Linkuri accesibilitate

Consiliul ONU: SUA și Coreea de Sud cer Phenianului să-și retragă trupele din Rusia. „Se vor întoarce acasă în saci”


SUA şi Coreea de Sud au cerut Coreei de Nord, în Consiliul de Securitate al ONU, să-şi retragă trupele trimise Rusiei ca să lupte în Ucraina. 

„Dacă trupele RPDC intră în Ucraina în sprijinul Rusiei, cu siguranță se vor întoarce în saci de cadavre. Așa că l-aș sfătui pe președintele Kim să se gândească de două ori dacă să se implice și să aibă un comportament atât de nesăbuit și de periculos”, a declarat Robert Wood, trimisul SUA la Organizația Națiunilor Unite.

Coreea de Sud și aliații săi au susținut că Coreea de Nord a trimis cel puțin 11.000 de soldați în Rusia, din care peste 3.000 sunt acum dislocați în apropierea frontului în Ucraina, a declarat miercuri un oficial prezidențial din Seul.

Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a numit „simple afirmații” informațiilor potrivit cărora Rusia ar beneficia de sprijinul trupelor nord-coreene.

Ambasadorul ucrainean la ONU Serghii Kisliţia a vorbit în fața Consiliului de Securitate despre prezenţa a 12.000 de militari nord-coreeni în Rusia, care urmează „să participe direct la operaţiuni de luptă împotriva Ucrainei în noiembrie”.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a susţinut anterior o conferinţă de presă comună cu omologul său sud-coreean Kim Yong-hyun, în care a cerut Phenianului „să-şi retragă trupele din Rusia”

Câteva ore mai târziu, Phenianul, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat trimiterea de trupe în Rusia, a tras, potrivit armatei sud-coreene, o „rachetă balistică cu rază lungă de acţiune (...) către Marea de Est”, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei.

Această rachetă, potrivit Ministerului japonez al Apărării, face parte din „clasa rachetelor balistice intercontinentale” (ICBM).

Ministrul sud-coreean al Apărării spune că acțiunile nord-coreenilor ar putea „antrena o escaladare a ameninţărilor la adresa securităţii Peninsulei coreene”.

La câteva ore, Coreea de Nord a confirmat că a lansat o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) către apele din largul coastei sale de est în ceea ce s-a dovedit a fi cel mai lung timp de zbor de până acum pentru o rachetă nord-coreeană.

Racheta a zburat timp de 86 de minute și aproximativ 1.000 km la o altitudine maximă de 7.000 km înainte de a se prăbuși în largul coastei Hokkaido, în afara zonei economice exclusive a Japoniei, potrivit Agenției de Apărare a Japoniei.

SUA au spus săptămâna trecută că mii de soldați nord-coreeni se află în Kursk, o regiune de graniță în care forțele rusești luptă împotriva unei incursiuni ucrainene care a început în august. Alte câteva mii se îndreaptă deja acolo, a spus Pentagonul.

Acest lucru s-a întâmplat în vreme ce Ucraina a recrutat încă 160.000 de oameni în așteptarea războiului pe timp de iarnă, cu o infrastructură energetică distrusă de Rusia.

NATO și Pentagonul au avertizat în această săptămână că soldații nord-coreeni se află în Kursk, regiunea rusă controlată parțial de trupele ucrainene.

Pentagonul a declarat că Coreea de Nord a trimis peste 10.000 de soldați în Rusia pentru a se antrena și lupta în războiul dus de Moscova în Ucraina în „următoarele săptămâni”.

La rândul său, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a confirmat după o întâlnire cu oficialii de top ai serviciilor secrete din Coreea de Sud că trupe nord-coreene sunt deja în Kursk. Imediat, Pentagonul a confirmat că un „număr mic” de soldați era deja acolo.

„Aprofundarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord este o amenințare atât pentru securitatea indo-pacifică, cât și pentru cea euro-atlantică”, a declarat Rutte la Bruxelles pe 28 octombrie.

Între timp, Pentagonul a spus că Statele Unite nu vor impune noi limite privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane dacă Coreea de Nord se alătură războiului Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă, John Kirby, a vorbit săptămâna trecută de „un joc corect” în utilizarea de către Ucraina a armelor primite din Vest dacă trupele nord-coreene vor fi folosite de Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG