Linkuri accesibilitate

Descinderi la locuinţa lui Horaţiu Potra şi la alte adrese, în dosarul de încălcare a regimului armelor şi instigare publică


Fostul mercenar Horaţiu Potra a fost reţinut pe 8 decembrie pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare publică.
Fostul mercenar Horaţiu Potra a fost reţinut pe 8 decembrie pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare publică.

Procurorii din Prahova au percheziționat locuinţa lui Horaţiu Potra şi alte 11 adrese din Bucureşti și județele Ilfov şi Sibiu, în dosarul deschis după ce fostul mercenar a fost găsit cu arme în maşină. Perchezițiile au loc după ce, duminică seara, Horațiu Potra a fost reținut pentru 24 de ore.

Actualizare. Procurorii transmit că adresele vizate sunt alte „locaţii în care se presupune că au existat întâlniri” între Potra şi „alte persoane bănuite de implicare” în comiterea de infracţiuni.

Ancheta a fost deschisă după ce Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, consilier local în Consiliul Local Mediaş, şi un tânăr de 22 de ani, au fost opriţi, în judeţul Prahova, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar asupra lor au fost găsite arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, importante sume de bani, laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională.

Anchetatorii spun despre aceste obiecte că „se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora”.

Horaţiu Potra a fost reţinut, duminică seară, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Stirea inițială

Fostul mercenar Horaţiu Potra a fost reţinut, duminică seară, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare publică. Apărătorii lui Potra spun că în dosar nu se fac referiri la legături ale acestuia cu candidatul la prezidențiale Călin Georgescu.

„În momentul de faţă este arestat pentru 24 de ore şi procedura penală ne spune că înainte de expirarea măsurii reţinerii se poate dispune o măsură de control judiciar sau de arest preventiv sau poate fi lăsat în libertate”, a declarat, duminică seară, avocata Christiana Mondea de la Baroul Sibiu, transmite News.ro

Avocata lui Horațiu Potra a mai spus că nu a văzut la dosar informații privind legătura dintre Potra și Călin Georgescu.

„Nu cunoaştem absolut nimic în sensul ăsta şi nu face obiectul dosarului.(...) Eu nu am voie să dau din dosar dar pot să spun care e acuzaţia: acuzaţia se referă la ce aţi văzut şi dvs. ca şi arsenal şi la nişte postări pe Facebook”, a precizat al doilea apărător al lui Horaţiu Potra, avocatul Şerban Moga.

Avocata Christiana Mondea a precizat că infracţiunile de care e acuzat clientul său fac referire la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare publică, „pe motivul că ar fi postat ceva la început de decembrie”.

În mașinile oprite de Poliție se aflau mai multe echipamente militare.
În mașinile oprite de Poliție se aflau mai multe echipamente militare.

„Singura postare de la început de decembrie este o melodie. (...). Am solicitat domnului procuror să pună la dispoziţie această postare, care este, şi ni s-a spus că nu se poate acest lucru la acest moment. Prin urmare, concluzia pe care trebuie să o trageţi este că cineva se află acum în arest pentru o postare pe care Poliţia nu vrea să ne-o arate”, a subliniat avocata.

Mai multe persoane, inclusiv Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, şi fiul său au fost duse la audieri după ce mai multe autoturisme cu aproximativ 20 de pasageri care aveau asupra lor arme, arme albe şi materiale pirotehnice, au fost oprite în trafic în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Ilfov şi în municipiul Bucureşti.

Fiul lui Potra se afla într-o maşină care a fost oprită în Capitală, pe Şoseaua Bucuresti - Ploieşti. Horaţiu Potra a fost oprit în trafic pe raza judeţului Prahova.

În cazul a doi şoferi opriţi în Ilfov au rezultat indicii cu privire la posibila prezenţă în organism a unor substanţe psihoactive. Horaţiu Potra a fost scos încătuşat din sediul IPJ Prahova, duminică după-amiază, după mai multe ore de audieri.

Mașini oprite în trafic

Patru autoturisme în care s-ar fi găsit obiecte pirotehnice, dar și macete sau cuțite, au fost oprite în noaptea de sâmbătă spre duminică în județul Ilfov în timp ce se îndreptau spre București, spun surse din Poliție. Mașinile, în care se aflau și foști membri ai Legiunii Străine, veneau în Capitală pentru „deranjarea ordinii și liniștii publice”.

Potrivit unor surse din Poliție, un fost membru al Legiunii Străine, susținător al lui Călin Georgescu, este audiat duminică dimineață în acest caz.

Autoritățile nu au transmis public numele persoanelor audiate în legătură cu armele descoperite sâmbătă noapte, însă surse judiciare au transmis pentru Europa Liberă că printre acestea s-ar afla și Horațiu Potra, liderul contingentului de contractori militari privați români care luptă în țara africană Congo.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov, poliţiştii au descoperit, în cele patru mașini oprite, cozi de topor, o macetă, două cuţite tip briceag, precum şi 68 de articole pirotehnice din categoria F4.

Poliţiştii ilfoveni au deschis patru dosare penale. Două dintre persoanele ridicate se aflau sub influența drogurilor.

În total, 13 de persoane sunt audiate în acest caz. Acestea au fost oprite în timp ce se îndreptau spre București pentru „deranjarea ordinii și liniștii publice”.

Horațiu Potra este dus de polițiști la audieri. 8 decembrie 2024.
Horațiu Potra este dus de polițiști la audieri. 8 decembrie 2024.

Potra sau apărătorii săi nu au putut fi contactați până la publicarea acestui articol. Vom publica punctul său de vedere imediat ce îl vom obține.

Întrebat de jurnaliști ce voia să facă la București – în timp ce era escortat la sediul Poliției – Potra a spus că voia să meargă „la vot”.

În mașina sa, potrivit unor surse, polițiștii ar fi găsit un pistol și mai multe arme albe: topor, baston telescopic, briceag, cuțite – dar și 24,990 lei, 5.197 dolari, 200 coroane cehe, 100 de euro și 560.000 franci congolezi, aproximativ 900 de lei.

Pistol descoperit la perchezițiile efectuate sâmbătă noapte de polițiști.
Pistol descoperit la perchezițiile efectuate sâmbătă noapte de polițiști.

Potrivit Libertatea, Horațiu Potra a fost condamnat în 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi pus bazele unei grupări paramilitare care utiliza arme albe și de foc în antrenamente.

Sâmbătă seară, fostul candidat la alegerile prezidențiale Călin Georgescu își îndemna susținătorii să meargă duminică „să voteze”, în condițiile în care alegerile prezidențiale din România au fost anulate de CCR.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG