Suspectul reținut de autoritățile ruse, despre care se crede că are 29 de ani, ar fi fost recrutat de serviciile speciale ucrainene, care i-ar fi promis 100.000 de dolari şi refugiu în Uniunea Europeană, scrie Reuters, care relatează și despre un videoclip publicat de canalul de știri Baza, despre care se știe că este conectat cu serviciile de securitate rusești.
Reuters precizează că nu a putut confirma autenticitatea videoclipului și condițiile în care au fost făcută mărturia.
Îmbrăcat într-o haină de iarnă, suspectul spune în videoclip că a venit la Moscova la ordinele serviciilor de informații ucrainene, a cumpărat o trotinetă electrică și a primit un dispozitiv exploziv improvizat.
Anchetatorii rusi mai afirmă că suspectul a dezvăluit că a instalat și o cameră de supraveghere într-o mașină închiriată care ar fi transmis imagini în orașul ucrainean Dnipro, de unde a fost supervizat atacul asupra generalului rus, Igor Kirillov.
Kirillov, şeful unităţii militare care se ocupă de arme chimice, biologice şi radiologice, a fost ucis marţi într-o explozie, împreună cu asistentul său, când cei doi ieşeau dintr-un bloc într-o zonă rezidenţială din sud-estul Moscovei.
Kirillov, care a fost şeful trupelor de protecţie nucleară, biologică şi chimică din Rusia, a fost ucis în faţa clădirii în care locuia, împreună cu asistentul său, când o bombă ascunsă într-o trotinetă electrică a explodat.
O sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean SBU a declarat presei, marţi, că Kievul se află în spatele atacului.
Potrivit autorităţilor ruse, suspectul uzbec reţinut de FSB este cel care a detonat dispozitivul exploziv improvizat în apropierea clădirii rezidenţiale de pe bulevardul Riazan din Moscova, în urma căruia au murit generalul-locotenent Igor Kirillov, în vârstă de 54 de ani, şi maiorul Polikarpov, care avea 41 de ani.
Kirillov este ofiţerul militar rus cu gradul cel mai înalt asasinat de Ucraina pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului.
Cu o zi înainte, Kievul îl acuzase pe Kirillov că ar fi responsabil de utilizarea armelor chimice împotriva trupelor ucrainene, ceea ce Moscova neagă.
MĂRTURIA SUSPECTULUI
Comitetul de Investigaţii al Rusiei, organismul care anchetează infracţiunile grave din Rusia, a declarat miercuri că suspectul - al cărui nume nu l-a făcut public - le-a spus anchetatorilor că a venit la Moscova pentru a îndeplini o misiune pentru serviciile de informaţii ucrainene.
Într-un videoclip al mărturisirii, publicat de Baza, instituţie media despre care se ştie că are surse în cercurile serviciilor din Rusia, suspectul stă într-o dubă şi îşi povesteşte acţiunile. Îmbrăcat cu o haină de iarnă, suspectul este arătat spunând că a venit la Moscova la ordinele serviciilor de informaţii ucrainene, a cumpărat o trotinetă electrică, iar apoi a primit un dispozitiv exploziv improvizat pentru a efectua lovitura câteva luni mai târziu. El descrie, de asemenea, modul în care a plasat dispozitivul pe trotineta electrică pe care o lăsase în faţa intrării blocului în care locuia Kirillov.
Anchetatorii l-au citat spunând că a montat o cameră de supraveghere într-o maşină închiriată în apropiere şi că organizatorii asasinatului, despre care a spus că aveau sediul în oraşul ucrainean Dnipro, au folosit camera pentru a urmări ce se întâmplă.
În înregistrarea video, suspectul este arătat spunând că a detonat dispozitivul de la distanţă după ce Kirillov a părăsit clădirea.
Generalul-locotenent Igor Kirillov, șeful trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică a Rusiei, a fost ucis în fața unui bloc de locuințe aflat la aproximativ 7 kilometri sud-est de Kremlin, de o bombă ascunsă într-o trotinetă electrică.
Moartea generalului a survenit după ce un dispozitiv ascuns într-o trotinetă electrică – care ar fi conținut, după cum scrie presa rusă de stat citată de BBC, 300 de grame de explozibili – ar fi fost detonat de la distanță, a transmis comisia de anchetă.
Potrivit unui model al ONU de estimare a pagubelor cauzate de explozibili, 300 de grame de explozibil echivalent TNT pot sparge ferestre mici de la o distanță de aproximativ 17 metri sau pot provoca daune caselor de cărămidă de la 1,3 metri distanță.
Pentru a provoca un deces, aceeași cantitate de TNT ar trebui să explodeze la aproximativ 1,55 metri distanță de o persoană, estimează instrumentul ONU.
Fotografiile postate pe canalele rusești de Telegram, de după explozie, arată o intrare spartă într-o clădire plină de moloz și două corpuri căzute pe zăpadă.
Potrivit biografiei oficiale, Kirillov a participat la crearea și adoptarea în armata rusă a sistemului de aruncătoare de flăcări grele TOS-2 „Tosocika”.
Reuters și AFP transmit că Ucraina s-ar afla în spatele atentatului de la Moscova, citând surse din serviciile de securitate de la Kiev. Presa ucraineană scrie, la rândul ei, că explozia a fost planificată de serviciile ucrainene.
Oficiali ruși cer un „răspuns dur”
Oficialii ruși au acuzat Occidentul că a orchestrat uciderea generalului Kirillov, care ar fi descoperit „crimelor anglo-saxonilor”.
Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că liderii ucraineni se vor confrunta cu o răzbunare iminentă după uciderea generalului Igor Kirillov, potrivit Reuters, care citează agenția rusă de stat RIA.
„Realizând inevitabilitatea înfrângerii sale militare, aceasta lansează atacuri lașe și josnice în orașe pașnice”, a spus el.
Președintele Comisiei de apărare a Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului Rusiei), Andrei Kartapolov, a promis că îi va găsi și pedepsi „pe cei responsabili pentru organizarea și executarea” asasinării lui Kirillov „indiferent cine sunt sau unde s-ar afla”, scrie BBC.
Pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris că Igor Kirillov „a petrecut mulți ani expunând sistematic crimele anglo-saxonilor”.
Deputatul în Duma de Stat și general de armată în retragere Andrei Guruliov a cerut un „răspuns dur” cu „lovituri împotriva oficialilor anglo-saxoni”.
Guruliov spune despre Kirillov că a fost o persoană care „a înțeles și a urmărit întreaga activitate criminală a SUA și a sateliților săi, inclusiv laboratoarele lor biologice criminale și răspândirea armelor chimice și biologice”.
Trupele de apărare radioactivă, chimică și biologică a Rusiei sunt forțe speciale care operează în condiții de contaminare radioactivă, chimică și biologică.
Jurnaliștii RFE/RL au scris despre Igor Kirillov, care apare într-o filmare realizată în luna ianuarie la un laborator rusesc de cercetare în domeniul armelor biologice, alături de ministrul de atunci al Apărării, Serghei Șoigu.
O investigație RFE/RL descrie acel laborator ca fiind parte din programul de arme biologice al Rusiei, moștenit de la Uniunea Sovietică și extins după invazia din Ucraina.
Luni, procurorii ucraineni l-au acuzat în lipsă pe Igor Kirillov că a utilizat armele chimice interzise în Ucraina, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei. Rusia neagă aceste acuzații.
În calitate de șef al trupelor de protecție împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și biologice ale Rusiei, Igor Kirillov a fost acuzat de Occident că supraveghează utilizarea armelor chimice pe câmpul de luptă din Ucraina.
Principalele sarcini ale forței implică identificarea pericolelor și protejarea unităților de contaminare - dar și „provocarea de pierderi inamicului prin utilizarea mijloacelor incendiare”, spune ministerul rus al Apărării.
Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat că trupele de sub comanda lui au desfășurat „arme chimice barbare în Ucraina”, citând „mai multe rapoarte privind utilizarea agentului toxic de sufocare cloropicrină”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.