Linkuri accesibilitate

A început școala | Deschidere cu muzică rock la un colegiu din București. Ce cred elevii, părinții și profesorii despre testarea antidrog


Elevii din trupa rock a Colegiului Național Spiru Haret din București au deschis anul școlar într-un mod inedit. Au susținut un mic concert pentru colegii și profesorii lor. Principala temă de dezbatere a primei zile de școală a fost testarea antidrog.

La prima oră a dimineții, pe Strada Italiană din centrul Bucureștiului, elevii de gimnaziu și liceu vin împreună cu părinții lor la Colegiul Național Spiru Haret. În curtea școlii, gălăgia e oprită de Ștefan Grama, un elev de clasa a X-a care spune la microfon că deschiderea acestui an școlar va fi altfel: el și colegii lui de la Trupa „Destin” a liceului vor cânta câteva melodii. Toată lumea începe să aplaude și dintr-odată se face liniștite.

Elevii de la acest liceu speră să aibă stabilitate în noul an școlar. Mai ales cei din clasa a XII-a.
Matei Dumitru, șeful Consiliului Elevilor din liceu și elev în clasa a XII-a, spune că dorința lui e să aibă „un an mult mai previzibil decât a fost anul trecut și decât au fost anii trecuți”.

„În momentul acesta din punctul meu de vedere sistemul educațional din România este un sistem instabil și de aceea sper că anul acesta lucrurile se vor stabiliza”, a spus Matei Dumitru.
Colega lui, Daria Enache, spune că pentru ea timpul din liceu a trecut prea repede și n-ar vrea să se termine clasa a XII-a la fel de rapid.

Pentru colegii din clasele mai mici lucrurile par mult mai simple.

Ștefan Grama, elev în clasa a X-a, spune că se așteaptă la un an școlar „reușit”, cu medii mari și note bune. La fel, Radu Constantin, tot elev în clasa a X-a, spune că a venit odihnit din vacanță și va avea „multă atenție pentru carte”.

Mult discutata testare antidrog pentru elevi este una dintre temele discutate și la Colegiul Spiru Haret. În timp ce elevii spun că ar fi de acord cu testarea, profesorii și părinții nu sunt de aceeași părere.

„Sunt de acord că această problemă a drogurilor și a copiilor care consumă substanțe de la vârste fragede este o problemă reală care trebuie rezolvată. Însă nu cred că testarea elevilor este cea mai bună soluție. Să testăm copiii în școli mi se pare și foarte greu de pus în practică”, spune Matei Dumitru, elev în clasa a XII-a.

Daria Enache spune și ea că „nu știu dacă testarea în școli ar fi cea mai bună idee”. „Sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare și mai ales cine va face testele, când se vor face testele”, spune Daria Enache.

Elevă în clasa a X-a, Anei Dulan i se pare că e foarte important ca elevii, copiii și adolescenții să știe despre droguri. „Și să știe cum să evite drogurile și să fie învățați despre acestea”, spune Ana.

Ștefan Grama, elev în clasa a X-a, declară că programul testării e unul necesar, „pentru că în toate școlile și liceele din România există această problemă și cred că trebuie rezolvată”.

Colegul lui, Radu Constantin, crede însă că ideea e bună, dar ar trebui să existe în primul rând prevenție. „Mereu trebuie să se întâmple ceva ca să reacționăm. Acest lucru trebuia implementat de foarte mult timp”, subliniază Radu.

Mulți dintre părinții elevilor sunt de acord că problema drogurilor este una națională, dar nu ar fi de acord cu testarea în masă a elevilor.

Marius Cuturdean, părintele unui elev în clasa a IX-a, declară că ar prefera ca statul să verifică să nu există dealeri. „Nu mi se pare o idee bună. Aș dori să facă controale antidrog, dar nu pe elevi, adică să verifice în afara școlii”, spune părintele.

Un alt părinte, Florin Grama, spune că nu e neapărat împotriva testării, dar e foarte important cum se face acest lucru. „Mi se pare că este doar o rezolvare politică pentru anumiți politicieni, dar de fapt această testare va fi mult mai complicată”.

Psihoterapeut de meserie, Cristina Rădulescu, un alt părinte, susține că vârsta consumatorului de droguri a scăzut foarte mult. „Eu sunt de părere că este necesar, este foarte important. Consider că la nivel național noi nu avem o strategie de prevenire și de combatere a acestui fenomen”, a spus Cristina Rădulescu.

Directorii declară că, pentru ei, aplicarea noilor legi ale educației este o prioritate și vor să vadă în ce mod vor aplica admiterea prevăzută de lege.

Despre testarea antidrog, profesorii nu sunt convinși că acesta e lucrul potrivit să aibă loc în școală.

„Cred că aici părinții trebuie să aibă un cuvânt de spus, deoarece eu sunt și părinte și mă gândesc de două ori înainte în ce context va fi copilul meu”, insistă Roxana Goga, directoare adjunctă.

Aceasta spune că directorii ar trebui sprijiniți de autorități inclusiv din punct de vedere legal.

Directoarea Mariana Comăniță spune că și despre testarea covid se vorbea și până la urmă nu a mai avut loc. Ea nu crede că un program de testare antidrog se va implementa. „Mulți părinți nu sunt de acord și atâta vreme cât părinții nu sunt de acord nu cred că se va putea implementa”, conchide Mariana Comăniță.

XS
SM
MD
LG