Linkuri accesibilitate

A murit prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii


Prințul Philip s-a născut în 10 iunie 1921, în Grecia.
Prințul Philip s-a născut în 10 iunie 1921, în Grecia.

Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani. El fusese recent internat pentru o infecție și a suferit o intervenție la inimă.

UPDATE 17.30 Patriarhia Română a transmis un mesaj de condoleanțe Prințului Charles al Marii Britanii în care îl roagă să transmită acest lucru și Reginei Elisabeta: „Cu profundă tristețe, am primit vestea trecerii din această viață, în data de 9 aprilie 2021, a venerabilului Vostru părinte, Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Rugăm pe Alteța Voastră Regală să transmită sincerele noastre condoleanțe și cuvinte de mângâiere Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, în aceste momente de mare suferință.În același timp, ne rugăm lui Dumnezeu să așeze sufletul robului Său Prințul Filip în lumina, pacea și dragostea Preasfintei Treimi, să consoleze întristata Familie Regală Britanică și să binecuvânteze pe toți cei care în aceste zile de doliu arată respect memoriei sale”, se arată în mesajul patriarhiei.

UPDATE ora 16.00 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat vineri întristată de vestea decesului prinţului Philip, care a murit vineri la vârsta de 99 de ani. „Aş dori să transmit sincera mea compasiune Majestăţii Sale Regina, familiei regale şi poporului Regatului Unit în această zi foarte tristă'', a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

UPDATE ora 15.45 Familia Regală a României şi-a exprimat, vineri, „nespusa tristeţe" la moartea Principelui Philip, Ducele de Edinburg, soţul Reginei Elisabeta a Marii Britanii:

Majestatea Sa Custodele Coroanei şi ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Alteţei Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg. Consortul Suveranei britanice a încetat din viaţă în această dimineaţă la Castelul Windsor.

Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă.

Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi i-a purtat de grijă în şcoală, la liceu şi la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viaţa Familiei Regale române. După dispariţia Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească. Toate generaţiile din Familiile Regale română şi britanică au fost apropiate, dar pentru generaţia de astăzi, Regina Elisabeta a II-a şi Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspiraţie", se mai arată în mesaj.

UPDATE ora 15.30 Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiei regale britanice. Într-o postare pe Twitter, președintele Iohannis scrie că este alături de poporul britanic. „Am aflat cu mare tristețe despre trecerea în neființă a Alteței Sale Regale, Prințul Filip, Duce de Edinburgh. RO este alături de Familia regală și de poporul britanic în acest moment de durere, exprimându-ne condoleanțele și încrederea deplină că istoria va onora contribuția H.R.H”, a scris Klaus Iohannis.

O declarație din partea Palatului Buckingham arată că Prinţul Philip, duce de Edinburgh, a murit vineri dimineață, la Castelul Windsor.

Cu adâncă durere, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a anunțat moartea soțului ei iubit, Alteța Sa Regală, Prințul Filip”, se arată în declarație.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson a spus că prințul Philip „a inspirat viața a nenumărați tineri”.

Într-un discurs de la Downing Street, citat de BBC, primul ministru a adăugat: „El a ajutat la conducerea Familiei Regale și a monarhiei, astfel încât aceasta să rămână o instituție vitală incontestabil pentru echilibrul și fericirea vieții noastre naționale”.

Prințul Philip și regina Elisabeta în 1960, cu primii trei copii.
Prințul Philip și regina Elisabeta în 1960, cu primii trei copii.

La rândul său, primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că a fost „întristată” de moartea ducelui. Ea a scris pe Twitter: „Transmit condoleanțele personale și cele mai profunde - și pe cele ale guvernului scoțian și ale poporului Scoției - către Majestatea Sa Regina și familia ei.”

Ducele de Edinburgh s-a căsătorit cu actuala regină a Marii Britanii în 1947, cu 5 ani înainte ca prințesa Elisabeta de atunci să devină regina Elisabeta.

Ei au avut patru copii, opt nepoți și zece strănepoți.

Prințul Philip, văr și prieten al Regelui Mihai

Reprezentanții Familiei Regale a României au transmis, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook că „Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg”.

Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române. După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburg a fost o figură părintească”, se arată în mesaj.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG