Guvernul olandez a trimis parlamentului pentru aprobare măsuri care limitează posibilitatea membrilor de familie de a se alătura unei persoane care a primit azil în Olanda. De asemenea, se reduce durata vizelor temporare iar unele regiuni din Siria, de unde provin imigranți, au fost declarate sigure în contextul războiului civil din țară.
Astfel, autoritățile olandeze vor putea respinge cereri de azil provenite din acele regiuni, scrie AFP. Sirienii formează cel mai mare grup național dintre migranții care sosesc în Olanda.
„Vrem să facem Olanda cât mai neatractivă posibil”, a declarat ministrul pentru azil și migrație, Marjolein Faber, membră a partidului naționalist și anti-islam al lui Geert Wilders, care domină guvernul.
„Astăzi este o zi frumoasă”, a spus Wilders, care a adăugat că e vorba de „măsuri istorice” ale „celei mai dure politici de azil din toate timpurile”.
Prim-ministrul Dick Schoof a declarat că măsurile vizează „reducerea fluxului de intrări, returnarea celor care nu stau legal și repunerea în ordine a lanțului de azil și, astfel, reducerea presiunii asupra societății”.
Consiliul Olandez pentru Refugiați a declarat că planurile guvernului nu vor rezolva problema imigrației din Olanda.
„Această politică de azil «cea mai dură din istorie» nu este o soluție pentru nimeni”, a transmis consiliul într-o declarație și a insistat că problemele din Olanda au fost cauzate de un sistem lent de azil și de lipsa cazării pentru sosiri.
Coaliția formată din patru partide formată după victoria electorală a lui Geert Wilders de anul trecut a venit la putere în iulie cu promisiunea de a controla migrația. De atunci, partidele din coaliția au negociat continuu felul în care să aplice cel mai repede măsurile de limitare a imigrației.
Negocierile s-au concentrat pe utilizarea legislației de criză, care poate fi adoptată fără aprobarea parlamentului, sau pe utilizarea unei legislații rapide, care să fie aprobată de parlament.
În ultimele 12 luni, 51.000 de persoane au solicitat azil în Olanda, o națiune de 18 milioane de locuitori, potrivit cifrelor Serviciului de Imigrare și Naturalizare al țării. Luna trecută, au fost 4.026 de sosiri, cu 15% mai puține decât în septembrie anul trecut.
Măsurile anunțate de guvernul olandez vin la o săptămână după ce liderii Uniunii Europene au analizat chestiunea imigrației. Liderii UE au discutat posibile măsuri de reducere a imigrației, după ani de zile în care Uniunea a avut o politică relaxată în domeniu.
Germania, unul dintre vecinii Olandei, a reintrodus recent unele controale la frontieră, iar noul guvern francez a promis o abordare dură pentru limitarea migrației.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.