Linkuri accesibilitate

S-a încheiat întâlnirea dintre Putin și Kim la Vladivostok


Liderul rus și cel nord-corean s-au întâlnit în orientul extrem din Rusia
Liderul rus și cel nord-corean s-au întâlnit în orientul extrem din Rusia

Întâlnirea dintre cei doi lideri a avut loc în contextul în care Phenianul caută aliaţi după eşecul întâlnirii de la Hanoi, în februarie, cu preşedintele american Donald Trump

După mai bine de două ore de discuții între patru ochi cu președintele rus, Kim a declarat că a fost „un schimb constructiv de opinii legate de probleme de interes comun”. La rândul său, Putin a precizat că au discutat modul cum ar putea fi rezolvat impasul creat de programul nuclear al Phenianului.

"Sunt bucuros să vă văd aici",l-a întâmpinat Putin pe Kim, adăugând că speră că va putea ajuta la soluţionarea disputei dintre SUA şi Coreea de Nord cu privire la programul nuclear al Phenianului. "Cred că această întâlnire va fi foarte utilă pentru dezvoltarea legăturilor istorice între cele două ţări, care au o îndelungată prietenie, într-o relaţie mai stabilă şi mai solidă", i-a răspuns Kim, notând că se aşteaptă la "un dialog semnificativ" în legătură cu situaţia din Peninsulă, şi felicitându-l pe Putin pentru "construirea unei Rusii puternice"

Discuțiile între Vladimir Putin și liderul nord-corean Kim Jong Un au fost dominate de impasul negocierilor privind denuclearizare peninsulei coreene.

La Vladivostok a avut loc primul summit între președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Spre deosebire de întâlnirile cu președintele american Donald Trump, de la Shanghai și Hanoi, acest summit a fost mult mai discret, și s-a desfășurat pe campusul universitar al orașului, pe o insulă, aproape de Vladivostok.

Este primul summit al celor doi lideri, deși Rusia l-a invitat din luna mai, anul trecut, pe Kim să discute relațiile bilaterale și programul nuclear al Fenianului. Aceasta este și agenda actualelor discuții de la Vladivostok.

Întâlnirea survine la două luni după ce summitul din Vietnam al lui Kim cu președintele american Donald Trump a eșuat din cauza dezacordului privind încheierea programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Este și ceea ce speră Kim să obțină acum din întrevederea cu Vladimir Putin: sprijinul Rusiei pe scena internațională pentru ridicarea sancțiunilor. Rămâne de văzut dacă ceea ce va oferi în schimb, va satisface așteptările rusești.

Donald Trump (Hanoi): „Nu erau pregătiți să denuclearizeze zonele pe care le ceream noi”

​Associated Press a scris că pentru președintele rus Putin, summitul cu Kim este un prilej de a mări rolul țării sale în regiune, în calitate de concurent, dar și de posibil colaborator al Washingtonului, în unele chestiuni.

„Rusia vrea să transmită un mesaj, nu doar la Washington, ci și la Beijing și la Seul, că este un jucător important și că trebuie să se țină seama de ea când se discută probleme coreene”, a spus Dimitri Trenin, directorul Centrului Carnegie de la Moscova, într-un interviu cu AP.

Președintel rus Vladimir Putin și fostul lider nord-corean Kim Jong Il, la întâlnirea de la Vladivostok, din 23 august 2002

Gheorghi Toloraya, un fost diplomat rus cu experiență îndelungată în chestiunea nord-coreeană, crede că momentul este propice pentru o implicare rusească, dat fiind recentul eșec al summitului Kim-Trump din Vietnam.

Vorbind pentru AP, Toloraya a spus că Moscova, care se opune ca și Washingtonul înarmării nucleare a Coreii de Nord, ar putea ajuta America, dar, la nevoie, s-ar putea erija în lider mondial în această chestiune.

Toloraya a respins ideea că Moscova nu are mijloace pentru a influența cu adevărat politicile Fenianului. „Rusia are mijloace nefolosite – a spus Toloraya. Dacă am furniza de pildă vreo duzină de sisteme anti-aeriene S-400 Coreii de Nord, asta ar schimba întregul echilibru de forțe din peninsula coreeană, și acesta este un singur exemplu”.

Pe de altă parte, în ajunul summitului de la Vladivostok, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat miercuri că Statele Unite speră în continuare că vor ajunge cu Coreea de Nord la un acord privind denuclearizarea peninsulei coreene, dar că discuțiile vor fi anevoioase.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune CBS, Pompeo a ţinut să precizeze că summitul din Vietnam dintre președintele Donald Trump și Kim Jong Un a fost mult mai nuanţat decât versiunea apărută în presă.

După eșecul summitului de la Hanoi, Coreea de Nord a criticat linia dură a secretarului de stat Mike Pompeo şi a cerut părţii americane ca acesta să nu mai participe la viitoarele negocieri.

XS
SM
MD
LG