Președintele Donald Trump a declarat că dorește să obțină de la Ucraina minerale rare în valoare de sute de miliarde de dolari în schimbul sprijinului acordat de Washington în războiul Kievului împotriva Rusiei. El a lăsat să se înțeleagă că, dacă această înțelegere nu se întâmplă, ar putea însemna o pierdere a suveranității de către Ucraina.
Donald Trump a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat pe 10 februarie postului TV Fox News, în vreme ce Casa Albă se angajează într-o ofensivă diplomatică în Europa în această săptămână, cu doar câteva zile înainte ca invazia Rusiei în Ucraina să intre în al patrulea an.
„Vreau să avem banii noștri asigurați, pentru că cheltuim sute de miliarde de dolari.... Le-am spus că vreau echivalentul a aproximativ 500 de miliarde de dolari în minerale rare și, în esență, au fost de acord să facă asta”, a declarat Trump în interviul de la Fox News.
„S-ar putea să facă o înțelegere, s-ar putea să nu facă o înțelegere, s-ar putea să fie ruși într-o zi sau s-ar putea să nu fie ruși într-o zi, dar vom avea toți acești bani acolo și eu spun că îi vom vrea înapoi”, a completat Trump.
Într-un interviu pentru The Guardian, publicat marți, Volodimir Zelenski s-ar fi arătat pregătit să accepte condiția lui Trump.
El a spus că dorește ca Ucraina să fie într-o poziție de forță atunci când vor începe negocierile de pace și că întreprinderile americane ar putea fi în fruntea eforturilor de reconstrucție.
„Cei care ne ajută să salvăm Ucraina vor [avea șansa să] o renoveze, cu afacerile lor împreună cu afacerile ucrainene. Despre toate aceste lucruri suntem pregătiți să vorbim în detaliu”, a spus el.
De asemenea, într-un comentariu făcut luni, președintele Ucrainei a spus că „ne pregătim pentru negocierile cu partenerii noștri - atât europeni, cât și americani - care vor începe la mijlocul săptămânii. Acestea includ reuniunea de la Ramstein, discuțiile de la Kiev și, ulterior, participarea la Conferința de securitate de la Munchen”.
„Este esențial să lucrăm cu toții împreună pentru a instaura o pace reală și garanții de securitate eficiente - securitatea poporului nostru, a statului nostru, a relațiilor noastre economice și, mai important, a rezistenței resurselor noastre - nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume liberă”, a mai spus Volodimir Zelenski.
Discuțiile din Europa
Totodată, în interviul de la Fox News, președintele american a menționat că va discuta cu Zelenski în această săptămână, în timp ce trimisul său special pentru Ucraina și Rusia va merge curând la Kiev, iar secretarul Apărării, Pete Hegseth, se va întâlni cu lideri din Europa în timpul unei călătorii în Polonia, Belgia și Franța.
Donald Trump nu a precizat când va vizita Keith Kellogg Ucraina, dar CNN a relatat că deplasarea va avea loc săptămâna viitoare, în timp ce AFP a citat o sursă din președinția ucraineană care a declarat că vizita va avea loc pe 20 februarie.
Până atunci, Kellogg este așteptat să se întâlnească cu Zelenski la Conferința de Securitate de la Munchen, care începe pe 14 februarie, iar președintele ucrainean se va întâlni cu vicepreședintele JD Vance în marja conferinței, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei, Serhii Nikiforov.
Secretarul de stat Marco Rubio și Pete Hegseth sunt, de asemenea, așteptați la Munchen, în timp ce Bloomberg, citând persoane familiarizate cu această chestiune, relatează marți că secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, urmează să călătorească în Ucraina în această săptămână ca parte a discuțiilor inițiale menite să asigure accesul SUA la minerale esențiale.
La prima sa conferință de presă în Germania, la Stuttgart, Hegseth a declarat reporterilor că va face presiuni asupra aliaților europeni pentru a cheltui mai mult pentru apărare și a exclus implicarea trupelor americane în Ucraina.
„Continentul european merită să fie liber de orice agresiune, dar ar trebui ca cei din vecinătate să investească cel mai mult în această apărare individuală și colectivă”, a spus el.
Trump face presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului, în timp ce Zelenski solicită garanții solide de securitate ca parte a oricărui acord cu Rusia.
Kievul se teme că orice acord care nu include angajamente militare ferme - cum ar fi aderarea la NATO sau desfășurarea de trupe de menținere a păcii - va da timp Kremlinului să se regrupeze și să se reînarmeze pentru un nou atac.
În weekend, Trump a declarat că a vorbit cu Vladimir Putin, dar a refuzat să precizeze dacă discuțiile au avut loc înainte sau după învestirea sa în funcție, din 20 ianuarie.
El a adăugat că este de părere că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește încheierea războiului, dar a refuzat să detalieze despre ce a vorbit cu Putin.
Kremlinul a declarat că nu poate nici confirma, nici infirma dacă Putin și Trump au vorbit, dar pe 10 februarie a părut să profite de comentariile lui Trump cu privire la ce s-ar putea întâmpla dacă Kievul nu acceptă un acord pentru resursele sale, afirmând că „o parte considerabilă din Ucraina vrea să fie Rusia și a devenit deja Rusia”.
Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat luni că cererile formulate de Putin în iunie anul trecut au rămas neschimbate, inclusiv ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de intrare în NATO și să își retragă trupele de pe întreg teritoriul celor patru regiuni ucrainene revendicate și controlate în mare parte de Rusia.
De asemenea, Riabkov a avertizat că relațiile cu Washingtonul „se clatină în pragul unei rupturi”.
„Am spus în repetate rânduri că ele [relațiile ruso-americane] sunt în pragul rupturii”, a spus el, adăugând că «conținutul conflictual» al relațiilor bilaterale s-a intensificat.
Îngrijorarea că Washingtonul și Moscova ar putea conveni asupra unui acord de pace fără implicarea Ucrainei este răspândită la Kiev, care insistă să fie la masa negocierilor în orice situație.
„Este esențial să înțelegem că, atunci când vorbim despre principiul «nimic despre Ucraina fără Ucraina» ne referim la faptul că deciziile nu ar trebui luate fără participarea Ucrainei”, a declarat Oleksandr Merejko, deputat ucrainean și președinte al comisiei parlamentare pentru politică externă și relații interparlamentare, pentru serviciul ucrainean al RFE/RL.
„Putin nu vrea negocieri și vrea să decidă soarta Ucrainei fără participarea Ucrainei. El speră că Statele Unite și Rusia vor conveni asupra soartei Ucrainei, iar Ucraina va deveni parte a sferei de influență a Rusiei.”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.