Linkuri accesibilitate

Scandalul de la Piața Unirii. Primarul Sectorului 4 a retras muncitorii de pe șantier după ce premierul și șeful Senatului au reacționat


Șantierul de la Piața Unirii a fost demolat cu un buldoexcavator.
Șantierul de la Piața Unirii a fost demolat cu un buldoexcavator.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat luni noapte că retrage muncitorii primăriei de la șantierul pentru refacerea planșeului Pieței Unirii, în urma unui scandal care s-a lăsat cu intervenția Poliției, dar și cu reacții politice la nivel înalt. Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, susține că acel șantier este ilegal. Marți dimineață, șantierul a fost desființat.

Luni, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a început lucrările de la planșeul Unirii, pe motiv că pune în pericol viața bucureștenilor din cauza stării de degradare avansate.

Ulterior, primarul general Nicușor Dan a mers la Piața Unirii și a spus că terenul aparține Primăriei Capitalei, iar primăria de sector nu are autorizație pentru începerea lucrărilor.

Dan a mers la șantier însoțit de polițiștii locali ai primăriei sale și de polițiști din Capitală și jandarmi. În timp ce un buldozer încerca să dărâme gardul care înconjura șantierul, mai mulţi angajaţi ai Primăriei Sectorului 4 s-au poziţionat în faţa utilajului pentru a nu-l lăsa să treacă.

Unul dintre polițiștii locali prezenți la fața locului ar fi fost rănit atunci când gardul a fost demolat.

Întreg scandalul – care a fost tratat pe larg de mass-media – a degenerat luni seară, fiind nevoie de intervenția mai multor echipe de la Poliția Capitalei, care au deschis un dosar penal.

Scandalul dintre Primăria Capitalei și cea a Sectorului 4 are și o conotație politică. Nicușor Dan (independent) l-a acuzat pe Daniel Băluță (PSD) că „vrea să ia nişte bani înainte să ia nişte avize” și că este cel care insistă ca lucrările de la planșeul Pieței Unirii să fie făcute fără autorizație de construire emisă de Primăria Capitalei.

Premierul Marcel Ciolacu – liderul partidului din care face parte Daniel Băluță – a scris luni seară pe Facebook că cei doi primari trebuie „să pună capăt acestei confruntări și să revină la masa dialogului”.

„Într-o democrație consolidată, dreptatea nu se face cu buldozerul. Ci prin instituțiile statului. Iar dacă o parte este nemulțumită, atunci avem instanțe de judecată”, a scris premierul.

La rândul său, liderul PNL, Nicolae Ciucă, președinte al Senatului, a scris că „Nicușor Dan are dreptate când spune că este nevoie de o clarificare a atribuțiilor între primăriile de sector și Primăria Capitalei”.

Daniel Băluță a cedat după mesajele celor doi lideri și, luni seară, și-a retras echipa de muncitori.

„Pentru a pune în siguranță integritatea și viața angajaților Primăriei Sector 4, dar și a echipelor care lucrează la consolidarea planșeului peste râul Dâmbovița de la Piața Unirii, am decis retragerea de îndată a tuturor. Consider că violența nu are ce căuta într-o administrație de capitală europeană”, a scris Băluță.

La rândul său, primarul general Nicușor Dan a reacționat și a precizat că „vom continua toate demersurile pentru ca documentele care atestă dreptul de proprietate al PMB să fie fără echivoc. Totodată, reafirm că voi emite ca și până acum doar autorizații de construire în baza legii, cu toate avizele atașate.”

Scurt istoric al scandalului

Planșeul care acoperă Piața Unirii – una dintre cele mai traversate zone din România, cu aprox. 100.000 de mașini zilnic – este degradat și are nevoie de reparații, a dezvăluit în luna septebrie primarul Sectorului 4 Daniel Băluță.

Informația privind starea planșeului din zona centrală a Capitalei a mai fost publicată, anterior, în mai multe surse media.

Când anunța că e nevoie de investiții în Piața Unirii, Daniel Băluță spunea că „mai este doar nevoie de avizul Primăriei Capitalei”.

În București, din punct de vedere administrativ, primăriile de sector și cea generală au în administrare diferite zone ale orașului (străzi, parcuri, poduri etc.)

Primăria Capitalei susține că are dreptul de proprietate asupra terenului din Parcul Unirii și a părții supraterane a Planșeului Unirii, spunând că îi aparține și că a fost întabulat greșit:

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

„Aceste terenuri sunt proprietatea Municipiului București, potrivit Hotărârii de Consiliu General nr. 186/2008. Ministerul Mediului prin Apele Române a făcut o solicitare de intabulare a albiei râului din subteranul proprietăților menționate mai sus. Dintr-o eroare materială, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară(OCPI) a intabulat ca proprietar Apele Române (instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului) și al suprateranului Planșeului Unirii”, a precizat luni Primăria Capitalei.

Din acest motiv, primarul general, Nicușor Dan, a refuzat să elibereze Primăriei Sectorului 4 autorizație în regim de urgență pentru consolidarea și reabilitarea planșeului, spunând că nu ar avea bază legală să o emită deoarece legea permite emiterea unei astfel de autorizații doar în caz de pericol public.

Autorizația de urgență nu trebuie să obțină avizele cerute la o autorizație emisă în regim normal, a explicat Nicușor Dan. Acesta a spus că planșeul a fost încadrat de expertiza făcută de Primăria Sectorului 4 în grad de risc 4, nu grad de risc 5, cel care ar însemna că e pericol public.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG