Linkuri accesibilitate

Rovinieta va putea fi achitată și a doua zi, începând cu 2026


Utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România vor putea achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24:00 a zilei următoare, potrivit unei legi aprobate de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională. Legea merge acum la promulgare la Președintele României. Legea ar urma să intre în vigoare din 2026.

Inițiatorii legii au motivat că nu e corectă amendarea automată a șoferilor care au uitat să îşi plătească rovinieta mai mult din neatenție decât din rea-credință.

Promotorii legii au mai spus că această abordare se aplică și taxei de pod de la Feteşti, unde utilizatorii au posibilitatea să plătească taxa de trecere înainte, după sau până la 24 de ore după trecerea pe pod.

Proiectul elimină condiția obligatorie ca rovinieta să fie achitată anterior utilizării rețelei de drumuri naționale. Astfel, acum legea prevede că achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

Inițial, senatorii au modifica legea pentru a răspunde obiecției Guvernului, care atenționase că utilizatorii de autovehicule din alte state vor neglija să achite taxa rovinietei, după părăsirea teritoriului României.

Astfel, legea stabilește că, în cazul utilizatorilor vehiculelor înmatriculate în alte state decât România, constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac pe loc, după identificarea contravenientului, respectiv a conducătorului auto.

În prezent, amenzile pentru neplata rovinietei variază între 250 și 500 de lei pentru vehiculele mici și pot ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj care nu dețin rovinietă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG