul încearcă să dezmembreze infrastructura Hezbollah de-a lungul frontierei, inclusiv tunelurile și posturile de observație.

„În acest sens, este «limitată», deoarece obiectivul nu este de a învinge Hezbollah, ceea ce ar necesita o invazie mult mai amplă a celei mai mari părți a Libanului”, a spus el.

Dar nu este clar dacă invazia Israelului va fi limitată ca amploare.

Oficialii americani au remarcat că Israelul a catalogat inițial invazia sa din 1982 din sudul Libanului drept un atac „limitat”, care s-a transformat într-o ocupație de 18 ani.

Israelul a ordonat, de asemenea, comunităților din sudul Libanului să evacueze nordul râului Awali, la aproximativ 60 de kilometri de graniță, sporind îngrijorarea cu privire la o ofensivă mai amplă.

Horowitz a mai declarat că Israelul riscă să fie „tras și mai adânc” dacă încearcă să creeze o zonă tampon în sudul Libanului. Dar, a spus el, liderii israelieni doresc probabil să evite să fie târâți într-un război prelungit.

„În același timp, dacă trupele israeliene se retrag, este probabil ca Hezbollah să revină și să lanseze noi atacuri împotriva Israelului, ceea ce ar fi jenant pentru guvernul israelian”, a spus el.

Poate Hezbollah să opună rezistență?

Hezbollah a suferit eșecuri majore în ultimele luni. Israelul a asasinat majoritatea liderilor săi, a neutralizat o parte semnificativă a arsenalului său militar și i-a întrerupt comunicațiile.

Deși Hezbollah a fost slăbit, experții au declarat că grupul nu ar trebui să fie eliminat, având în vedere efectivele și arsenalul său militar considerabile.

Analiștii spun că luptătorii Hezbollah au experiență în războiul de gherilă și sunt probabil mai familiarizați cu terenul.
Analiștii spun că luptătorii Hezbollah au experiență în războiul de gherilă și sunt probabil mai familiarizați cu terenul.

Israelul crede că Hezbollah se află „într-o stare de haos și că există o lacună în sistemul de comandă și control”, a declarat Hamidreza Azizi, membru al Institutului german pentru afaceri internaționale și de securitate.

„Ne putem aștepta la progrese și succese inițiale din partea Israelului”, a completat el.

Dar Hezbollah, a spus el, are un „avantaj considerabil” în luptele la sol datorită experienței grupului în războiul de gherilă și familiarității cu terenul local.

De la formarea sa la începutul anilor 1980, Hezbollah a devenit puterea militară dominantă în Liban, marginalizând efectiv armata convențională a țării.

Azizi a declarat că armata libaneză este „relativ slabă” în comparație cu Hezbollah, care se estimează că are aproximativ 40.000 de luptători.

Armata are doar o prezență limitată în sudul Libanului, unde este desfășurată o forță ONU de menținere a păcii.

Având în vedere că Hezbollah controlează o mare parte din regiune, este puțin probabil ca armata libaneză să joace un rol major în luptele terestre cu forțele israeliene.

Armata libaneză „pur și simplu nu este construită pentru a apăra Libanul de [forțele de apărare israeliene] și, probabil, există o mulțime de presiuni internaționale pentru a o muta din drum”, a declarat Horowitz.

Ce va face Iranul?

Iranul, aliatul-cheie al Hezbollah, a fost presat să reacționeze după uciderea de către Israel a lui Hassan Nasrallah, liderul de lungă durată al organizației, în atacuri aeriene la Beirut pe 27 septembrie.

Invazia terestră a Israelului în sudul Libanului era de natură să sporească presiunea asupra Teheranului, așa că acesta a răspuns.

Pe 1 octombrie, a lansat cel puțin 180 de rachete balistice către Israel - cu amenințarea că următorul atac direct va fi și mai puternic, dacă guvernul israelian va răspunde; lucru deja anunțat de premierul israelian Beniamin Netanyahu.

Pe de altă parte, atunci când un alt aliat al Iranului, președintele sirian Bashar al-Assad, a fost în pericol de a fi răsturnat în timpul războiului civil din această țară, Iranul a intervenit pentru a-l menține la putere.

Dar Hamidreza Azizi a declarat că este puțin probabil ca Iranul să desfășoare în Liban forțe proxy, precum și consilieri militari proprii - așa cum a făcut în Siria.

Guvernul libanez a blocat, de asemenea, intrarea avioanelor iraniene în spațiul aerian al țării după amenințările Israelului.

Azizi a susținut că singura opțiune viabilă a Iranului este de a ajuta alți membri ai așa-numitei axe a rezistenței - rețeaua liberă a Teheranului de proxy și aliați - să „se mobilizeze și să își intensifice atacurile împotriva Israelului”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG