Linkuri accesibilitate

Fermierii și transportatorii forțează intrarea în București. Simion și Șoșoacă respinși de protestatari


Transportatori pleacă dintr-o parcare de tiruri din Bolintin Vale în drum spre centura București pentru a protesta. 11 ianuarie 2024.
Transportatori pleacă dintr-o parcare de tiruri din Bolintin Vale în drum spre centura București pentru a protesta. 11 ianuarie 2024.

Poliția a blocat joi seara intrarea transportatorilor și a fermierilor în Capitală cu tractoare și camioane cu care vor să ajungă la sediul Guvernului, pentru a protesta față de prețul carburanților, scumpirile polițelor RCA și taxele de drum.

Transportatorii și fermierii au spart barajul poliției pe Centura București, la Chiajna, în jurul orei 18.30. La scurt timp, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a ajuns în mijlocul protestatarilor, transmite Digi 24.

El le-a cerut protestatarilor aflați la intrarea în București, în zona Militari-Chiajna, să facă o listă cu revendicările pe care le au. „Vrem să ascultăm revendicările dumneavoastră şi să găsim soluţii. Ca să putem face acest lucru, veniţi să le consemnăm. Reuşim să ne înţelegem? Stabilim o delegaţie de oameni şi să reuşim să ne aşezăm la o masă (...) De îndată ce va fi desemnată o delegație, suntem gata să începem discuțiile pentru identificarea unor soluții”, a precizat Rareș Hopincă la Digi 24.

Protestatarii i-au transmis prefectului Capitalei că nu au ce discuta cu el, pentru că problemele lor pot fi rezolvate doar de premier şi de miniştrii Agriculturii şi Transporturilor.

Hopincă a amintit că este reprezentantul Guvernului nivelul municipiului Bucureşti și că ministrul Transporturilor a primit trei asociaţii ale transportatorilor joi dimineaţăa

„S-a decis în cadrul discuţiilor continuarea acestora până la momentul identificării de soluţii reale”, a precizat prefectul.

Prefectul a spus la Digi 24 că asociațiile reprezentative ale transportatorilor nu recunosc acei transportatori care protestează în paralel și că la fel stau lucrurile și în cazul asociațiilor reprezentative ale agricultorilor, „ceea ce nu înseamnă totuși că persoanele care protestează nu sunt agricultori sau transportatori”.

Poliția a încercat să-l legitimeze pe unul dintre protestari, dar acesta a refuzat, iar fermierii au început să huiduie forțele de ordine.

În jurul orei 20.00 a ajuns la Chiajna și George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care a început să facă o transmisiune live pe pagina sa de Facebook în care i-a chemat la protest pe urmăritorii săi de pe pagina de socializare., pentru ca apoi să meargă împreună la Guvern.

El a spus că oamenii nu sunt lăsați să protesteze și-a instigat pe protestatari să împiedicați să încercuiască mașina de jandarmi.

Unii dintre protestatari şi-au exprimat, însă, nemulţumirea cu privire la prezenţa liderului AUR şi l-au huiduit.

„Lasă-ne protestul, Simion!”, „Aţi venit să vă faceţi numărul, domnule Simion”, „Unde ai fost când ne-a fost greu”, „Ai venit pentru voturi”, i-au strigat protestatarii.

La scurt timp după apariția lui Simion a ajuns la Chiajna și Diana Șoșoacă, ex-AUR, avocată și parlamentar, președintă a partidului SOS România, aflată într-un conflict deschis cu fostul ei șef de partid.

Șoșoacă le-a cerut jandarmilor să îi arate ordinul prin care manifestanții au interdicție de intrare în București.

Protestarii s-au dezis și de Diana Șoșoască, potrivit Antena 3. Fermierii au spus că nu au nicio apartenență politică și că sunt pașnici, după ce Simion și Șoșoacă au instigat la spargerea blocadei. Ei au spus că nici Simion și nici Șoșoacă nu au venit pentru a-i sprijini, ci „pentru ei, că vin alegerile” și că „au vrut să spargă baricada de jandarmi”. „Nu am venit să facem circ, am venit să facem dreptate”, a declarat unul din fermieri.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus miercuri legat e protestul transportatorilor, cărora li s-au alăturat câțiva fermieri că la ministerul Agriculturii nu a primit nicio revendicare și că nicio asociaţie nu îşi asumă protestul. El a spus că acțiunea este „masiv distribuită pe reţelele sociale de un partid politic" care „încearcă să câştige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje".

Știrea inițială

Ministrul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu reprezentaţii asociaţiilor de transportatori, aflați în a doua zi de protest. Protestatarii au o listă de nemulțumiri, printre care scumpirea asigurării auto obligatorii. Discuţiile se vor relua miercurea viitoare.

„Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, în această dimineaţă, la sediul MTI, cu reprezentanţii Confederaţiilor şi Asociaţiilor relevante de transportatori. Astfel, împreună cu cei de la COTAR, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002- APTE 2002 şi APULUM s-a stabilit reluarea discuţiilor pentru miercurea viitoare”, au transmis, joi, reprezentanţii Ministerului Transporturilor, citat de News.ro

Discuţiile, transmite Ministerul Transporturilor, vizează găsirea de „soluţii realiste şi aplicabile pentru problemele cu care se confruntă transportatorii”.

Sute de transportatori protestează pentru a doua zi și camioane din toată ţara au pornit joi către Bucureşti. O delegaţie a transportatorilor e la Palatul Victoria. La discuții nu participă însă nici premierul Marcel Ciolacu, nici ministrul Transporturilor, Marcel Ciolacu.

Reprezentanți ai transportatorilor nemulțumiți au intrat la Guvern la ora 10:00, spune preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport din România, Augustin Hagiu, potrivit News.ro.

„Au fost primiţi de către consilierii primului ministru, adică o reprezentare foarte slabă. Văd că [...] premierul şi ministrul Transporturilor [...] nu au timp să se întâlnească cu operatorii de transport. La întâlnire este ministrul Agriculturii, dar degeaba este ministrul Agriculturii acolo, pentru că în delegaţie sunt numai reprezentanţi ai transportatorilor”, a spus Augustin Hagiu, care a precizat că din țară vin în continuare camioane către București iar centura Capitalei este blocată.

Continuarea sau nu a acțiunilor de protest depinde de rezultatele discuțiilor de la Guvern, a mai precizat preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport din România.

Augustin Hagiu este nemulțumit că de la discuțiile de la Guvern cu transportatorii lipsesc premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Augustin Hagiu este nemulțumit că de la discuțiile de la Guvern cu transportatorii lipsesc premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Protestatarii cer ca transportul rutier să fie recunoscut drept „drept sector economic strategic” și să fie susținut în condiţiile în care, spun transportatorii nemulțumiți, sectorul este cel mai mare exportator de servicii din România, aducând peste 5 miliarde de euro anual în economia românească.

Protestatarii au o listă de revendicări:

  • plafonarea prețurilor RCA;
  • evitarea unor duble taxări;
  • măsuri de fluidizare a traficului prin vămi;
  • acordarea alocației de cazare fără documente jutificative și în mediul privat, așa cum se întâmplă în sectorul bugetar;
  • introducerea unei alocaţii de hrană neimpozabilă pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă;
  • reglementarea unei legi anti-dumping care să pedepsească prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate;
  • posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport;
  • controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României să se facă așa cum se face și în cazul celor românești;
  • ușurarea accesului camioanelor românești în Portul Constanţa, aglomerat de fluxul mare de camioane ucrainene.

Protestul transportatorilor de miercuri, 10 ianuarie, a blocat sau îngreunat traficul pe autostrada A 1, Bucureşti - Piteşti. De asemenea, s-au format coloane de mașini pe centura Capitalei, între Chiajna şi Bragadiru.

Proteste similare au fost la Cluj, Galați, Buzău, sau Suceava.

Aproximativ 6.000 de camioane ar fi participat miercuri la protestul transportatorilor, nemulţumiţi mai ales de scumpirea polițelor RCA.

Europa Liberă a oferit detalii și despre prima zi de protest a transportatorilor:

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG