Declarația a fost făcută după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul ar putea oferi Moscovei teritoriul confiscat de forțele ucrainene în regiunea rusească Kursk în schimbul terenurilor ocupate de Rusia.
Hegseth, aflat în prima sa călătorie în străinătate de când a fost confirmat, a declarat la o întâlnire a aliaților militari ai Ucrainei la sediul NATO de la Bruxelles, pe 12 februarie, că Washingtonul nu va desfășura trupe în Ucraina în niciun acord de pace convenit și că aderarea la NATO nu este văzută de Casa Albă ca parte a soluției în conflict.
El a adăugat că forțele americane nu vor face parte din nicio garanție de securitate într-un acord de pace.
„Ne dorim, ca și voi, o Ucraină suverană și prosperă. Dar trebuie să începem prin a recunoaște că întoarcerea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist”, a spus Hegseth, citat de BBC, în cea mai directă declarație publică de până acum a unui oficial american despre modul în care președintele Donald Trump va aborda încheierea războiului de aproape trei ani.
„Pentru a fi clar – ca parte a oricărei garanții de securitate, nu vor fi dislocate trupe americane în Ucraina”, a spus Hegseth unui grup de aproximativ 50 de țări membre care sprijină Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia totală în Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Comentariile lui Hegseth vin după cele ale lui Volodimir Zelenski, care a spus într-un interviu acordat pentru The Guardian că Ucraina este dispusă să „schimbe un teritoriu cu altul”, fără a spune ce teritoriu va solicita Kievul de la Moscova în schimbul unei părți din regiunea Kursk, pe care o controlează în prezent forțele ucrainene.
„Nu știu, vom vedea. Dar toate teritoriile noastre sunt importante, nu există nicio prioritate aici", a spus președintele ucrainean în interviul publicat pe 11 februarie.
Până acum, el refuzat să renunțe la orice teritoriu luat de Rusia în timpul invaziei.
Întrebat despre comentariile lui Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că o astfel de mișcare este „imposibilă”.
„Rusia nu a discutat niciodată și nu va discuta despre schimbul teritoriului său”, a spus el.
Președintele rus Vladimir Putin a spus că trupele sale vor expulza forțele ucrainene din Kursk, dar a refuzat să stabilească o limită de timp.
Politologul ucrainean Volodimir Fesenko a declarat pentru RFE/RL că este posibilă o schimbare teritorială, scenariul cel mai probabil implicând o retragere reciprocă a forțelor ucrainene din Kursk și a trupelor rusești de la Harkov.
„Spre deosebire de alte regiuni ocupate, Harkovul nu a fost anexat. Acest lucru face o retragere acolo mai probabilă”, a spus Fesenko.
Zelenski, care se va întâlni pe 14 februarie la Conferința de Securitate de la München cu vicepreședintele SUA JD Vance și alți oficiali americani, a spus că este pregătit pentru discuții serioase.
„Cred că este foarte important pentru noi să ne întâlnim cu partea americană înainte ca ea să se întâlnească cu partea rusă, deoarece războiul este pe pământul nostru”, a spus Zelenski.
Interviul a fost publicat în momentul în care Casa Albă a anunțat că Moscova l-a eliberat pe profesorul american Marc Fogel, care a fost considerat reținut pe nedrept de Moscova, și cu doar câteva ore înaintea unui alt atac rusesc cu rachete asupra Kievului.
Casa Albă a descris eliberarea lui Fogel drept un semn de „bună-credință” al Rusiei, care ar putea ajuta la avansarea negocierilor de pace pentru a pune capăt războiului.
Președintele american Donald Trump, care a fost sceptic cu privire la continuarea acordării sprijinului SUA pentru Kiev, face eforturi pentru o reglementare a războiului și a sporit eforturile diplomatice în ultimele zile.
Reprezentantul său pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, va participa și el la Conferința de Securitate de la München și va călători ulterior în Ucraina.
Într-un interviu recent acordat Reuters, Kellogg a spus că Washingtonul dorește ca Ucraina să organizeze alegeri, posibil până la sfârșitul anului.
Întrebat despre această posibilitate, Zelenski a susținut că ucrainenii sunt alarmați de astfel de declarații și nu înțeleg de ce țara lor este împinsă să organizeze alegeri în timpul războiului.
Trump s-a plâns de costul ajutorului pe care Statele Unite l-au acordat Ucrainei și a spus că Statele Unite vor cere ceva în schimb.
Zelenski a spus pentru The Guardian că i-a vorbit lui Trump încă de anul trecut despre posibilitatea ca SUA să aibă acces prioritar la metalele rare ale Ucrainei într-un acord pentru a pune capăt războiului.
Ucraina are cele mai mari rezerve de uraniu și titan din Europa, a spus Zelenski și i-a spus lui Trump că nu ar fi în interesul Statelor Unite ca aceste rezerve să fie în mâinile Rusiei și potențial împărțite cu Coreea de Nord, China sau Iran - toți aliați ai Moscovei.
Trump a menționat recent că mineralele rare fac parte dintr-un acord privind războiul din Ucraina și a spus că secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, va călători în Ucraina pentru a discuta despre aceste resurse.