Linkuri accesibilitate

Ucraina a pierdut peste 40% din regiunea Kursk după contraatacurile rusești


Ucraina a pierdut peste 40% de teritoriu din regiunea rusească Kursk, ocupată într-o incursiune surpriză în luna august, după ce forțele rusești au lansat mai multe contraatacuri, a declarat o sursă militară de rang înalt din Statul Major al armatei ucrainene, citată de The Guardian.

Rusia a desfășurat aproximativ 59.000 de soldați în regiunea Kursk de când forțele Kievului au intervenit și au avansat rapid, prinzând Moscova nepregătită la doi ani și jumătate de la invadarea sa totală, pe 24 februarie 2022.

„Cel mult, am controlat aproximativ 1.376 de kilometri pătrați, acum, desigur, acest teritoriu este mai mic. Inamicul își sporește contraatacurile”, a spus sursa.

„Acum controlăm aproximativ 800 de kilometri pătrați. Vom deține acest teritoriu atâta timp cât este necesar din punct de vedere militar.”

Ofensiva de la Kursk a fost prima invazie terestră pe teritoriul rus, făcută de o putere străină după cel de-al doilea război mondial și a prins Moscova nepregătită, a informat Reuters.

Prin incursiunea în Kursk, Kievul și-a propus să stopeze atacurile rusești în estul și nord-estul Ucrainei, să forțeze Rusia să retragă forțele care avansează treptat în est și să ofere Kievului o pârghie suplimentară în orice negocieri de pace viitoare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG