„Suntem de acord cu propunerile de a opri ostilitățile, dar pornim de la faptul că această încetare ar trebui să fie de așa natură încât să ducă la pace pe termen lung și să elimine cauzele inițiale ale acestei crize”, a spus Vladimir Putin.
În context, președintele rus a precizat că trupele rusești se află în ofensivă pe tot frontul ucrainean.
Afirmațiile lui Vladimir Putin vin după ce armata rusă a transmis că a preluat controlul asupra orașului Sudja din Kursk. Președintele Rusiei a mai spus joi că trupele ucrainene din regiune sunt izolate și au două variante, să se predea sau să moară.
„Ideea în sine [a unei încetări a focului] este corectă și cu siguranță o susținem, dar există probleme pe care trebuie să le discutăm. (...) Cred că trebuie să vorbim cu colegii și partenerii noștri americani despre asta, poate să-l sunăm pe președintele [Donald] Trump și să discutăm împreună”, a mai spus Vladimir Putin.
La rândul lui, președintele SUA, Donald Trump a declarat că și-ar dori ca Rusia să accepte propunerea de încetare a foculjui. „Să sperăm că vor face ceea ce trebuie”, a declarat Trump în timpul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
„Putin a făcut o declarație foarte promițătoare, dar nu a fost completă”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Comentariile lui Vladimir Putin, pe scurt:
- Din punct de vedere tehnic, Rusia este „în favoarea” propunerii de încetare a focului asupra Ucrainei, dar „nuanțe” și „probleme serioase” trebuie rezolvate înainte ca propunerea să poată fi avansată în continuare;
- Încetarea focului ar trebui să „ducă la o pace durabilă și să înlăture cauzele profunde ale acestei crize” - ceea ce duce cu gândul la cererile Rusiei față de Ucraina și SUA cu privire la mediul de securitate mai larg din Europa de Est;
- Trupele rusești „au avansat în toate zonele liniei de contact”, iar încetarea focului nu trebuie folosită pentru a-i reînarma pe ucraineni, care ar putea mobiliza și mai multe trupe pentru confruntări ulterioare;
- Sunt o serie de probleme practice, inclusiv cu privire la soluționarea „incursiunii” ucrainene în regiunea rusească Kursk și la monitorizarea unor încălcări;
- Trebuie negociate probleme restante „cu colegii și partenerii noștri americani”. Putin a sugerat „poate un apel telefonic cu președintele Trump”.
Pacea în Ucraina - prioritate pentru Donald Trump
Președintele SUA, Donald Trump, a făcut din încheierea invaziei rusești în Ucraina o prioritate de la preluarea celui de al doilea mandat la Casa Albă. Emisarii lui au ajuns la Moscova pentru a pregăti bazele pentru discuții de pace.
Administrația Trump a pus presiune pe președintele Volodimir Zelenski pentru a-l convinge să demonstreze că își dorește pacea. Casa Albă a impus inclusiv o pauză în livrarea de ajutor militar și sprijin informațional Ucrainei pentru a o „convinge” să negocieze.
Livrarea de armament și de informații către Ucraina a fost reluată după ce reprezentanții SUA și ai Ucrainei au convenit săptămâna aceasta în Arabia Saudită asupra unei propuneri de încetare a focului de 30 de zile.
În același timp Vladimir Putin a spus că există întrebări fără răspuns în propunerea americană, cum ar fi ce trebuie făcut cu privire la incursiunea Ucrainei în regiunea rusească Kursk.
„Dacă avem o încetare a focului, înseamnă asta că toți cei de acolo ar pleca?”, a întrebat Putin.
El a mai spus că nu e clar cum se va asigura încetarea focului pe frontul de 2.000 de kilometri și cine va supraveghea respectarea încetării focului.
„Cine va decide unde a avut loc o încălcare a posibilului acord de încetare a focului de-a lungul liniei de 2000 de kilometri și cine va fi acuzat? Toate aceste probleme trebuie studiate cu atenție și minuțios de ambele părți”, a mai spus Vladimir Putin.
Rusia susține că a cucerit orașul Sudja din Kursk
Rusia a anunțat joi că a recucerit cel mai mare oraș din Kursk, Sudja, potrivit AFP și AP. Ucraina nu a comentat anunțul care a venit în timp negociatorii americani ajungeau la Moscova pentru a negocia o încetare a focului.
Generalul Oleksandr Sîrski, a declarat miercuri seara că aviația rusă a efectuat un număr fără precedent de lovituri asupra regiunii Kursk și că Sudja a fost aproape complet distrusă. El nu a comentat dacă Ucraina mai controlează localitatea, dar a spus că „manevrează (trupele) pe linii mai avantajoase”.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington, a evaluat miercuri seara că forțele ruse controlează deja Sudja, notează Reuters.
Pozițiile armatei ucrainene în Kursk au fost sub o presiune intensă de luni de zile, pe fondul unor noi ofensive rusești, susținute de trupele nord-coreene.
Evoluțiile de pe front au loc în pline eforturi ale SUA de a convinge Rusia să fie de acord cu o încetare a focului de 30 de zile. Propunerea a fost a acceptată de Ucraina.
Vizită a lui Vladimir Putin în Kursk
Tot joi, într-o vizită la comandamentul armatei ruse din Kursk, președintele Vladimir Putin, îmbrăcat în uniformă militară, le-a ordonat comandanților să învingă forțele ucrainene din regiunea Kursk cât mai curând posibil.
Forțele ucrainene au trecut granița cu Rusia pe 6 august 2024, într-o incursiune surpriză, și au cucerit o porțiune de teritoriu în interiorul Rusiei, încercând să forțeze dizlocarea unor forțe armate rusești din estul Ucrainei și să câștige un avantaj în eventuale negocieri de pace, transmite Reuters.
În ultimele zile însă, armata rusă a avansat semnificativ în Kursk, iar forțele ucrainene controlează acum mai puțin de 200 de kilometri pătrați din regiune, în scădere de la 1.300 de kilometri pătrați cât controla în momentul cel mai favorabil al incursiunii.
„Sarcina noastră în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp posibil, este să învingem decisiv inamicul înrădăcinat în regiunea Kursk”, le-a spus Vladimir Putin generalilor într-o ședință televizată, transmisă miercuri seara.
Șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, i-a spus lui Putin că forțele ruse au recuperat de la forțele ucrainene peste 86% din teritoriul ocupat anterior în Kursk.
El a spus că forțele ruse au recucerit 24 de așezări și 259 km pătrați de teren de la forțele ucrainene în ultimele cinci zile, și au capturat peste 400 de prizonieri.
Statele Unite au anunțat marți reluarea livrărilor de arme și informații către Ucraina, după ce Kievul a fost de acord cu propunerea Washingtonului de instituire a unei încetări a focului de o lună.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.