Linkuri accesibilitate

A patra noaptea de proteste în Belarus împotriva președintelui Lukașenka


Forțele de ordine detașate la proteste
Forțele de ordine detașate la proteste

Mii de oameni au sfidat intervenția brutală a forțelor de ordine și au continuat să protesteze pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutivă împotriva președintelui Aleksandr Lukașenka, acuzat de opoziție de fraudarea alegerilor din 9 august care îl dau câștigător cu circa 80%.

Ei nu au ținut cont de violențele și arestările din serile precedente de proteste, în timp ce autoritățile au recunoscut și că au utilizat arme de foc. În plus, miercuri a apărut informații și despre o a doua persoană decedată în timpul protestelor.

Proteste au izbucnit spontan în diverse forme odată cu alegerile de duminică, iar răspunsul autorităților a fost unul în forță în care s-a făcut uz în mod constant de gaze lacrimogene sau gloanțe de cauciuc.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, secretarul de stat american Mike Pompeo că urmărește cu atenția situația din Belarus și cum „protestatarii pașnici sunt tratați într-un mod necorespunzător cu felul în care ar trebui tratați".

El a arătat că Statele Unite nu a stabilit pentru moment un răspuns potrivit, dar lucrează aproape cu partenerii europeni pentru a determina acțiunile viitoare.

Miniștrii de Externe din statele membre UE se vor întâlni vineri pentru a discuta inclusiv despre o posibilă readucere a sancțiunilor împotriva Belarusului, sancțiuni ce au fost ridicate din 2016.

Autoritățile din Belarus au comunicat public miercuri că peste 6.000 de persoane au fost reținute, iar alte câteva sute au fost rănite începând cu ziua votului.

Principalul opozant al lui Lukașenka în alegerile de duminică, Svetlana Țihanovskaia a părăsit țara și se află în prezent în Lituania.

Sute de rude ale celor arestați s-au miercuri în fața arestului central din Minsk în încercarea de a afla informații despre cei ridicați de forțele de ordine.

Mike Pompeo spune că Statele Unite vor analiza încetarea livrărilor de petrol în Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00

XS
SM
MD
LG