Linkuri accesibilitate

Academia Română se teme ca tehnologia 5G să nu expună populația la riscul de cancer sau tulburări genetice


O hologramă pentru 5G
O hologramă pentru 5G

Academia Română solicită o analiză științifică înaintea implementării tehnologiei 5G și se declară preocupată de „consecinţele pe care le-ar putea avea asupra sănătăţii publice”, noua tehnologie, se arată într-un comunicat.

Intervenția Academiei Române în spațiul public are loc pe fondul unei dispute legate de aplicarea 5G în România și de participarea companiei chineze Huawei la furnizarea infrastructurii pentru acest tip de tehnologie. Totodată, considerațiile academicienilor din România folosite între argumentele pentru introducerea 5G coincid cu teoriile conspiraționiste care circulă în România, susținute inclusiv la protestele recente față de restricțiile impuse de pandemie.

Academia Română invocă riscul apariției cancerului de piele sau a tumorilor pe creier, invocând decizii europene și studii științifice de dinainte de apariției tehnologiei 5G.

„Oamenii de ştiinţă avertizează că viitoarele staţii 5G vor genera câmpuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decât cele ale generaţiilor deja în funcţiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiaţii milimetrice de înaltă frecvenţă (30-300 GHz), cu imens potenţial de risc, pe termen mediu, asupra vieţii", consideră Academia Română.

Potrivit acestui for, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului şi alte autorităţi medicale internaţionale au clasificat câmpul electromagnetic produs de radiofrecvenţe ca posibil carcinogen la om.

„În mod concret, radiaţiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de circa 1-2 mm, precum şi la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie şi probleme ale procesului de învăţare, tulburări neurologice", arată sursa citată.

„În acest context, readucem în atenţie Rezoluţia 1.815 din 2011 a Consiliului Europei, care precizează că: 'se iau toate măsurile rezonabile pentru a reduce expunerea la câmpuri electromagnetice, în special la radiofrecvenţele din telefoanele mobile, în particular a copiilor şi tinerilor ce par a fi expuşi riscului de tumori ale capului' şi solicită menţinerea la 'cel mai scăzut nivel cu putinţă' (principiul ALARA) în ceea ce priveşte timpul de expunere, distanţa şi ecranarea. Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor şi vulnerabilităţilor, poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi poate genera prejudicii sensibil mai mari decât avantajele", se mai arată în comunicat

XS
SM
MD
LG