Linkuri accesibilitate

A cui e „Ziua Z”? Ministrul Vela, acuzat că a confiscat politic acțiunea DIICOT împotriva interlopilor


Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT în perioada 2015-2018, a candidat un an mai târziu pentru postul de procuror general al României, dar nu a fost susținut de Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției.

Acțiunea de ieri a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), prin care au fost efectuate 400 de percheziții și au fost reținute cel puțin 83 de persoane, a fost inițiată, potrivit unor surse judiciare, de fostul șef al DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu și de șefa Secției I a DIICOT, Alina Albu.

Ministrul de Interne Marcel Vela a copiat numele operațiunii de acum doi ani și a susținut că este meritul său această reușită, invitând criticii să o contabilizeze ca pe o realizare a Ministerului de Interne.

Sursele amintite au declarat pentru Europa Liberă că declarația ministrului de Interne a creat nemulțumire în rândul anchetatorilor, acțiunea fiind confiscată politic de demnitar. Conform sursei citate, această declarație se adaugă semnalelor slabe date de parchete și de poliție în combaterea crimei organizate.

Acest lucru s-ar datora modificărilor legilor justiției operate în urmă cu 4 ani de Comisia Iordache și susținute de fostul ministru al Justiței Tudorel Toader, dar și de pensionarea polițiștilor buni care au plecat din sistem.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat ieri că, „am ales această zi, Ziua Z, pentru că va fi ușor de memorat pentru cei care vor analiza activitatea Ministerului Afacerilor Interne. Ziua Z, 11.11. România. Atunci când am spus că suntem cu ochii pe ei, să știți că n-a fost o figură de stil, așa cum am văzut că mai comentau unii pe rețelele de socializare. Este cea mai mare acțiune derulată de Ministerul Afacerilor Interne din ultimii ani”, a spus Vela într-o conferință de presă.

Problema e că demnitarul s-a împăunat cu rezultatele DIICOT, până și denumirea operațiunii fiind copiată după o acțiune similară din 2018, inițiată de Daniel Horodniceanu. În mai 2018, DIICOT anunța prima operațiune „Ziua Z”, când au fost făcute 238 de percheziții, fiind vizați 227 de suspecți.

Varianta lui Horodniceanu

L-am întrebat pe Daniel Horodniceanu dacă aceasta este o continuare a operațiunii de acum doi ani. „Scopul acțiunii a fost acela de a da un societății un semnal de forță a statului și un semnal disuasiv pentru interlopi. Este o continuare a acțiunii cu acelasi nume a DIICOT din anul 2018, când o gândisem să facem un obicei (bun, zic eu) din asta. Nu s-a mai agreat de fostele conduceri, e bine că se agreează de actuala”, a declarat Horodniceanu pentru Europa Liberă.

Chestionat în legătură cu nemulțumirile privind o eventuală confiscare politică a demersului anchetatorilor, procurorul Horodniceanu a admis faptul că este deranjat de afirmațiile lui Vela. „Da, am vazut intervenția MAI, dar nu văd legătura. Acțiunea a fost coordonată strict de DIICOT, noi am ales partenerii cu care am lucrat, poliția (în special Direcția și brigăzile de crimă organizată) fiind partenerii tradiționali. Eu nu aș confunda ministerul de interne cu poliția, care chiar a lucrat bine în dosarele DIICOT”, ne-a mai transmis Horodniceanu. El este convins că, „dacă vrea, statul poate stăvili ofensiva infracționalității, organizate sau nu”.

Ministrul Justiției nu s-a lăsat mai prejos. Tot ieri, Cătălin Predoiu anunța într-un mesaj de felicitare a DIICOT că „ceea ce a început va continua. Avertizez pe toți cei care au intenția de a săvârși infracțiuni: statul va da o ripostă fermă tuturor infractorilor. Către cei care se ascund de aplicarea legii române: mai devreme sau mai târziu, legea română vi se va aplica. Cer procurorilor să își continue acțiunea lor de protejare a cetățenilor față de infractori, pe baza legii și a adevărului”.

În județul Iași, „Ziua Z” s-a soldat cu ridicarea a 65.000 de lei, 4.000 de lire sterline, 5 telefoane, 8 cartele SIM, documente financiar contabile, 16 inculpați fiind plasați sub control judiciar, din care unul pe cauțiune. Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 16.891.506 de lei, echivalentul a 3.767.466 de euro.

Proxeneți „vopsiți” în oameni de afaceri prosperi

În celelalte județe din țară, cea mai importantă reușită a fost a DIICOT Craiova, unitate de Parchet care a reușit reținerea lui Adrian Tâmplaru, un important proxenet care, pe când era în închisoare, coordona mai multe tinere fete pe care le obliga să se prostitueze în folosul său. Eliberat între timp, acesta a revenit la vechile obiceiuri, profitul obținut fiind investit în mai multe bunuri imobiliare, Tâmplaru investind inclusiv în turism prin deschiderea unor pensiuni de lux.

Alt interlop reținut de DIICOT Craiova este Alex Bodi, un afacerist extravagant cunoscut în public ca fost soț al „vedetei” de televiziune Bianca Drăgușanu. În prima căsătorie a fost nășit de Tâmplaru. Alex Bodi ar fi recrutat mai multe tinere pe care le-a obligat să se prostitueze, el fiind acuzat şi de o infracţiune de şantaj.

600 de percheziții

Descinderile fără precedent ale procurorilor anti-mafia au avut loc miercuri, la aproximativ 600 de adrese din întreaga țară. Aproape 400 de suspecți au fost conduși la audieri. Acțiunea a fost coordonată de Alina Albu, procuror-șef al Secției de combatere a criminalității organizate din cadrul DIICOT și de Daniel Horodniceanu, procuror șef al DIICOT în perioada 2015- 2018, în prezent anchetator în cadrul DIICOT Iași.

Au fost vizate 21 de grupuri infracționale specializate în trafic de droguri, trafic de persoane, trafic de migranți, proxenetism, infracțiuni economice, cămătărie și șantaj. Prejudiciul imputat acestor grupuri a fost de 190 de milioane de lei și 160 de mii de euro.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG