Linkuri accesibilitate

Salarii neplătite și un viitor incert pentru angajații și șantierul naval Damen Mangalia


Șantierul Damen din Mangalia, imagine generică.
Șantierul Damen din Mangalia, imagine generică.

Cei aproximativ 1.450 de angajați ai șantierului naval Damen Mangalia, la care statul român este acționar majoritar, au salariile neplătite de o lună de zile. În plus, în luna decembrie ar urma să expire perioada șomajului tehnic promis de Guvern. De la sfârșitul acestei luni, compania nu mai are niciun contract în derulare.

11 noiembrie ar fi trebuit să fie zi de salarii (lichidarea) pentru angajații șantierului naval Damen Mangalia, la care statul român deține 51% din acțiuni. Nu au primit nimic, cum nu au primit nimic nici pe 26 octombrie, dată la care era programată plata avansului.

Mai grav, nici de muncă nu prea mai este. La singura navă care a mai rămas la reparații, pe șantier, lucrările ar urma să se încheie până la sfârșitul lunii noiembrie, au declarat pentru Europa Liberă persoane din conducerea companiei.

Nu este niciun contract de construcție semnat și, chiar dacă ar fi, printr-o minune, semnat mâine, abia în primăvara lui 2025 ar putea începe producția, dat fiind că proiectarea și achiziția componentelor necesită timp.

Când se vor achita salariile și se vor semna noi contracte

Europa Liberă a întrebat lichidatorul CITR, care supraveghează șantierul de când acesta a intrat în insolvență, care sunt perspectivele pe care le mai are compania.

„Plata salariilor aferente lunii octombrie se va efectua integral în intervalul 15 – 20 noiembrie 2024 (aceasta cuprinzând avans și lichidare), având în vedere procedura pe care trebuie să o respecte Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a Județului Constanța, privind achitarea salariului aferent unei luni restante prin efectuarea unei singure plăți”, a transmis pentru Europa Liberă Florin Constantin, partener în cadrul CITR și Project Manager în procedura Damen Shipyards Mangalia.

Constantin a fost întrebat și care va fi situația angajaților începând cu decembrie 2024, în contextul în care lucrările la ultima navă în reparații se vor termina în noiembrie.

A transmis că, de la data deschiderii procedurii de insolvență, „am făcut eforturi constant pentru a sprijini compania în semnarea unor noi contracte”. Amintește că au fost încheiate trei contracte de reparații de nave, două fiind deja finalizate.

„În continuare facem tot posibilul pentru a avansa în această direcție, respectiv pentru a încheia contracte care să vizeze proiecte mari, adaptate dimensiunii și capacității șantierului naval. Întrucât negocierile nu s-au finalizat, din motive de confidențialitate în acest moment nu putem oferi detalii suplimentare. Scenariile privind situația angajaților în luna decembrie vor fi adaptate în funcție de evoluția acestor discuții”, a transmis Project Managerul în procedura Damen Shipyards Mangalia.

Marea incertitudine rămâne situaţia angajaţilor Damen Mangalia din ianuarie 2025, în condiţiile în care Ministrul Economiei a anunţat în mai 2024 că şomajul tehnic va fi acordat până în decembrie, anul acesta.

„Situația angajaților de la începutul anului 2025 va fi influențată evoluția discuțiilor pentru potențiale contracte”, a spus pentru Europa Liberă Florin Constantin.

În prezent, la Damen Mangalia mai lucrează aproximativ 650 din cei 1.450 de angajați – restul sunt în șomaj tehnic. În cazul în care nu va fi semnat niciun nou contract de reparații sau construire, persoane din conducerea Damen Mangalia au declarat pentru Europa Liberă că, din decembrie, pe șantier vor mai lucra aproximativ 100 de angajați la birouri sau pentru conservarea bunurilor.

Per total, fondul lunar de salarii al Damen Mangalia este de aproximativ 1,1 milioane euro.

O altă problemă este legată de drepturile salariale aferente perioadei anterioare deschiderii procedurii de insolvență, respectiv 1-18 iunie.

„Aceste drepturi salariale nu au fost plătite”, spunea pentru Europa Liberă Laurențiu Gobeajă, liderul sindicatului Navalistul din Damen Mangalia.

„Au făcut o cerere pentru accesarea fondului de garantare a creanțelor salariale dar a fost respinsă, motivat de faptul că nu există o hotărâre judecătorească definitivă privind deschiderea insolvenței”, explica în luna august Gobeajă. Banii nu au fost achitați nici până în prezent.

Cum a ajuns Damen Mangalia în insolvență

Deținut în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, și de 49% de compania olandeză Damen, șantierul din Mangalia a fost inundat în primăvară de un val de cereri de recuperare a unor datorii de sute de milioane de euro. Cele mai multe sunt cerute de companii din Grupul Damen.

Pe 19 iunie, la solicitarea companiei-mamă, Damen Holding B.V., Damen Shipyards Mangalia intra în insolvență, iar casa de insolvență CITR era numită administrator judiciar provizoriu.

În total, conform raportului preliminar publicat în Buletinul Insolvenței și consultat de Europa Liberă, 147 de instituții și companii cereau aproape 2 miliarde de lei (400 milioane de euro).

Relația dintre Damen și statul român

În 2018, Damen Shipyard Group din Olanda, care deține și șantierul naval din Galați, prelua 51% din acțiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries.

Fostul proprietar, compania sud-coreeană Daewoo - mai cunoscută pe piața românească pentru automobilele produse la Craiova - lăsa în urmă datorii de 730 de milioane de euro.

Soluția găsită atunci pentru revitalizarea șantierului din Mangalia, unde se construiesc nave civile, a fost ca Damen să-și asume datoriile și să cedeze două procente statului român, care era acționar la Șantierul Mangalia prin intermediul Șantierului Naval 2 Mai, controlat de Ministerul Economiei. În schimb, statul român renunța la dreptul de preempțiune.

Olandezii primeau dreptul de a decide cum să conducă afacerea, deși rămâneau cu 49% din acțiuni. Se angajau să preia integral și datoria față de Daewoo.

Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanţare, know-how, resurse specializate, precum şi clienţi şi contracte în vederea transformării şantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piaţa europeană.

În iunie 2023, Guvernul adoptă ordonanța de urgență care schimba regulile privind modul de conducere a companiilor la care statul era acționar majoritar. Până atunci, trebuia să numească pe baze profesionale conducerea, cu excepția unor companii de interes național, printre care se număra și Damen Shipyard Mangalia, care își numeau singure conducerile.

Potrivit noii ordonanțe, urma ca statul român, mai precis Guvernul, să-i numească și pe șefii Șantierului Naval Mangalia.

Modificarea venea la numai două luni după ce Marinela Voivozeanu, lidera organizaţiei de femei a PSD Călăraşi, manager la Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu din localitate, fusese numită în fruntea conducerii Șantierului Naval 2 Mai, prin intermediul căruia statul controla șantierul Damen.

A urmat un scandal în presă, în care Marinela Voivozeanu era acuzată că nu are pregătirea necesară pentru o asemenea funcție. De altfel, ea nici nu a apucat să preia postul și a ajuns consilier la Primăria Călărași.

„Am refuzat această numire, nu am fost nicio secundă în șantier”, a declarat Marinela Voivozeanu pentru Europa Liberă.

În august 2023, Damen susținea că noua lege a anulat cadrul juridic pe baza căruia funcţiona asocierea cu statul român în ceea ce priveşte șantierul din Mangalia.

„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către stat”, a transmis compania.

Compania olandeză a mai spus atunci că schimbarea legii venea după mai bine de trei ani de la alte blocaje în procesul decizional, timp în care nu a primit niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea statului român.

Drept urmare, în lipsa unei soluții, Damen anunța atunci că se retrage în 2024 de la conducerea șantierului sau cerea să-i fie redate cele două procente oferite anterior statului român.

Șapte luni mai târziu, în martie 2024, situația rămânea critică: Damen nu și-a schimbat opțiunea, statul român nu a făcut ceva concret, iar cei 1.490 de angajați vorbeau tot mai des de șomaj tehnic.

La Mangalia, numărul mediu de angajați a scăzut de la un vârf de 3.929, în 2009, la 1.989 salariați în 2018, anul preluării pachetului de acțiuni de la compania sud-coreeană Daewoo. A urmat un ușor reviriment – 2.107 angajați în 2019 după care numărul a continuat să scadă până la 1.481 în prezent.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG