Linkuri accesibilitate

A treia lună de Festival Enescu, online și gratuit


Imagini din timpul Festivalului Enescu
Imagini din timpul Festivalului Enescu

Sâmbătă începe a treia lună de program gratuit online oferit de Festivalul și Concursul George Enescu.

„Am pregătit o selecție specială, cu patru din cele cinci spectacole de operă care au contribuit la nominalizarea Festivalului Enescu la International Opera Awards 2020 și la recunoașterea sa în top 5 evenimentele la nivel global care au promovat opera de calitate. Pe lângă aceste spectacole, am inclus și alte concerte speciale, cu artiști mari, recunoscuți, care au încântat publicul din România la ediția din 2019. Fiecare concert va sta pe site patru zile”, transmite Oana Marinescu, de la OMA Vision, organizator al festivalului.

„Această lună de program #EnescuOnline este o recunoaștere a curajului și a competenței cu care artiștii din întreaga lume ne inspiră în vreme de pandemie. Până acum avem 154.000 de vizualizări online, depășind astfel numărul de persoane care participă la Festival, când are loc offline”, transmite managerul OMA Vision.

Un adevărat „Festival Internațional George Enescu” a început pe 18 martie, dar în online pentru a se adapta crizei provocate de coronavirus. Organizatorii au făcut acest gest îndemnându-i pe cei care altădată ar fi coborât panta de al Sala Palatului sau ar fi alergat între concerte până la Ateneu să doneze banii pe care, altfel, i-ar fi dat pe bilete, către organizații guvernamentale credibile implicate în viața urbei, care strâng bani pentru echipamente și materialele necesare combaterii epidemiei.

Fiecare dintre concertele pentru care Artexim a negociat obținerea acordului de difuzare online și gratuit rămân postate pe site-ul festivalului timp de patru zile, maratonul muzical fiind pe o perioadă nedeterminată, urmând ca programul să fie actualizat continuu, mai multe informații fiind disponibile pe www.festivalenescu.ro.

În semn de omagiu și de compasiune pentru Italia, țara cel mai greu încercată din Europa de coronavirus la acel moment, pentru oamenii și artiștii săi, festivalul online s-a deschis cu Recviemul lui Verdi, interpretat de Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, care l-a avut la pupitru pe Fabio Luisi.

„În primul rând vreau să mulțumesc public artiștilor români și străini, precum și Televiziunii Trinitas și Radiodifuziunii Române, pentru sprijinul pe care ni-l dau ca să oferim acest serviciu gratuit. Unele orchestre vor prelua înregistrările pe platformele lor. În al doilea rând, am vrea să transmitem un mesaj de sprijin și de compasiune, inspirat din valorile și comportamentul lui George Enescu: în vremuri grele, e bine să ne unim, iar muzica poate să fie liantul. Muzica vindecă sufletele, iar iubitorii muzicii se întăresc când se sprijină reciproc”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al Artexim, organizator al festivalului de la revenirea sa pe piața de profil, după 1990. ​

În timpul Primului Război Mondial, George Enescu a fost sanitar la spitalul militar condus de profesorul Ion Moscu și a înființat o orchestră simfonică menită să aducă alinare răniților.

Luni întregi a cărat răniții între sala de operație și saloane, pentru ca apoi să le aline sufletul cântând la vioară.

Pentru George Enescu, muzica era „limba care vorbește tuturor inimilor”, „o forță” care vindecă.

„Omenirea trebuie să învețe să fie fericită. Artistul dezvăluie omenirii calea spre armonie, care e fericire și pace”, spunea compozitorul George Enescu într-un interviu.

El susținea că un artist nu trebuie să fie preocupat numai de arta sa, ci și de destinul omenirii.

După modelul lui George Enescu, Festivalul Enescu nu numai că dăruiește publicului muzica sa, dar transmite și un mesaj de responsabilitate socială: este vital ca oamenii să asculte recomandările autorităților și să stea la distanță fizică unii de alții în această perioadă, păstrând însă apropierea sufletească, bunătatea și respectul reciproc; este esențial ca fiecare să contribuie după puterile sale la rezolvarea crizei, inclusiv prin donații, spun organizatorii săi.

„Plecând de la exemplul lui George Enescu din primul război mondial, putem spune că în lupta împotriva COVID-19, linia frontului este în viața fiecăruia dintre noi, în casele noastre. Dar în prima linie sunt în acest moment medicii, asistentele și spitalele. De aceea, recomandăm publicului să contribuie în acest război: să respecte regulile transmise de autorități pentru a preveni răspândirea rapidă a virusului, să se informeze din surse sigure și oficiale și să doneze pentru organizațiile neguvernamentale credibile și cu experiență care strâng bani pentru a achiziționa echipamente și materiale pentru medici, asistente și spitale. În acest moment, riscul cel mai mare acolo este. Donațiile se pot face de acasă, prin sms sau online. Tema Concursului Enescu din acest an este <Frumusețe în viață>. Generozitatea, solidaritatea umană și muzica aduc frumusețe în viața noastră, chiar și în vremuri atât de grele”, a declarat Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului Enescu.

XS
SM
MD
LG