Linkuri accesibilitate

A murit fostul papă Benedict al XVI-lea


Fostul Papă Benedict al XVI-lea, la finalul unei slujbe de canonizare în Piața Sfântul Petru din Vatican, 27 aprilie 2014.
Fostul Papă Benedict al XVI-lea, la finalul unei slujbe de canonizare în Piața Sfântul Petru din Vatican, 27 aprilie 2014.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, primul papă care a demisionat în ultimele șase secole, a murit la vârsta de 95 de ani, a anunțat Vaticanul.

Fostul papă Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, a anunțat un purtător de cuvânt al Sfântului Scaun.

„Cu tristețe vă informez că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a încetat din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informații suplimentare vor fi furnizate cât mai curând posibil”, se arată în comunicatul citat de Reuters.

Cu numele real Joseph Aloisius Ratzinger, el s-a născut pe 16 aprilie 1927, în satul Marktl din sudul Germaniei, în apropiere de Austria.

A îndeplinit funcția de cap al Bisericii Catolice și suveran al Statului Cetății Vaticanului din 19 aprilie 2005 până la demisia sa, la 28 februarie 2013.

Fostul papă Benedict al XVI-lea îi primește pe câștigătorii „Premio Ratzinger” la Vatican, 1 decembrie 2022.
Fostul papă Benedict al XVI-lea îi primește pe câștigătorii „Premio Ratzinger” la Vatican, 1 decembrie 2022.

Alegerea lui Benedict al XVI-lea ca papă a avut loc în conclavul papal din 2005, care a urmat decesului Papei Ioan Paul al II-lea.

Ultimul papă care a demisionat înainte de Benedict al XVI-lea a fost Papa Grigore al XII-lea, în data de 4 iulie 1415.

De ce a demisionat Papa Benedict al XVI-lea

Benedict al XVI-lea a anunțat intenția de a demisiona pe 11 februarie 2013, motivând că nu mai are puterea fizică și psihică de a conduce Biserica Catolică.

Demisia oficială a venit pe 28 februarie, când Benedict s-a mutat temporar la reședința papală de vară de la sud de Roma, iar mai târziu s-a mutat într-o fostă mănăstire din grădinile Vaticanului, împreună cu secretarul său, arhiepiscopul Georg Ganswein, și alți asistenți și personal medical.

Pontificatul său s-a confruntat cu mai multe provocări, printre care un declinal prezenței la biserică, dezbateri care au provocat diviziuni în ceea ce privește direcția Bisericii, potrivit Enciclopediei Britannica.

Însă, poate cel mai important motiv al demisiei l-a reprezentat scandalul început la sfârșitul anilor 1990 în legătură cu modul în care Biserica a gestionat numeroase cazuri de abuzuri sexuale comise de preoți.

De altfel, Reuters notează că scandalurile legate de abuzuri asupra copiilor i-au urmărit cea mai mare parte a papalității sale.

Obligat să se alăture tineretului hitlerist

Tatăl lui Joseph Ratzinger a fost polițist, iar mama sa a fost bucătăreasă la un hotel, fiind cel mai mic dintre cei trei copii ai familiei.

Avea șase ani când naziștii au preluat puterea în Germania, în 1933. Părinții săi, care erau catolici convinși, erau ostili regimului.

Joseph Ratzinger a intrat la seminar în 1939, în 1941 a fost obligat să se alăture Tineretului hitlerist, iar în 1943 a fost recrutat în armata germană, servind într-o unitate antiaeriană în Bavaria înainte de a fi trimis în Ungaria pentru a pune capcane pentru tancuri în 1945, conform Enciclopedia Britannica.

A dezertat în luna aprilie a aceluiași an și a fost capturat de forțele americane și ținut prizonier pentru o scurtă perioadă de timp.

După război, și-a continuat educația la seminar și a fost hirotonit preot în iunie 1951.

Principalele evenimente din timpul papalității

Reuters a întocmit o listă a principalelor evenimente ale ministerului său papal:

  • 19 aprilie 2005 - Cardinalul german Joseph Ratzinger, șeful biroului doctrinar al Vaticanului, este ales să îi succeadă Papei Ioan Paul al II-lea ca al 265-lea lider al Bisericii Romano-Catolice. El alege numele de Benedict al XVI-lea.
  • 9-14 septembrie 2006 - Papa vizitează patria sa bavareză. El stârnește proteste din partea lumii musulmane cu un discurs în care citează un împărat bizantin din secolul al XIV-lea, care a spus că islamul a adus doar răul în lume și a fost răspândit prin sabie. Câteva zile mai târziu, Benedict spune că „îi pare profund rău” de reacția musulmanilor la discursul său, despre care spune că a fost înțeles greșit.
  • 28 noiembrie-1 decembrie 2006 - Călătoria papală în Turcia este o vizită de împăcare, incluzând rugăciuni cu marele muftiu din Istanbul, cu fața spre Mecca, la Moscheea Albastră din oraș.
  • 7 iulie 2007 - Papa emite o declarație prin care permite ca vechea Liturghie în latină să fie celebrată pe scară mai largă, o cerere a tradiționaliștilor bisericii.
  • 5 februarie 2008 - Papa modifică o rugăciune în latină pentru slujbele din Vinerea Mare ale catolicilor tradiționaliști, eliminând o referire la evrei și la „orbirea” lor, dar cerându-le în continuare să îl accepte pe Iisus.
  • 24 ianuarie 2009 - Papa provoacă un scandal prin ridicarea excomunicărilor a patru episcopi ultratradiționaliști, inclusiv a unui negaționist al Holocaustului.
  • 6 noiembrie 2010 - Benedict al XVI-lea sosește în Spania pentru o vizită de două zile. El atacă avortul și căsătoriile între homosexuali, recent legalizate în Spania, în cadrul unei slujbe de sfințire a bisericii Sagrada Familia din Barcelona, într-o altă critică ascuțită la adresa a ceea ce el a numit „secularismul agresiv” al acestei țări.
  • 25 iulie 2011 - Vaticanul își recheamă ambasadorul în Irlanda, în urma unei mustrări fără precedent a Sfântului Scaun de către parlamentul irlandez, în urma unui raport care acuză autoritățile bisericești de mușamalizarea abuzurilor sexuale.
  • 2012 - Pe parcursul anului, papalitatea lui Benedict este zguduită de un scandal numit "Vatileaks", în care documente scurse arată lupte interne între colaboratorii lui Benedict și disfuncționalități generale în inima administrației centrale a Bisericii, cunoscută sub numele de Curia. Scandalul a scos la iveală corupția financiară și acuzațiile privind existența unui așa-numit „lobby gay” care a folosit șantajul pentru a-și proteja membrii.
Benedict al XVI-lea salută mulțimea din papamobilul său, în timp ce sosește în Piața Revoluției din Havana, Cuba, 28 martie 2012.
Benedict al XVI-lea salută mulțimea din papamobilul său, în timp ce sosește în Piața Revoluției din Havana, Cuba, 28 martie 2012.
  • 6 octombrie 2012 - Un tribunal de la Vatican îl găsește pe fostul majordom al lui Benedict al XVI-lea vinovat de furtul unor documente sensibile și îl condamnă la un an și jumătate de închisoare. Paolo Gabriele a declarat că a acționat din dragoste „viscerală”pentru Biserica Romano-Catolică și pentru papă. Ulterior, Benedict l-a grațiat pe Gabriele, iar Vaticanul i-a găsit ulterior un loc de muncă într-un spital. Acesta a murit în 2020.
  • 11 februarie 2013 - Benedict al XVI-lea își anunță intenția de a demisiona, afirmând că nu mai are puterea fizică și psihică de a conduce Biserica. Anunțul surprinzător a provocat o reuniune de urgență a cardinalilor.
  • 28 februarie 2013 - Benedict se retrage în mod oficial, mutându-se temporar la reședința papală de vară de la sud de Roma, iar mai târziu se mută într-o fostă mănăstire din grădinile Vaticanului, împreună cu secretarul său, arhiepiscopul Georg Ganswein, și alți asistenți și personal medical.
  • 20 ianuarie 2022 - Un raport independent din Germania susține că Benedict al XVI-lea nu a acționat împotriva a patru cazuri de abuz sexual în arhidieceza sa, pe când era arhiepiscop de München, între 1977 și 1982. Papa Benedict recunoaște ulterior că au avut loc erori și cere iertare pentru că nu a reușit să oprească pedofilia preoților în perioada în care a fost arhiepiscop.
  • 28 decembrie 2022 - Succesorul său, Papa Francisc, face apel la rugăciuni pentru fostul suveran pontif, spunând că Benedict este „foarte bolnav”.
  • 31 decembrie 2022 - Fostul papă Benedict al XVI-lea moare la vârsta de 95 de ani, la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican.
XS
SM
MD
LG