În timpul unui discurs video, Beniamin Netanyahu le-a spus libanezilor: „Aveți oportunitatea de a salva Libanul înainte ca acesta să cadă în abisul unui război lung care va duce la distrugere și suferință, așa cum vedem în Gaza”.
„Vă spun vouă, poporului libanez: eliberați-vă țara de Hezbollah, astfel încât acest război să se poată încheia”, a mai spus premierul israelian.
Netanyahu a susținut, de asemenea, că Forțele de Apărare ale Israelului l-au ucis pe succesorul fostului lider al Hezbollah, Hassan Nasrallah. Cu toate acestea, IDF a declarat ulterior că nu poate confirma moartea lui Hashem Safieddine.
Hezbollah nu a comentat afirmația. Dar, dacă se confirmă, ar fi cea mai recentă dintr-o serie de lovituri dure pe care Israelul le-a dat grupării, după ce liderul Hassan Nasrallah și majoritatea comandanților săi militari au fost uciși în atacuri recente similare.
Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul politic care are parlamentari în legislativul libanez.
Organizația Hezbollah a rămas sfidătoare în ciuda a trei săptămâni de atacuri israeliene intense.
În cursul zilei de marți, fostul adjunct al lui Nasrallah, Naim Qassem, a insistat că Hezbollah a depășit recentele „lovituri dureroase” din partea Israelului și că capacitățile sale sunt „bune”.
„Zeci de orașe se află în raza de acțiune a rachetelor rezistenței. Vă asigurăm că capacitățile noastre sunt bune”, a spus Naim Qassem.
Discursul liderului Hezbollah a coincis cu lansarea a peste 100 de rachete spre Golful Haifa, precum și spre regiunile Galileea Inferioară, Centrală și Superioară, care a dus la rănirea a 12 persoane, potrivit informațiilor oficiale israeliene.
Armata israeliană a declarat că majoritatea rachetelor au fost interceptate și nu s-au înregistrat victime cu răni grave.
Ministerul libanez al Sănătății a declarat că 36 de persoane au fost ucise și 150 rănite în atacurile israeliene din ultimele 24 de ore.
Israelul a trecut la ofensivă după aproape un an de lupte transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza. Tel Avivul susține că vrea să asigure întoarcerea în siguranță a zeci de mii de locuitori din zonele de frontieră israeliene strămutate de atacurile Hezbollah cu rachete, rachete și drone.
Ostilitățile au escaladat constant de când Hezbollah a început să lanseze rachete în nordul Israelului în sprijinul palestinienilor, a doua zi după atacul mortal al aliatului său Hamas asupra sudului Israelului.
Marți dimineață, IDF a anunțat că rezerviștii din Divizia 146 au început „activități operaționale limitate, localizate și țintite” în sud-vestul Libanului.
Această nouă unitate militară s-a alăturat celor trei divizii ale armatei permanente care operează deja în zonele centrale și estice din sudul Libanului de la începutul invaziei din 30 septembrie. Numărul total de soldați israelieni desfășurați în Liban este în prezent de peste 15.000.
Armata israeliană a declarat că trupele au preluat controlul asupra a ceea ce a numit un „complex de luptă” al Hezbollah în satul de frontieră Maroun al-Ras și a publicat fotografii care arată ceea ce a spus că este un lansator de rachete încărcat într-o livadă de măslini, precum și arme și echipamente în interiorul unei clădiri rezidențiale.
Între timp, imaginile din dronă au arătat distrugeri pe scară largă în satul Yaroun din apropiere, care a fost o țintă inițială a invaziei.
Coordonatorul special al ONU pentru Liban și șeful forței ONU de menținere a păcii au avertizat într-o declarație comună că impactul umanitar al conflictului este „catastrofal”.
Guvernul libanez spune că până la 1,2 milioane de oameni și-au părăsit casele în ultimul an. Aproape 180.000 de persoane se află în centre aprobate pentru persoanele strămutate.
În plus, peste 400.000 de persoane au fugit în Siria, inclusiv peste 200.000 de refugiați sirieni - o situație pe care șeful agenției ONU pentru refugiați a descris-o ca fiind una de „o absurditate tragică”.
Programul Alimentar Mondial a declarat că există „o îngrijorare extraordinară pentru capacitatea Libanului de a continua să se hrănească”, deoarece mii de hectare de teren agricol au fost arse sau abandonate.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.