Actualizare ora 19:25
Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond, a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News că miercuri va avea loc o primă întâlnire a PSD, PNL, USR şi UDMR, pentru discuţii privind viitoarea guvernare.
„Mâine va avea loc prima discuţie, nu putem zice că mergem cu un plan, să vedem ce se va întâmpla. Este prima discuţie între Fcele patru formaţiuni politice, este primul pas”, a precizat deputatul UDMR, citat de News.ro. El a spus că e vorba doar de o tatonare.
Csoma Botond a arătat că UDMR exclude orice guvernare cu cei de la AUR, SOS România şi POT. „Cu extremiştii şovini nu putem intra la guvernare”, a adăugat el.
„Nu prea avem de ales, avem o situaţie destul de gravă, cu 35 - 37% extremişti şovini în Parlament, nu poţi să ai multe opţiuni. Sigur, o coaliţie cu patru partide nu va fi o coaliţie uşoară, fiecare va veni cu ideile lui, cu planurile lui, dar ce să facem într-un asemenea caz? Toate partidele mai trebuie să lase acasă din orgolii şi să găsim un numitor comun, pentru că dacă nu lăsăm din orgolii, peste patru ani, extremiştii vor fi la 80%”, a mai comentat deputatul UDMR.
Despre turul doi de scrutin la prezidenţiale, Csoma Botond a arătat că de obicei comunitatea maghiară se mobilizează la vot, dar nu ştie ce se va întâmpla duminică.
El a spus că a fost o mare surpriză apariţia pe prima poziţie a lui Călin Georgescu.
Actualizare ora 17:00
„Am discutat (cu dna Lasconi - n.r.) despre o majoritate parlamentară pro-europeană și despre soluțiile pentru a putea realiza o guvernare care să susțină aceleași valori”, a scris marți după amiază pe pagina sa de Facebook președintele social democrat Marcel Ciolacu după întâlnirea pe care a avut-o cu Elena Lasconi, candidatul Uniunii Salvați România (USR) la președinție.
„Mă voi întâlni și cu liderii celorlalte formațiuni politice care au anunțat deja că doresc să facă parte dintr-o formulă de guvernare care să continue dezvoltarea României folosind bani europeni. Este esențial să păstrăm direcția actuală a României: alături de Uniunea Europeană, NATO și în spațiul Schengen. I-am spus doamnei Lasconi ceea ce le voi spune tuturor liderilor politici cu care urmează să discut și anume că voi căuta să aplic mesajul transmis de români în alegeri: drumul european al țării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiționale, identitatea națională și credința acestui neam”.
Știrea inițială
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a oferit nici un indiciu clar despre viziunea pe care partidul o are pentru viitorul guvern. El a spus că partidul își dorește să fie un „liant” în societatea românească.
„Ne-am asumat şi ne asumăm din nou să fim un liant în societate, să fim din nou un factor de echilibru şi, cum spuneam în campania electorală, să fim maturul din cameră în acest moment", a spus Ciolacu după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD de luni.
El a spus că primul om politic cu care va discuta va fi Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL.
Marcel Ciolacu s-a abținut să spună dacă PSD susține sau nu candidatura Elenei Lasconi pentru funcția de președinte al României.
„Am luat decizia că, indiferent ce voi spune eu, ce va spune un preşedinte de consiliu judeţean PSD, un primar al PSD sau un membru de partid, oamenii vor decide singuri ce este mai bine pentru România pe data de 8 decembrie", a afirmat Ciolacu.
Marți dimineața, la ora 11:00, Biroul Politic al PNL se reunește pentru a da mandat președintelui interimar, Ilie Bolojan, pentru a negocia cu partidele pro-europene formarea unei majorități care să dea noul guvern al României.
PNL a anunțat deja că o susține pe Elena Lasconi în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că cea mai bună soluție pentru o guvernare stabilă în următorii ani ar fi o coaliție politică formată din PSD, PNL, USR și UDMR.
„Avem nevoie de un guvern de largă majoritate", a spus Kelemen Hunor. El a adăugat că din punctul său de vedere, negocierile vor începe după turul II al alegerilor prezidențiale de duminică.
Kelemen Hunor a recomandat susținătorilor UDMR să o voteze pe Elena Lasconi în turul II al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie.
„Credem că, în această situaţie, doamna Lasconi este persoana pe care putem să o susţinem, o recomandăm să fie susţinută”, a declarat Kelemen Hunor.
Luările de poziție ale partidelor vin după ce candidata USR la funcția de președinte al României, Elena Lasconi, a declarat că în situația creată după alegerile parlamentare de duminică, cea mai bună soluție ar fi un guvern de uniune națională al partidelor pro europene.
„Oamenii au decis duminică: din guvern trebuie să facă parte PSD, PNL, USR și UDMR”, a spus ea cu privire la constituirea viitorului guvern după alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie.
Elena Lasconi a spus că-și menține propunerea ca Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, să fie premier.
Totuși, ea nu a exclus nici un premier social-democrat sau un premier tehnocrat, având în vedere rezultatele alegerilor parlamentare. PNL și USR au ieșit pe locurile trei, respectiv patru, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Candidatul la prezidențiale, Călin Georgescu, a spus într-un video publicat pe rețelele sociale că rezultatul alegerilor parlamentare arată nevoia românilor de „a restarta clasa politică”
„Ce vedeți în urma votului de duminică este nevoia poporului de a echilibra balanța”, a spus Georgescu, fără a-și preciza viziunea concretă privind formare unui viitor guvern, pornind de la rezultatul alegerilor parlamentare.
De cealaltă parte, partidul AUR, ieșit pe locul doi la alegerile parlamentare, a anunțat că va discuta cu partidele suveraniste pentru a crea o mișcare de reconstrucție a României.
„Ţara are nevoie de un Parlament suveran, dar şi de un preşedinte patriot. Pe 8 decembrie continuăm pe acelaşi drum pe care am început: votăm Călin Georgescu, preşedinte”, a transmis AUR.
La rândul său, preşedinta partidului S.O.S. România, europarlamentara Diana Şoşoacă, a declarat că a solicitat partidelor suveraniste din viitorul Parlament să colaboreze pentru a forma un guvern minoritar, „care să-şi asume scoaterea din haos şi faliment a României”:
„Am ales să fim vocea raţiunii şi a echilibrului care trebuie să conducă România prin furtună şi să ieşim la liman. (…) Va urma o perioadă de negocieri, am solicitat forţelor suveraniste să ne adunăm, pentru că există posibilitatea creării unui guvern suveranist, chiar minoritar”, a spus Șoșoacă.
Poziționările privind formarea noului guvern și recomandările de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale au venit după ce Curtea Constituțională a respins contestația legată de anularea primului tur de scrutin.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.