Actualizare, ora 07:35, 28 octombrie
După numărarea a aproape 90% din voturi, rezultatele arată că nouă partide intră în Parlamentul bulgar (pragul electoral este 4%) în urma alegerilor din 27 octombrie. Potrivit jurnaliștilor de la Europa Liberă Bulgaria, printre ele sunt și două partide mici – două formațiuni populiste și pro-ruse:
- Partidul Măreție, care a avut parlamentari și în ultimul legislativ de la Sofia.
- Partidul „Moralitate, Unitate, Onoare” (МЕЧ - acronimul numelui formațiunii în limba bulgară).
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare de duminică vor fi anunțate în cursul zilei de luni.
Actualizare, ora 20:45
Exit-pollurile realizate la închiderea urnelor din Bulgaria arată că alegerile au fost câștigate de partidul de centru-dreapta GERB, al fostului prim-ministru Boiko Borisov.
Cu toate acestea, e puțin probabil ca GERB să fi adunat suficiente voturi pentru a putea construi un guvern. Exit-pollul Alpha Research/BNT arată că GERB ar fi obținut 26,4% din voturi, urmat de partidul Continuăm Schimbarea, cu 14,9%.
Partidul de extremă dreaptă pro-rus Renașterea este indicat cu 12,9% din voturi.
Un exit poll realizat pentru bTV de către Market Links arată rezultate similare, deși cu o cifră puțin mai mare pentru GERB.
Știre inițială
Bulgarii merg duminică la urne pentru la cel de-al șaptelea scrutin pentru alegerile parlamentare din ultimii patru ani.
Sondajele de dinaintea alegerilor dau șanse mici ca, după vot, impasul politic din cel mai sărac stat al Uniunii Europene să poată fi depășit.
Votul, care a început la ora locală 7:00, se va încheia la ora 20:00.
Înaintea votului, un sondaj Gallup International Balcans publicat de Radioul Național Bulgar a sugerat că niciun partid nu va câștiga majoritatea parlamentară.
GERB, de centru-dreapta – al fostului premier Boyko Borisov, era de așteptat să obțină cel mai mare număr de voturi, aproximativ 26%.
Cu toate acestea, partidului îi va fi greu să găsească parteneri de guvernare, cel mai probabil urmând a avea loc discuții prelungite pentru o eventuală coaliție.
Sondajul Gallup a plasat partidul reformist Continuăm Schimbarea la 16,2% și partidul de extremă dreapta Renaștere, care este pro-Kremlin, la 14,9% la sută.
În total, 22 de partide și nouă coaliții au fost înregistrate pentru aceste alegeri.
Bulgaria nu a mai reușit să aibe un guvern stabil după ce protestele anticorupție la scară largă au doborât cabinetul lui Borisov, în 2020.
De atunci, au avut loc șase rânduri de alegeri, fără ca nimeni să poată forma majoritatea.
Ultimele alegeri au avut loc în iunie, însă rezultatele nu au permis niciunui partid să formeze un guvern. Și discuțiile unei eventuale coaliții au eșuat.
Alegerile din iunie au marcat un minim istoric în Bulgaria post-comunistă, cu o prezență de doar 34%.
Prezența la vot este de așteptat să fie și mai mică la votul de pe 27 octombrie, sondajul Gallup prezicând că aceasta ar putea fi de doar 31%
În august, președintele Rumen Radev a acceptat cabinetul propus de prim-ministrul interimar Dimitar Glavchev, dând Bulgariei afectate de sărăcie și corupție un guvern interimar.
Glavchev a fost numit prim-ministru interimar după prăbușirea guvernului, în martie, în circumstanțe similare.
După ce a mers la urne, Glavchev a spus că votează „pentru o Bulgaria europeană și stabilă, cu un guvern stabil, care respectă constituția țării și este ghidat de interesele poporului”.