Linkuri accesibilitate

 
Dosare penale pentru instigare la violență. Horațiu Potra - „Luați armele!”, George Simion - „Trebuie jupuiți în piața publică”

Dosare penale pentru instigare la violență. Horațiu Potra - „Luați armele!”, George Simion - „Trebuie jupuiți în piața publică”


Duminică seară, pe 9 martie 2025, după ce BEC a respins înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu la noile alegeri prezidențiale, suporterii lui au protestat în București, în fața sediului Biroului Electoral. Spre miezul nopții, protestul a devenit violent.
Duminică seară, pe 9 martie 2025, după ce BEC a respins înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu la noile alegeri prezidențiale, suporterii lui au protestat în București, în fața sediului Biroului Electoral. Spre miezul nopții, protestul a devenit violent.

13 jandarmi răniți și mai multe dosare pentru cel puțin 11 fapte penale a anunțat Poliția Capitalei după protestele violente din apropierea sediului Biroului Electoral Central din București. Horațiu Potra și George Simion sunt acuzați, inclusiv penal, de instigare. Controversata apariție a unor posibili suporteri din galerii de fotbal ar fi declanșat violențele din seara de 10 martie, imediat după ce BEC a anunțat motivele respingerii candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențialele din mai.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat luni că s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare publică.

„În seara zilei de 9 martie 2025, în contextul unui protest care a avut loc în București, președintele unui partid politic, care este, totodată, și deputat în Parlamentul României, a făcut o serie de declarații prin care a incitat la violență”, au transmis procurorii.

Cel vizat este George Simion, co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), confirmă pentru Europa Liberă surse din Parchet.

Duminică seara, 10 martie, la 21:18, când protestul din apropierea BEC încă nu căpătase turnura violentă, deputatul George Simion transmitea pe rețelele de socializare un mesaj care părea menit să inflameze spiritele:

„Asta e o lovitură de stat, trăim în plină dictatură! Nu putem accepta așa ceva. Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică pentru ce-au făcut”, spunea președintele partidului AUR, George Simion.

Cât privește „jupuirea celor care au comis lovitura de stat”, liderul AUR și-a nuanțat, luni dimineață, declarația.

„E vorba de o metaforă. În exprimarea politică mai faci astfel de afirmații. Eu cred că autorii loviturii de stat trebuie pedepsiți exemplar - să vedem cine sunt autorii, și trebuie jupuiți de privilegii, trebuie jupuiți de pensii speciale, trebuie jupuiți și înlăturați de la conducerea statului, pașnic și democratic. Apelul nostru este pentru manifestații pașnice și democratice”, a spus George Simion, a doua zi.

De asemenea, el nu a explicat la ce s-a referit când a acuzat o așa-zisă „lovitură de stat”.

Forțele de ordine încearcă să stingă un incendiu la protestul din apropierea BEC, pe 9 martie 2025.
Forțele de ordine încearcă să stingă un incendiu la protestul din apropierea BEC, pe 9 martie 2025.

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a spus duminică seară pentru Europa Liberă că nu va comenta declarațiile unor oameni politici.

„România este un stat de drept în care fiecare dintre noi își asumă responsabilitatea pentru discursul public, având obligația de a respecta legea și bunele moravuri, a exprima puncte de vedere fără a incita la acțiuni violente împotriva instituțiilor și autorităților publice sau a cetățenilor”, a spus ministrul Marinescu.

În plus, cel puțin trei parlamentari AUR au fost văzuți la protestul de duminică seara, din apropierea BEC.

Purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Tanasă, spune că „parlamentarii AUR care au fost prezenți aseară în stradă au fost acolo în calitatea lor de cetățeni revoltați, exact cum orice român are dreptul să își exprime indignarea față de această fraudă electorală fără precedent”.

Protestul simpatizanților lui Călin Georgescu, care părea a se menține în nota de agresivitate minoră și controlată a precedentelor (12 ianuarie, 1 martie), a escaladat brusc duminică seara, după ora 23:00.

Ciocnirile dintre un număr de protestatari violenți și forțele de ordine au dus la rănirea a cel puțin 13 persoane, precum și incendierea și distrugerea mai multor bunuri din Centrul Vechi al Bucureștiului, altfel o zonă foarte populară printre turiști.

Concurs de incitare Potra - Simion

În paralel cu mesajul lui George Simion, Horațiu Potra – fost luptător în Legiunea Străină, apropiat al lui Călin Georgescu, aflat în prezent pe lista de căutați internaționali a Poliției Române pentru implicarea într-un dosar penal în care e cercetat pentru „acțiuni împotriva ordinii constituționale” – lansa un mesaj pe un grup de WhatsApp în care scria că „lovitura de stat din partea globaliștilor continuă” şi că „acum trebuie ca toată România sa fiarbă”.

El le cerea mercenarilor români care au luptat în Congo să apere democraţia „prin orice mijloc”.

„Sunați-vă colegii, prietenii și la luptă, băieți!!! Aici luptăm pentru țara noastră, nu pentru altă țară!!! Voi veți fi viitorul corp democratic al armatei Române! Dacă noi nu suntem capabili să facem ceva, cine va face ? Ieşiţi fiecare în orașele voastre, mergeți la București, cu parul, furca, coasa și toporul”, era mesajul lui Horaţiu Potra, văzut de Europa Liberă.

Mesaj trimis duminică seara (9 martie 2025) de Horațiu Potra, pe un grup de WhatsApp.
Mesaj trimis duminică seara (9 martie 2025) de Horațiu Potra, pe un grup de WhatsApp.

Luni, pe 10 martie, Antena 3 a făcut public un mesaj vocal al lui Potra, adresat militarilor români „care au jurat să-şi apere patria şi neamul”.

„Ieşiţi acum, ieşiţi cu armele şi arestaţi-i pe toţi cei care au dat lovitura de stat, absolut pe toţi. Arestaţi-i pe toţi şi, dacă generalii voştri încearcă să vă oprească, arestaţi-i şi pe ei. Ruşine acelor generali care până în acest moment nu au făcut nimic şi au acceptat lovitura de stat. Ieşiţi, militari români, respectaţi-vă jurământul. Nu sunteţi singuri, poporul e cu voi”, este mesajul transmis de Potra, conform Antena3.ro.

În prezent, Horațiu Potra, fiul său și un nepot sunt căutați de Poliția Română.

Horațiu Potra pleacă de la Secția 4 de Poliție din București, 12 ianuarie 2025.
Horațiu Potra pleacă de la Secția 4 de Poliție din București, 12 ianuarie 2025.

Pe lângă istoria colaborării sale cu Călin Georgescu, Horațiu Potra are, se pare, în CV și activități legate de campania electorală a PSD, partid aflat acum la guvernare, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu, președintele formațiunii.

Într-o postare publică din 29 octombrie 2024 pe contul de Facebook „Horațiu Potra Primărie”, mercenarul scria: „Toamna aduce noi începuturi! Horațiu Potra și cei 7 consilieri lucrează la o majoritate în Consiliul Local, colaborând cu cei din PSD și AUR pentru a forma o administrație puternică”.

Întrebat de Europa Liberă, în contextul celor două declarații/postări în care cei doi îndemnau la proteste violente și chiar incitare la acte deosebit de grave („să fie jupuiți”, respectiv „ieșiți cu armele”), Simion neagă o relație între el și Potra.

Procurorii susțin în șirul de acte de acuzare împotriva sa că Horațiu Potra că ar fi unul dintre finanțatorii candidatului pro-rus Călin Georgescu, pe care și AUR îl susține la alegerile prezidențiale din 4/18 mai.

Incidente la protestul față de decizia BEC de a nu valida candidatura lui Călin Georgescu, în București, 9 martie 2025.
Incidente la protestul față de decizia BEC de a nu valida candidatura lui Călin Georgescu, în București, 9 martie 2025.

„Nu este un om cu care noi să fim conectați și nu consider că faptul că apare în câteva stenograme și poze cu Călin Georgescu face din domnul Georgescu un criminal sau un om care nu mai poate fi susținut”, a fost reacția lui Simion.

În plus, susține el, colaborarea AUR - Partidul Patrioților (gruparea lui Potra) nu s-a materializat în orașul Mediaș, județul Sibiu.

Un șir de coincidențe

Duminică seara, la ora 22:00, se încheia meciul de fotbal dintre U Craiova și FCSB, echipă controlată de omul de afaceri Gigi Becali, mai nou deputat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

Partida avusese loc pe Arena Națională din București, la cinci kilometri de Centrul Vechi, unde este și sediul Biroului Electoral Central (BEC).

În jurul orei 23:00, în zona Biroului Electoral Central au apărut grupuri mari de oameni care se comportau precum suporterii de fotbal.

În apropierea clădirii BEC se desfășura deja, de câteva ore, un protest relativ pașnic referitor la invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu. Participanții scandau împotriva BEC ori a politicienilor la putere și amenințau verbal presa, mai ales reprezentanții canalelor TV Digi24 și Antena 3, așa cum au mai făcut simpatizanții politicianului pro-rus și la alte manifestații.

Dacă înainte de ora 22:00 erau în jur de 400-500 de persoane în Centrul Vechi al Bucureștiului, în jurul orei 23:00 erau aproximativ 700-800, iar numărul lor aproape s-a dublat ulterior, în maximum jumătate de oră.

Cu recuzită de galerie (tobă și megafon), aruncând petarde, bucăți de caldarâm și mobilier urban în forțele de ordine, mai mulți posibili ultrași au declanșat violențele din apropierea BEC
Cu recuzită de galerie (tobă și megafon), aruncând petarde, bucăți de caldarâm și mobilier urban în forțele de ordine, mai mulți posibili ultrași au declanșat violențele din apropierea BEC

Nou veniții, mulți cu fețele acoperite, au adus recuzită specifică (portavoce și tobă), au inclus scandări folosite de obicei în peluză („cine nu sare, cine nu sare, ori este gabor ori e prost de moare”) și au început, ca pe stadion, să arunce cu petarde către forțele de ordine.

Au urmat sticle, alimente ori bucăți de caldarâm.

Ulterior, acești demonstranți nou-veniți au forțat spargerea cordonului de jandarmi, în care au împins bănci sau alte piese de mobilier urban.

Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene.

Prietenii din toate galeriile

Înainte de a deveni unul dintre co-președinții partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion (38 de ani) era cunoscut drept liderul ultras din fruntea grupului „Uniți sub tricolor”. Conform Gazetei Sporturilor, a fost sursa mai multor derapaje la meciurile echipei naționale de fotbal.

În 2020, de exemplu, grupul „Uniți sub tricolor” s-a opus naturalizării fundașului dreapta portughez Mario Camora printr-un mesaj xenofob. Fotbalistul a jucat până acum zece meciuri pentru echipa națională a României.

Tot comportamentul membrilor „Uniți sub tricolor” a dus și la disputarea cu porțile închise a meciului dintre România și Norvegia, din 2019. UEFA a considerat atunci că au existat scandări xenofobe la disputa contra Spaniei. În același an, după meciul cu Suedia, au apărut și acuzații de rasism, dar UEFA le-a respins. În schimb, FRF a fost amendată cu 40.500 de euro pentru că ultrașii au folosit materiale pirotehnice, au aruncat cu obiecte în teren și au afișat bannere interzise.

„Am prieteni în toate galeriile”, se mândrea Simion într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor în martie 2023. Printre cele nominalizate era inclusiv galeria Craiovei, care a încheiat meciul cu FCSB cu o oră înaintea declanșării haosului în Centrul Vechi.

Întrebat de Europa Liberă când a discutat ultima dată cu reprezentanții galeriilor, George Simion a evitat un răspuns direct.

„Poate ar trebui să o puneți lor, direct, nu am discutat în ultima săptămână, nu ne-am implicat direct sau indirect în organizarea protestelor de ieri”, a transmis Simion.

George Simion, președintele AUR, și simpatizanti ai partidului, precum și ai candidatului independent Călin Georgescu, participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație" în București, pe 12 ianuarie 2025.
George Simion, președintele AUR, și simpatizanti ai partidului, precum și ai candidatului independent Călin Georgescu, participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație" în București, pe 12 ianuarie 2025.

Gheorghe Mustață, liderul Peluzei Nord din galeria echipei FCSB, despre care s-a sugerat că ar fi ajuns în Centrul Capitalei la scurt timp după meci, infirmă prezența. Contactat telefonic, a închis când a aflat că este apelat de Europa Liberă. A răspuns în schimb la un mesaj în care i se cerea un punct de vedere. „Nu avem nicio treabă și nu a fost nimeni de la noi”, a transmis liderul Peluzei Nord.

A oferit mai multe explicații publicației sportive Golazo.ro: „Știm ce se întâmplă noaptea la asemenea proteste, nu vrea să cădem în cacealmaua nimănui, să fim acuzați pe nedrept. E plin de instigatori”, a spus Mustață.

„Am văzut ce se spune la televizor, că sunt huligani care provoacă incidente, iar noi nu vrem să fim catalogați așa. Noi, dacă ieșim, ieșim pașnic”.

Mai mult, acesta susține că, în timpul meciului U Craiova - FCSB, în galerie erau persoane care-i făceau propagandă lui Călin Georgescu.

„Am avut (la meciul FCSB - U Craiova, n.r.) un instigator printre noi, venea printre grupuri și zicea «Haideți la protest, haideți la protest!». A fost dat afară din peluză, pentru că instiga prea mult!”, a declarat Gigi Mustață la golazo.ro.

Bilanț medical și juridic

Într-un comunicat de presă transmis luni dimineață, Jandarmeria Română arăta că, în urma violențelor, 13 jandarmi au fost răniți sub diferite forme, având următoarele afecțiuni:

  • ⁠lovitură în zona cervicală;
  • traumatism cranio -facial;
  • traumatism la genunchi;
  • contuzie la gleznă;

Patru dintre aceștia erau luni dimineață internați în spital.

Jandarmeria a deschis trei dosare pentru 11 fapte penale, astfel:

  • patru fapte de ultraj, cu patru autori;
  • patru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, cu patru autori;
  • trei fapte de distrugere, cu trei autori;

Poliția a dat opt amenzi, în valoare de 3.200 de lei, pentru încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Mașina Digi24 răsturnată în timpul protestelor din apropierea BEC.
Mașina Digi24 răsturnată în timpul protestelor din apropierea BEC.

„Este regretabil și îngrijorător modul în care unele persoane au înțeles să își exercite dreptul la liberă exprimare și au decis să provoace asemenea violențe, totodată distrugând și o parte a mediul ambiant din Centrul Istoric al Capitalei: geamuri ale unor societăți comerciale, distrugere mobilier stradal și pavaj pietonal, incendiere pubele”, au spus jandarmii.

De asemenea, un autoturism al Digi24 a fost avariat. Conform celor văzute de reporterul Europa Liberă, prezent la fața locului, câțiva manifestanți au încercat, fără să reușească, să-i dea foc. Poliția Municipiului București a deschis un dosar de cercetare penală în acest caz.

O plângere penală a fost depusă și de reprezentanții grupării politice REPER. Ea îi vizează pe Horațiu Potra și George Simion, acuzați de instigare soldată cu violențe în centrul Bucureștiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG