Linkuri accesibilitate

A fost Vladimir Plahotniuc în Statele Unite?


Vladimir Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc s-ar fi aflat în Statele Unite în mai multe rânduri în ultimele luni, o dată chiar și după ce SUA au impus restricția de viză, potrivit unor oficiali moldoveni, citați de Europa liberă. Instituțiile guvernamentale americane nu au dorit însă să răspundă întrebării Europei Libere pe acest subiect și să spună dacă Plahotniuc s-a aflat sau nu în vizită în State.

Sancțiunile aplicate lui Plahotniuc și familiei sale de către SUA în luna ianuarie se referă la implicarea în acte de corupție „semnificative care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice moldovene”.

Informația că Plahotniuc se află în Statele Unite i-a fost fost ”confirmată personal” președintelui Igor Dodon de către ambasadorul american la Chișinău, Dereck Hogan, a declarat pentru Europa Liberă Carmen Sterpu, purtătoarea de cuvânt a lui Dodon.

William Hill, fost șef al misiunii OSCE din R. Moldova în anii 1990 și 2000, spune pentru Europa Liberă că „Dacă Vladimir Plahotniuc s-ar afla cu adevărat undeva în Statele Unite, asta nu ar fi o surpriză, dar ar fi o dezamăgire”.

„Statele Unite au pierdut multă credibilitate și sprijin în societatea civilă moldoveană în ultimii câțiva ani datorită disponibilității continue și în aparență necritice de a coopera cu Plahotniuc, aproape până la sfârșitul aflării lui la putere”, mai spune Hill.

Legea în baza căreia lui Plahotniuc i s-au impus restricții de viză de către Departamentul de Stat se referă la străinii bănuiți de corupție sau încălcare a drepturilor omului.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG